Verspakkettentest

Zo’n twee jaar geleden dook het fenomeen ‘verspakket’ op in de supermarkt. Ik weet nog dat mijn moeder thuiskwam met een pakketje voor tomatensoep. Dat vond ik nogal zinloos, je kunt toch ook zelf tomatensoep maken? Verzamel zelf wat tomaten, tijm en ui en ga gewoon lekker zelf aan de slag! Oke, daar ben ik dus op terug gekomen, want let’s be honest, zo’n pakketje waarin alle groenten alvast voor je verzameld zijn is gewoon gemakkelijk. Ik ben om. Ik ben fan van het verspakket. Daarom besloot ik de verspakketten uit de Nederlandse supermarkten te gaan vergelijken in de Verspakkettentest.

Maar dat kun je toch ook wel zelf

Ja. Dat kun je ook zelf, maar ik denk dat er helemaal niks mis mee is om soms voor gemak te kiezen. Voor sommige mensen is het bereiden van een maaltijd een hele opgave. Sommige mensen hebben geen zin om te koken, hebben geen inspiratie om een verse, gezonde maaltijd te maken en sommige mensen hebben gewoonweg even de puf of energie niet om als echte keukenprinses aan de slag te gaan. Voor al die mensen zou ik willen zeggen: Lang leve het verspakket!

Lang leve het verspakket

Yes! Lang leve het verspakket! Laat ik even wat voordelen op een rijtje zetten:

Gemak

Koken met een verspakket is gemakkelijk, no further explanation needed

Gezond

‘Zijn die pakketten wel gezond?’. Ja, ik denk het wel. Ik denk dat je jezelf altijd als eerste af moet vragen wat het alternatief is. Als het alternatief een kant-en-klaar maaltijd of bestelling op thuisbezorgd.nl is, dan denk ik inderdaad dat zo’n verspakket nog niet zo verkeerd is. De meeste verspakketten bevatten veel groente, dus hoera voor dat! Natuurlijk bevatten de pakketten ook een kruidenmix of kruidenpasta om de maaltijd op smaak te brengen. ‘Zie je wel, daar heb je het! Zitten die niet vol zout, suiker en onnodige rommel?’. Dat ligt een beetje aan je definitie van ‘onnodige rommel’. Kijk, sommige pakjes en zakjes bevatten inderdaad ingrediënten waarvan ik denk ‘dat zou ook wel anders kunnen’, maar fabrikanten gaan natuurlijk geen ‘onnodige’ ingrediënten in hun mixen doen. Dat zou simpelweg zonde van het geld zijn! De e-nummers die in dat soort pakjes en zakjes zitten hebben allemaal een functie. De laatste jaren zijn de fabrikanten van pakjes en zakjes ook hard aan het werk gegaan om hun recepturen te verbeteren. Er zijn inmiddels echt wel een aantal pakjes en zakjes te vinden met een ingrediëntendeclaratie waar je helemaal niet bang van hoeft te worden. Nu ik al een aantal verspakketten getest heb, kan ik je zeggen dat dat ook bij deze pakketten best meevalt.

Variatie

Verspakketten kunnen je helpen gevarieerd te eten. De gemiddelde Nederlander kent 7 tot 10 recepten uit zijn hoofd en wisselt die af. Een super spannend of gevarieerd eetpatroon is dat dus niet. Verspakketten kunnen je helpen om nieuwe maaltijden te ontdekken en zo ook eens iets anders op tafel te toveren.

Minder verspilling

Een verspakket bevat precies de ingrediënten die je nodig hebt voor het bereiden van een maaltijd. Hierdoor kun je de hoeveelheid verspild voedsel bij jou thuis verminderen. Je blijft niet met een halve zak sperziebonen zitten, je houdt niet die vieze groene paprika over en je hebt precies het aantal teentjes knoflook dat je nodig hebt.

Goedkoper

Deze zag je misschien niet aankomen, maar volgens onderzoek van Business Insider is het kopen van verspakketten goedkoper dan het kopen van alle losse ingrediënten.

De Verspakkettentest

Mooi dat lijstje aan voordelen, maar maken alle pakketten dit ook waar? Ik besloot het te onderzoeken. Ik bouwde een prachtige Excel spreadsheet (klik hier om hem te zien) waarin ik zaken als de portiegrootte, bereidingstijd, prijs van de ingrediënten en smaak gemakkelijk kan verwerkten in een eindcijfer. Dus nu zit er maar 1 ding op, als een malle alle verspakketten in Nederland testen! Ik ben heel benieuwd naar de uitkomsten.

Gewoon Hanne Verspakkettentest View All