Overige

Koken met Ombar chocolade: Vegan chocolade bietjes-bananenmuffins

Een tijdje geleden ontving ik een pakketje van Ombar met 5 heerlijke reepjes vegan chocolade. Die lekkere reepjes verdienden wel een goed receptje vond ik, dus ik bedacht deze vegan bietjes-bananenmuffins. Ze zijn zo lekker en fluffy, je zou bijna niet geloven dat ze vegan én healthy zijn!

Ombar maakt vegan raw chocolade. In de reepjes zit rauwe cacao en in plaats van melk wordt kokosroom gebruikt. De repen van Ombar zijn daardoor vegan friendly. Daarnaast zijn er levende bioculturen aan de reepjes toegevoegd. Waar dat goed voor is? Geen idee eerlijk gezegd, maar hé, de chocolade is lekker, dat vind ik het belangrijkste. Mijn favoriet is de Coco Dark die je hieronder op de foto ziet. Een lekker pure chocolade waarin je een klein beetje kokos van de kokosmelk proeft. Echt een aanrader! Helaas zijn de reepjes niet goedkoop. Een reep van 35 gram kost 2,69 euro bij de AH, maar als je jezelf echt een keer wilt verwennen mag dat wel toch?

ombar muffins 1.jpg

Nu ik toch vegan chocolade had besloot ik ook maar vegan muffins te maken (dat, en de eieren waren op). Om de vegan muffins toch luchtig te maken gebruikte ik het trucje van Lisagoesvegan. Aan het beslag voeg je wat baking soda en appelciderazijn toe. Hierdoor gaat het beslag wat schuimen en wordt het lekker luchtig.

In mijn beslag gebruikte ik twee bananen en een grote gekookte biet. Ik weet dat veel mensen niet van bietjes houden, maar als je ze toch een kans wilt geven is dit een mooi receptje om mee te beginnen. Je proeft de biet namelijk maar heel licht terug. Eigenlijk proef je vooral een chocoladesmaak van de cacao en het zoete van de banaan. Ik zeg: get out of your comfortzone en ga voor die bietjes!


Vegan bietjes-bananenmuffins met Ombar chocolade

Ingrediënten (voor 6 tot 8 muffins):
– 2 rijpe bananen
– 1 grote gekookte biet
– 150 gram volkoren speltmeel (of havermeel, (volkoren) tarwemeel of boekweitmeel)
– 2 eetelepels cacao
– een drupje vanille extract (optioneel)
– 1/2 theelepel bakpoeder
– snufje zout
– 1 eetlepel kokosolie (gesmolten)
– een handje frambozen (optioneel)
– een scheutje appelcider azijn (ongeveer 1/2 eetlepel)
– 1/2 theelepel baking soda
– 1 reep Ombar coco dark chocolade
– een handje gehakte hazelnoten

Extra: een muffinbakvorm met muffinvormpjes en een staafmixer of blender

Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
2. Doe de bananen, het gekookte bietje, de cacao, de vanille en de kokosolie in de blender of bakje voor de staafmixer en pureer dit tot een gladde massa.
3. Meng in een beslagkom het meel met het bakpoeder en het zout.
4. Meng nu het bananen-bietjesmengsel met het speltmeel. Zorg ervoor dat dit goed gemengd is. Voeg dan ook de frambozen toe en roer deze door het beslag.
5. Strooi de baking soda over het beslag en giet er dan een scheut appelcider azijn over. Je zult zien dat dit nu gaat schuimen. Roer nog een keer goed door het beslag en dan is het klaar voor de oven.
6. Verdeel het beslag over 6 tot 8 muffinvormpjes (ik maakte 7 muffins) en bak de muffins 25 minuten in de oven op 175 graden.
7. Haal de muffins uit de oven en laat ze een beetje afkoelen op een rooster. Smelt ondertussen alvast de Ombar chocolade in de magnetron of au bain marie.
8. Smeer wat chocolade over de muffins en strooi er wat gehakte hazelnoten over.

You Might Also Like

No Comments

  • Reply
    Recept: Chocolade-bietjespancakes – Miss Havermout
    februari 26, 2017 at 7:41 am

    […] met de smaak van (pure!) chocolade. Eerder maakte ik al deze chocolade bietjes smoothiebowl en deze muffins. Omdat het vandaag natuurlijk #pancakesunday is besloot ik mijn ultieme foodcombi te […]

  • Leave a Reply