Gewoon lekker/ Gewoon lekker hartig/ Overige

Vegan kaas van Willicroft

Waar uitgebakken bacon jarenlang mijn excuus was om geen vegetariër te worden, is kaas op dit moment hetgeen dat mij tegenhoud om volledig plantaardig te eten. Kaas is gewoon té lekker. Maar langzaamaan worden de plantaardige alternatieven voor kaas steeds beter. Zou de vegan kaas van Willicroft mij kunnen overtuigen om de zuivelkaas voortaan te laten liggen?

De missie van Brad

Willicroft is het bedrijf van Brad Vanstone. Hij groeide op in Brighton in Engeland, maar woont nu in Amsterdam. In zijn jeugd bracht Brad de zomers door bij zijn grootouders’ zuivelboerderij Willicroft. De oudtante van Brad was expert in kaas maken, zij leerde de boeren in de omgeving zelf kaas te maken van hun melk en schreef er zelfs een boek over. Kaasmaken zit dus in de familie, maar Brad sloeg een andere weg in dan zijn oudtante. Het is zijn missie een plantaardige kaas te ontwikkelen die net zo lekker is als kaas gemaakt van zuivel: “Als plantaardige kaas net zo lekker is als kaas van zuivel en bovendien veel beter is voor de planeet, waarom zou je dan niet voor het duurzame alternatief kiezen?”

willicroft vegan kaas

Een duurzamer alternatief

De plantaardige kaas van Willicroft is een duurzamer alternatief voor kaas gemaakt van zuivel: “Zuivelkaas heeft een enorme impact op het milieu, bijna net zoveel als die van rundvlees. Willicroft’s plantaardige kaas heeft negen keer minder CO2-uitstoot dan zuivelkaas. Daarnaast kijken we naar elke stap in het productieproces en kijken we naar de impact van elk ingrediënt. Met een aantal studenten doen we onderzoek om de CO2-uitstoot, het waterverbruik en landgebruik van onze kazen beter te begrijpen. Als het zo blijkt te zijn dat een van onze ingrediënten 25% van de CO2-uitstoot veroorzaakt, maar slechts 2% deel uitmaakt van onze kaas, moeten we daar een betere leverancier voor zoeken of het vervangen door een beter ingrediënt.”

Vegan kaas van Willicroft

De vegan kaas van Willicroft

Om een vegan kaas te ontwikkelen die net zo lekker is als een zuivel variant, deed Brad uitgebreid onderzoek naar het proces van kaas maken: “Onze kaas is gemaakt van soja of noten (cashewnoten, amandelen of macadamia). We krijgen dezelfde rijke en volle smaak die kaas heeft door middel van culturen, fermenteren en zuren, net zoals bij gewone kaas. We braken het proces van kaas maken van zuivel helemaal af en gebruikten dezelfde middelen om het weer helemaal op te bouwen voor plantaardige kaas. Door hetzelfde proces te gebruiken, lijkt de smaak heel erg op die van zuivelkaas.”

Ik hoop dat een zuiverliefhebber zoals mijn vader mijn kaas zou eten en dat anderen zullen volgen omdat ze vinden dat het net zo lekker is als kaas van zuivel. Dan weet ik dat we ons doel hebben bereikt.

Inmiddels heeft hij drie varianten van zijn vegan kaas op de markt gebracht: This Is Not Cheese Fondue, This Is Not Cheese Sauce en This Is Not Truffle Sauce. Als ik je een tip mag geven, probeer de ‘This Is Not Cheese Sauce’ eens in een heerlijke nacho schotel (zie het recept onderaan), je zult er geen spijt van krijgen, promised!

Ook proeven?

Maar of die missie van Brad geslaagd is, tja, dat moet je natuurlijk even zelf beoordelen! Willicroft opende onlangs de eerste vegan kaaswinkel van Nederland aan de Spiegelgracht in Amsterdam waar de plantaardige kazen te koop zijn. De winkel is geopend op vrijdag (11:00-19:00), zaterdag (11:00-19:00) en zondag (12:00-18:00). Willicroft’s This Is Not Cheese Fondue en This Is Not Cheese Sauce  zijn ook verkrijgbaar bij Crisp, Albert Heijn XL, Jumbo, Coop, Picnic, Deen en De Kweker. En mocht je nog wat inspiratie kunnen gebruiken om zelf met de vegan kaas van Willicroft aan de slag te gaan, hieronder vind je een recept voor vegan nacho’s met de This Is Not Cheese Sauce.

Vegan kaas van Willicroft


Vegan nacho’s met de vegan kaas van Willicroft

Ingrediënten (voor 3 personen)

–  1 pot Willicroft This Is Not Cheese Sauce (280 g)
– 140 g tortillachips (naturel of gezouten)
– 120 g vegan zure room
– 1 avocado
– 1 limoen
– 1 bosje koriander
– 1 rode ui, in blokjes
– 100 g cherrytomaten, in blokjes
– 50 g jalapeño’s
– 1 rode peper

Bereidingswijze

Giet de Willicroft This Is Not Cheese Sauce in een sauspan en verhit op middelhoog vuur.

Snijd de avocado en doe deze in de blender, samen met het sap van een halve limoen. Mix tot een gladde guacamole ontstaat.

Leg de tortilla’s in een grote kom. Leg hier de blokjes tomaat, rode ui, guacamole en vegan zure room op. Giet de kaassaus over de nacho’s en maak af met koriander, jalapeño, limoen en chilipeper.

 

Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Green Food Lab en Willicroft en maakt onderdeel uit van het Green Food Lab start-up programma waar ik dit jaar ambassadeur van ben. Lees hier mijn disclaimer over samenwerkingen. 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply