Overige

Recept: Geroosterde pompoen en aardappel met runderworstjes

De afgelopen weken wordt je doodgegooid met pompoenrecepten en daar doe ik vrolijk aan mee. Het is ook gewoon zo’n lekkere en goedkope groente, die verdient het om even een paar weken in de spotlight te staan. De mogelijkheden met een pompoen zijn eindeloos: pumpkin spiced latte, pompoensoep, pumpkin pie, pompoen smoothie en pompoen gnocchi. Ik heb ze de afgelopen week allemaal voorbij zien komen, maar ik ga voor een lekker traditioneel AGV’tje: Aardappel, pompoen en runderworstjes. 

Ik eet eigenlijk niet zo vaak een AGV’tje – aardappel, groente en vlees, de klassieke Hollandse pot zegmaar. Niet omdat ik het niet lekker vindt, maar omdat ik het zo’n gedoe vind. Je hebt een pan nodig voor de aardappels, eentje voor de groente en als je geluk hebt past er nog een braadpan op je fornuis voor het vlees. Al die pannen moet je in de gaten houden en als het even kan moet alles tegelijk gaar en warm zijn. Anders zijn de aardappels al op voordat je vlees op je bordje ligt. Niet mijn ding dus. Maar dit AGV’tje bespaart je al die struggles. Je snijd gewoon alle ingrediënten, gooit ze in een ovenschaal en zet ze in de oven. That’s it. Alles is tegelijk klaar en het bespaart je een hoop afwas.

Pompoen, aardappel, rundersauzijs uit de oven 1.jpg

Je kunt de ingrediënten in een ovenschaal doen of ze op een bakplaat met bakpapier in de oven zetten.

Voor dit AGV’tje gebruikte ik aardappels, pompoen, ui en rundersauzijsjes. Wil je dit recept vegetarisch maken, dat kan (dan wordt het een AGzV’tje, aardappel – groente – zonder vlees) je kunt in plaats van de runderworstjes namelijk ook geitenkaas of feta in dit ovengerecht doen. Voeg deze dan de laatste 5 à 10 minuten van de oventijd toe.


Geroosterde pompoen en aardappel met runderworstjes

Ingrediënten (voor 4 personen):
– 1 kleine pompoen
– 800 gram kleine aardappeltjes
– 2 grote rode uien
– 3 teentjes knoflook
– 3 à 4 runderworstjes
– olijfolie
– peper en zout
– Italiaanse (0f Provencaalse) kruiden

Extra: bakplaat met bakpapier of ovenschaal

Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
2. Was de pompoen en de aardappels. Je eet ze namelijk gewoon met schil, scheelt weer een hoop schilwerk. Snijd de pompoen vervolgens in blokjes en de aardappeltjes in parten. Snijd ook de ui in partjes en snijd de knoflooktenen in dunne plakjes.
3. Doe deze ingrediënten in een grote mengkom en voeg een scheut olijfolie toe. Voeg naar smaak wat zout, peper en Italiaanse kruiden toe. Schud dit goed door elkaar zodat alle stukjes aardappel, pompoen en ui bedekt zijn met een laagje olie.
4. Verdeel de aardappel, pompoen en ui over een bakplaat met bakpapier of een ovenschaal.
5. Snijd de worstjes in stukken van 1 à 2 centimeter en verdeel deze over de bakplaat of ovenschotel.
6. Zet de bakplaat of ovenschotel in de oven en bak je AGV’tje 45 tot 60 minuten op 175 graden, tot de aardappel en pompoen zacht worden en de ui lekker gekarameliseerd is.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply