#verspillingsvrij/ Gewoon lekker/ Gewoon lekker zoet

Sinaasappel pepernoten tiramisu

In december ligt mijn kast altijd vol met pepernoten. Na eindeloze kopjes thee met schaaltjes pepernoten, ben ik ze rond 5 december altijd wel een beetje beu. Gelukkig zijn er genoeg manieren om die leftover pepernoten te verwerken in heerlijke recepten. Vandaag presenteer ik u: de sinaasappel pepernoten tiramisu!

Tiramisu?

Ik weet eigenlijk niet of ik dit recept ├╝berhaupt nog ’tiramisu’ mag noemen… Wat maakt een tiramisu eigenlijk een tiramisu? Zijn het de lange vinger koekjes? De amaretto of andere likeur? Of de koffie? Geen idee, maar dat zit in ieder geval allemaal niet in mijn tiramisu. De lange vingers verving ik door pepernoten en de koffie verving ik door sinaasappelsap. De amaretto? Die liet ik gewoon helemaal weg, want dat vind ik niet te drinken. Mocht jij nu een grotere alcoholist zijn dan ik (en die kans is vrij groot, want ik drink helemaal niet), dan kun je die amaretto er gewoon in doen hoor, ik houd je niet tegen (tenzij je natuurlijk jonger bent dan 18 jaar). Goed, los van de kwestie of dit nu wel of geen tiramisu mag heten, is dit toetje gewoon mega lekker! Het valt behoorlijk zwaar op de maag, dat moet ik toegeven, maar door de sinaasappel heeft het geheel wel een frisse smaak.

Sinaasappel pepernoten tiramisu

Het maken van deze sinaasappel pepernoten tiramisu is kinderlijk eenvoudig. Het is een kwestie van wat kloppen hier en wat roeren daar en binnen no-time staat dit toetje op tafel. De basis van deze tiramisu zijn pepernoten die geweekt zijn in sinaasappelsap. Daarop komt een heerlijke, romige, vettige laag van slagroom met mascarpone en sinaasappel zest (een fancy woord voor sinaasappel schil). Natuurlijk maken we het geheel af met wat gemalen pepernootjes en een schijfje sinaasappel, want ja, zeg nou zelf, dat ziet er gewoon leuk uit, toch?

pepernoten tiramisu

Wil je niks missen van de Gewoon Hanne Adventskalender? Volg me dan op Instagram, daar plaats ik elke dag een update met het recept van die dag. Heb jij een van de recepten uit de adventskalender gemaakt, laat het me dan weten en deel jouw creatie op Instagram met #gewoonhanneadventskalender en tag mij @gewoonhanne.nl in jouw foto.

Sinaasappel pepernoten tiramisu

By Hanne Serves: 6
Prep Time: 15 minuten

Zeg eens eerlijk, hoeveel zakken pepernoten liggen er nog in jouw kast? Deze sinaasappel pepernoten tiramisu is een heel goed excuus om die zakken eens op te maken.

Ingredients

  • 250 gram pepernoten
  • een glas sinaasappelsap
  • 250 gram slagroom
  • 1 zakje vanille suiker
  • 250 gram mascarpone
  • 2 sinaasappels
  • Extra: 6 glaasjes

Instructions

1

Klop de slagroom samen met de vanille suiker stijf.

2

Rasp de schil van de sinaasappels en meng deze met de mascarpone. Voeg hier de geklopte slagroom aan toe en meng even goed door.

3

Snijd de schil van de sinaasappels af en snijd de partjes los uit de sinaasappels.

4

Doe de pepernoten in een kom en giet hier het sinaasappelsap bij.

5

Verdeel een laagje pepernoten over de zes glaasjes. Leg hierop een schep van het mascarpone mengsel. Leg hier vervolgens wat partjes sinaasappel en nog wat pepernoten op. Eindig met een laagje mascarpone.

6

Zet de tiramisu in de koelkast en garneer de potjes vlak voor het serveren met wat fijngemalen pepernootjes.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply