Gewoon de rest/ Gewoon zelf doen (DIY)

Hoe doe je dat: Een weekmenu maken

Een weekmenu maken, hoe doe je dat? En, waarom zou je die moeite nemen? In deze blogpost leg ik je uit waarom ik elke week de tijd neem om een weekmenu te maken en hoe ik dat doe. Kan jouw week ook wel wat structuur gebruiken? Lees dan snel verder. 

weekmenu maken

Waarom zou je een weekmenu maken?

Natuurlijk kost het maken van een weekmenu even de tijd, maar als je het eenmaal doorhebt, zul je zien dat het ook veel voordelen heeft:

Minder voedselverspilling: door het maken van een weekmenu weet je precies wat voor boodschappen je in huis moet halen en voorkom je dat je dingen koopt die uiteindelijk in de vuilnisbak belanden.
Geld besparen: door gerichter inkopen te doen aan de hand van je weekmenu koop je alleen wat je nodig hebt – mits je je natuurlijk braaf aan je boodschappenlijstje houdt, maar daar ben ik niet verantwoordelijk voor, dat zul je zelf moeten doen. Ook kun je bij het maken van je weekmenu de reclame folders en acties in de gaten houden, zodat je elke week kunt profiteren van alle kortingen.
– Structuur: vooral in drukke weken vind ik het soms een behoorlijke uitdaging om elke avond iets gezonds en voedzaams voor mezelf op tafel te zetten. Een weekmenu geeft mij wat structuur in mijn week. Zo plan ik dat ik op rustige dagen wat extra kook, zodat ik op een drukke dag alleen maar een kliekje hoeft op te warmen.

weekmenu maken

Een weekmenu maken: het stappenplan

Ik maak mijn weekmenu meestal op zaterdagochtend. Ik maak een lekkere havermelk cappuccino voor mezelf, zet een fijne playlist of podcast aan en pak m’n laptop erbij. Vervolgens heb ik een stappenplan dat ik volg. Voordat je aan dit stappenplan begint is het handig om voor jezelf na te gaan of je je weekmenu op papier of digitaal wilt maken. Zelf deed ik dit lange tijd met pen en papier, maar tegenwoordig gebruik ik het digitale notitie programma Evernote. Daarmee kan ik zowel op mijn telefoon als laptop altijd mijn weekmenu even checken. Maar houd jij het liever old school bij pen en papier? Ook helemaal prima. Zo. En dan nu het stappenplan:

1. Bekijk je agenda

Bekijk allereerst je agenda. Op welke dagen heb je eetafspraken buiten de deur? Op welke dagen heb je veel tijd om te koken en op welke dagen juist heel weinig? Noteer je eetafspraken alvast in je weekmenu. Voor die momenten hoeft je geen maaltijd meer te bedenken.

2. Check de koelkast

Voordat je nu al na gaat denken over welke boodschappen je in huis gaat halen, check eerst even je koelkast. Wat staat daar nog wat binnenkort op moet? Met welke dingen kun je komende week een maaltijd maken? Houd die producten even in je achterhoofd. Vind je het lastig om te bedenken wat je met die overgebleven ingrediënten nog kunt maken? Op de site van Smulweb vind je een handige tool die je hierbij helpt. Je voert hier in welke ingrediënten je nog in huis hebt, en je krijgt er wat recept inspiratie voor terug.

3. Check de reclamefolders

Met die paar kliekjes in je koelkast heb je geen compleet menu voor een hele week – in ieder geval dat denk ik, anders moet je je boodschappenstrategie misschien even herzien. Daarom check ik als volgende stap altijd de reclamefolders van de supermarkten waar ik boodschappen doe. In mijn geval is dat de Appie, dus ik pak er altijd even de online bonusfolder van de Albert Heijn bij. Het handige daaraan is dat je de bonus aanbiedingen van deze week én die van volgende week kunt zien. Als je het een beetje goed plant kun je twee keer van de bonus profiteren. Ik haal vaak op zondag wat bonusartikelen van die week in huis en haal op maandag de rest van mijn boodschappen met de producten die die week in de bonus zijn – #studentenbudget.

4. Het weekmenu maken

De volgende stap is het weekmenu maken. Aan de hand van de dingen die ik zelf nog in huis heb, de dingen die in de bonus zijn en hetgeen waar ik zin in heb, bedenk ik de maaltijden die ik de volgende week wil eten. Dat vul ik in, in mijn weekmenu. Vaak eet ik een week lang als ontbijt en lunch hetzelfde. Vooral in de avondmaaltijden varieer ik wat meer. Daarbij houd ik altijd rekening met hoe druk mijn dag is en hoe laat ik thuis ben. Op een drukke dag plan ik geen moeilijke, tijdrovende recepten in, die bewaar ik voor het weekend. Al deze maaltijden vul ik in in mijn weekmenu. Mocht je het lastig vinden om maaltijden te bedenken dan zijn er natuurlijk honderden foodblogs en kookboeken die je daarbij kunnen helpen. Als ik zelf even inspiratieloos ben zoek ik vaak even op de site van de Allerhande of pak ik mijn favoriete kookboek, Jamie’s 5 ingredients, erbij. Of je neemt natuurlijk even een kijkje bij de gemakkelijke recepten op mijn site (#schaamtelozezelfpromotie). Op basis van mijn opgestelde weekmenu maak ik een boodschappenlijstje en dan is het alleen nog een kwestie van een bezoekje aan de supermarkt.

Bonustip: Plan niet té veel

Een van mijn belangrijkste tips: plan niet té veel. Denk even aan je eigen agenda. Hoe vaak heb je spontane afspraken? Hoe vaak lopen plannen uit? En hoe vaak loopt je week anders dan verwacht? In mijn geval: heel vaak! Daarom plan ik meestal mijn maaltijden tot en met donderdag. Voor de vrijdag, zaterdag en zondag plan ik niks in. Enerzijds omdat ik dan in het weekend gewoon wat meer vrijheid heb om te koken en eten waar ik op dat moment zin in heb, maar ook omdat de ervaring leert dat mijn weekplanning nogal eens wijzigt en ik aan het einde van de week allemaal eten overhoudt. Die producten kan ik dan in het weekend gebruiken. In de praktijk betekent dit vaak dat ik op vrijdag de restjes van de afgelopen week eet en dat ik op zaterdag lekker lang de keuken in duik om een heerlijk weekendmaaltje te maken.

Ga jij zelf ook aan de slag met deze tips? Leuk! Ik ben benieuwd wat je ervan vind. Laat het me weten via een reactie hieronder of deel jouw ervaring op Instagram en tag me even @gewoonhanne. Smakelijk eten!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply