Overige

Recept: Rode curry met garnalen en sperziebonen

Als huiswerkopdracht moest ik samen met een klasgenootje tomatensambal maken. Geen straf toch? Vooral niet toen bleek dat die sambal ook nog eens erg lekker was. Die lekkere sambal verdiende een lekker gerechtje, dus ik bedacht deze rode curry met garnalen en sperziebonen. Oh en don’t worry, je hoeft niet per se zelf je sambal te maken hoor.

De tomatensambal die Marieke en ik maakten was zelfs lekkerder dan de sambal die ik altijd koop bij de toko. Hij is niet té pittig en is een klein beetje zoet. Ik verwerkte de sambal in een rode curry. Omdat hij niet zo pittig is heb ik er twee grote eetlepels van gebruikt. Nu is het potje dus wel alweer op, dus ik denk dat ik snel een nieuwe lading ga maken.

tomatensambal

Curry’s maak ik wel vaker, maar ik had nog nooit een rode curry gemaakt. Meestal maak ik een gele curry zoals deze kokos mango curry met kikkererwten of deze zoete aardappel kikkererwten curry. Nu gebruikte ik mijn sambal om een rode curry te maken met sperzieboontjes en garnalen.


Rode curry met garnalen en sperziebonen

Ingrediënten (voor 2 personen):
– 2 eetlepels tomatenpuree
– 2 eetlepels tomatensambal naar het recept hierboven of sambal uit de winkel (deze is vaak wat pittiger, proef hem daarom dus eerst even en bepaal dan hoeveel je toe wilt voegen)
– 1 afgestreken eetlepel verse gember, geraspt of in fijne stukjes gesneden
– 1 ui
– 1 teentje knoflook
– 1/2 blik kokosmelk
– 400 gram sperziebonen (vers of uit de diepvries)
– 100 gram gekookte (party)garnalen
– 1 eetlepel (kokos)olie om in te bakken
– 100 tot 150 gram zilvervliesrijst

Bereiding:
1. Snijd de topjes van de boontjes en snijd ze één keer doormidden. Kook de boontjes kort in een pan met kokend water. Zorg ervoor dat je de boontjes afgiet wanneer ze beetgaar zijn, in de currysaus garen ze namelijk nog wat verder. Om te voorkomen dat de boontjes doorgaren terwijl je de rest van de curry maakt, spoel je ze even af onder stromend koud water.
2. Breng in een pan wat water aan de kook en kook hierin de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bij zilvervliesrijst duurt dit vaak zo’n 15 minuten.
3. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn.
4. Verhit wat olie in een wok en fruit hierin het uitje. Voeg als het uitje glazig begint te zien de knoflook en de geraspte gember toe. Bak deze enkele minuten mee, maar kijk uit dat de knoflook niet aanbrandt, dan wordt hij bitter.
5. Voeg de tomatenpuree en tomatensambal toe en bak ook deze enkele minuten mee zodat de tomatenpuree wat minder zuur wordt.
6. Voeg de kokosmelk toe en meng deze goed met het tomatenpuree mengsel.
7. Voeg vervolgens ook de boontjes en garnalen toe en laat deze even in de saus warm worden.
8. Serveer de curry met de zilvervliesrijst. Dit gerecht is ook erg geschikt om in te vriezen.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply