Overige

Nationale Boerenkooldag!

Weet je welke dag het morgen is? Ja maandag I know, die dag die je eigenlijk elke week liever over zou willen slaan, maar morgen, 24 oktober, heeft die maandag toch een lichtpuntje. Het is namelijk Nationale Boerenkooldag! Daarom vandaag wat inspiratie voor de lekkerste recepten met boerenkool. Want je kunt daar veel meer mee maken dan stamp. 

Nationale Boerenkooldag schijnt een traditie te zijn die teruggaat tot 1641. Tegenwoordig wordt het op 24 oktober gevierd. ‘Gevierd’ zul je misschien denken, hoe dan? Nou op initiatief van Nationale Vezet (een bedrijf dat groente verwerkt) en haar boerenkooltelers is er een heuse Boerenkooldagcampagne opgezet. Op de site boerenkool.nl lees je alles over boerenkool en kun je zelfs een boerenkoolsweater kopen (hij is echt heel leuk! Even sparen denk ik). Trek op 24 oktober je boerenkoolsweater aan, eet boerenkool en deel je boerenkoolmomentje met #boerenkool op Facebook of Instagram.

Om me voor te bereiden op deze ‘feestdag’ heb ik zaterdag wat inkopen gedaan op de markt. Ik vroeg de marktkoopman of hij ook boerenkool verkocht. ‘Natuurlijk’ was zijn antwoord en hij overhandigde me deze huge bos boerenkool. Echt HUGE, de doorsnede van dit boeketje was volgens mij wel een meter! Nou ja, tegen zo’n berg vitaminen voor 1,50 euro zeg ik natuurlijk geen nee. Thuis aangekomen heb ik de kool gewassen, gesneden en meteen op het vuur gezet voor een heerlijk ouderwets stamppotje.

Nationale boerenkooldag 1.jpg

Een lekker Hollands bordje boerenkoolstamp met wors… oh nee, ik ging voor een vega versie. Boerenkool met een champignon paprika burger van Vivera. Officieel hoort er natuurlijk een kuiltje jus in de boerenkoolstamp, maar ik vind boerenkool met piccalilly echt een match made in heaven. Als je dat nog nooit geprobeerd hebt raad ik je echt aan het eens te doen. Goed, toen ik deze stamp gemaakt had, had ik nog bakken vol boerenkool over. De hele week stamp eten zie ik niet zo zitten, dus even wat inspiratie op doen. Kijk je mee?

Boerenkool smoothie

boerenkool-smoothie

De boerenkoolsmoothie, voor alle healthy people geen onbekende. Op Liefde voor Lekkers vind je twee varianten. Een boerenkool, avocado, banaan en kokosmelk variant en eentje met boerenkool, peer, druif, banaan en yoghurt. Gezonder kan je ochtend niet beginnen!

Coconut kale with tumeric rice

boerenkool curry.jpg

Boerenkool, dat hoeft niet per se op z’n Hollands. Dit is boerenkool met een Aziatisch tintje. Het recept vind je op de site van Naturally Ella.

Boerenkool pesto

Boerenkool pesto.jpg

Je kunt van je boerenkool ook een pesto maken. Lekker op een pizza of door je pasta. Je kunt hiervoor verschillende ingrediënten gebruiken; knoflook, verschillende soorten noten en pitten of parmezaanse kaas. Deze boerenkoolpesto is gemaakt van amandelen, knoflook en wat limoensap. Het recept vind je op Pinch of yum.

Boerenkool Chips

Boerenkool chips.jpg

Misschien heb je het wel eens in de winkel zien liggen, boerenkoolchips. Krokante chipjes gemaakt van boerenkool. Helaas is zo’n zakje knapperige kool best wel duur, maar het goede nieuws is dat je boerenkool chips ook zelf thuis kunt maken. Rens Kroes legt je hier uit hoe je dat doet.

Boerenkool smoothie blokjes

Boerenkool invriezen.jpg

Mocht je na al die lekkere receptjes nog steeds boerenkool overhebben, dan kun je deze ook pureren en in een ijsblokjesvorm invriezen. Zo heb je altijd wat boerenkool om te verwerken in een smoothie als je wel wat vitamientjes kunt gebruiken. Je kunt de kool gewoon blenden met wat water, maar op Cocoon Cooks vind je een receptje voor boerenkoolblokjes met limoen, munt en kokoswater.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply