Overige

Noten-vruchtencrackers met brie en vijgenjam

Bij een kerstborrel mogen toastjes met smeerseltjes (zoals mijn oma al die broodsalades altijd noemde) niet ontbreken. Natuurlijk kun je een pakje Melba toast uit de kast trekken, maar met kerst is het tijd om uit te pakken, dus ik maakte mijn eigen crackers. Deze noten-vruchtencrackers zijn misschien iets meer werk, maar het resultaat mag er zijn. Ze zijn zo lekker dat ze eigenlijk geen topping meer nodig hebben. 

Noten-vruchtencrackers

Zoals ik al schreef is het maken van deze noten-vruchtencrackers wel even een werkje. Je moet ze namelijk twee keer bakken. Eerst meng je alle ingrediënten. Deze doe je vervolgens in een cakeblik en bak je. Tot zover lijkt het op een gewone cake. Na het bakken laat je het baksel volledig afkoelen. Vervolgens snijd je hem in dunne plakken. Die plakken leg je op een bakplaat en zet je nogmaals in de oven. De crackers worden hierdoor lekker krokant.

Brie en vijgenjam

Als topping voor de noten-vruchtencrackers koos ik voor brie en vijgenjam. Brei en vijgen in combinatie met noten vind ik echt een top combinatie. Ik maakte de vijgenjam niet zelf, maar gebruikte deze van de Oil & Vinegar. Andere lekkere toppings voor deze crackers zijn: geitenkaas, abrikozenjam, dadelpasta, oude kaas of notenpasta. Of eet de crackers gewoon zonder beleg, want ook zo zijn ze erg lekker.

noten-vruchten crackers

Meer recepten voor de kerstborrel of -diner? Kijk ook eens naar deze truffel risotto balletjesgevulde avocado’s,  dadels met cashew cream, mini bieten geitenkaas cheesecakes en chai latte affogato.


Noten-vruchtencrackers met brie en vijgenjam

Ingrediënten (voor ongeveer 24 crackers)

– 120 gram gedroogd fruit (dadels, vijgen, abrikozen, pruimen, cranberry’s of rozijnen, kies wat jij lekker vindt)
– 100 gram gemengde noten (of de noten die jij het lekkerst vindt)
– 2 à 3 eetlepels zadenmix (pompoenpitten, zonnebloempitten, pijnboompitten)
– 120 gram havermeel
– 25 gram lijnzaad
– 1/4 theelepel bakpoeder
– een snufje zout
– 1 à 2 eetlepels honing, afhankelijk van hoe zoet je de crackers wilt maken
– 175 milliliter melk

Extra: een cakevorm en bakpapier

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een cakevorm met bakpapier.

Snijd het gedroogd fruit in stukjes en hak de noten in grove stukken. Meng alle ingrediënten in een grote kom.

Spatel het mengsel in het cakeblik. Mijn cakeblik is vrij lang, te lang voor de hoeveelheid deeg die dit recept oplevert. Daarom ‘bouwde’ ik op 2/3 van de cakevorm een ‘dam’ met zilverfolie. Je hebt zo een iets kleiner oppervlak.

Zet het ‘brood’ in de oven en bak het in 40 minuten gaar. Wanneer je er een prikker in steekt en deze er schoon uit komt is het brood gaar.

Laat het brood afkoelen op het aanrecht en leg het vervolgens een uurtje in de vriezer. Het brood wordt hierdoor hard zodat het gemakkelijker te snijden is.

Verwarm de oven dan weer voor op 175 graden.

Snijd het brood in dunne plakken en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet de bakplaat in de oven en bak de crackers 15 minuten in de oven. Keer ze op de helft van de baktijd om. Let goed op, want de crackers verbranden snel. Ik was eigenlijk al iets te laat waardoor mijn crackers wat zwarte randjes hebben. Laat de crackers op een rooster goed afkoelen.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply