Gewoon lekker/ Gewoon lekker zoet/ Overige

Changing the world is a piece of cake! – Willem-Pie vegan bakery

‘Dit moet anders kunnen’ dacht Willemijn van Wenum, eigenaresse van de vegan bakery Willem-Pie. Toen Willemijn vegan ging eten miste ze lekkere vegan taarten. Waarom was al dat plantaardige gebak super gezond en minder smaakvol!? Willemijn besloot daar verandering in te brengen en opende de vegan bakkerij Willem-Pie in Amsterdam. In deze blogpost lees je haar verhaal én vind je het recept voor haar heerlijke vegan chocolademoussetaart. 

Willem-Pie

Beeld: Hanna ’t Sas

Van thuis in de keuken naar échte bakkerij

Willemijn begon taarten te bakken in haar eigen keuken, thuis, maar al snel had ze haar eerste grote klant. Haar thuiskeukentje werd dus ingeruild door een professionele keuken. Ook die werd al snel te klein, daarom verhuisde Willem-Pie eind 2019 naar een nieuwe bakkerij aan de Slotervaart in Amsterdam. Daar bakt Willemijn niet meer in haar eentje al dat lekkers, ze heeft een 11 personen tellend team.

Changing the world is a piece of cake!

Met haar gebak wil Willemijn een kwalitatief, smaakvol en vegan alternatief voor taarten bieden. “Met onze 100% vegan en diervriendelijke taart verkleinen we de impact en laten we tegelijkertijd zien dat smaakvol en vegan heel goed hand in hand kunnen gaan. Zo bieden wij de mogelijkheid om hapje voor hapje een positieve bijdrage te leveren aan de gezondheid van onze planeet. Changing the world is a piece of cake!”

Veganize it!

“Toen ik vijf jaar geleden langzaam steeds meer vegan ben gaan eten, begon ik ook met het ‘’veganisten’’ van alle taarten die ik als kind al maakte. Zo ontstonden de eerste Willem-Pie recepten. Nog steeds schrijf ik alle recepten zelf. Na testen, spelen en experimenteren met ingrediënten, rolt hier een nieuwe creatie uit en daar ga ik vervolgens samen met mijn patisserie team mee aan de slag.” Het assortiment van Willem-Pie bestaat uit drie categorieën producten:

– Healthy snacks: deze producten bevatten geen toegevoegde geraffineerde suikers en zijn meestal ook glutenarm en laag in vet. Denk aan een gezondere variant va de Twix of Bounty of een lekker bananenbrood. (En ik kan je vertellen, die is lekker! Ik heb hem mogen testen)

– Veganized classics: de recepten die Willemijn als kind erg lekker vond in een vegan jasje, zoals een tiramisu, New York cheesecake en appelkruimeltaart.

– Vegan delights: de creatiefste creaties die laten zijn dat de mogelijkheden in de vegan keuken eindeloos zijn.

Willem-Pie

Beeld: Hanna ’t Sas

Vegan bakken

Maar hoe doe je dat dan? Dat vegan bakken? Willemijn licht een klein tipje van de sluier op: “Wij gebruiken onder andere zijden tofu, chia zaad, sojamelk, kokosmelk, agar agar, maizena en citroensap.” De rest? Dat is natuurlijk bakkersgeheim, maar Willemijn deelt wel het recept voor haar vegan chocolademoussetaart met jullie (helemaal onderaan deze blogpost).

Trek gekregen?

Trek gekregen in al dat lekkers? Breng dan een bezoekje aan de Willem-Pie Bakery. De bakkerij is gevestigd op de Johan Huizingalaan 76 te Amsterdam en is geopend van dinsdag tot en met zaterdag. Van dinsdag tot en met vrijdag is de bakkerij open van 09.00 tot 16.30. Op zaterdag is de bakkerij geopend van 10.00 tot 16.30. Daarnaast staat het gebak op het menu bij diverse horecagelegenheden in Nederland. Zo is Willem-Pie’s bananenbrood onder andere verkrijgbaar bij alle vestigingen van Bagels & Beans en bij Stach in Amsterdam, Utrecht, Groningen en Haarlem. Als je meer wil weten over Willem-Pie kun je een kijkje nemen op: www.willem-pie.nl.

chocolademoussetaart

Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Green Food Lab en Willem-Pie en maakt onderdeel uit van het Green Food Lab start-up programma waar ik dit jaar ambassadeur van ben.

Vegan chocolademoussetaart

By Willemijn van Wenum Serves: 10
Prep Time: 60 minuten

Hoe je weekend beter te vieren dan met deze vegan chocolademoussetaart? Met zachte chocolademousse en ganache in een knapperige bodem kan jouw weekend niet meer stuk. Dit recept komt van Willem-Pie Bakery, een 100% vegan bakkerij. Alle taarten die Willem-Pie maakt, zijn vegan. Het belangrijkste is dat het gebak vooral héél lekker is. Willemijn van Wenum, founder van Willem-Pie, hoopt dan ook dat steeds meer consumenten in de toekomst voor een vegan gebakje zullen kiezen, omdat dit net zo lekker is als “gewoon” gebak – of misschien zelfs lekkerder!

Ingredients

 • BODEM
 • 75 gram kokosmeel
 • 75 gram noten- of kokosmeel
 • 30 gram boekweitmeel
 • 120 gram koude plantaardige margarine 1/8 tl zout
 • 1⁄4 tl speculaaskruiden
 • 50 gram kokosbloemsuiker
 • 1⁄2 el lijnzaadmeel vermengd met 2 el water
 • VULLING
 • 400 gram zijden tofu*
 • 100 gram kokosmelk
 • 250 gram extra pure chocolade
 • 20 gram cacao
 • 100 gram ontpitte dadels
 • 1 tl vanillepoeder
 • snufje zout
 • 3 el dadelstroop
 • GANACHE
 • 100 gram extra pure chocolade 50 gram kokosmelk
 • snufje zout
 • DECORATIE
 • fruit naar keuze

Instructions

1

Verwarm de oven voor op 175 graden.

2

Smelt de plantaardige margarine in een pannetje of magnetron (of zet even in de oven als deze aan het voorverwarmen is).

3

Meng alle ingrediënten voor de bodem.Bekleed de bodem van een springvorm van 18 cm met bakpapier en vet de randen in. Verdeel het bodembeslag nu over de vorm en zet even in de ijskast om uit te harden.

4

Leg na 10 minuten een tweede vel bakpapier over de bodem en stort er gedroogde bonen of rijst in, waarmee je het taartje blind kunt bakken.

5

Bak het taartje 18 minuten blind, haal het bakpapier en de bonen eraf en bak nog 7 minuten knapperig.

6

Haal uit de oven en zet in de ijskast om af te koelen.

7

Smelt de chocolade au bain-marie.

8

Mix de rest van de ingrediënten van de mousse in de keukenmachine. Giet op het laatst de gesmolten chocolade erdoorheen.

9

Stort de mousse op de bodem en zet terug in de ijskast.

10

Hak voor de ganache de resterende chocolade in kleine stukjes. Verwarm de kokosmelk in een pannetje en roer hier de chocolade en het zout doorheen tot je een ganache hebt.

11

Verdeel de ganache over de taart en versier met fruit naar keuze.

Notes

*Zijden tofu, ook wel silken tofu genoemd, kun je vinden in de Aziatische supermarkt. Het is zachter dan gewone tofu.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply