Gewoon lekker/ Gewoon lekker zoet

Lavendel cupcakes met vanille botercrème

Heb jij net als de rest van Nederland ook het bakvirus te pakken? Vliegen de appeltaarten, koekjes en cakes bij jou ook de oven uit? Goed bezig! Dan is het tijd voor de volgende uitdaging: lavendel cupcakes met vanille botercrème. Een net iets spannender recept met een verrassende smaakcombinatie. 

Als boter, maar beter

Als er iets belangrijk is in een botercrème dat is het… Je raadt het al, goede boter! Die is namelijk nogal bepalend voor de smaak van je botercrème. Ik ben daarom ook nooit zo’n fan van botercrèmes op basis van margarine, qua smaak is dat het namelijk net niet. Maar, goed nieuws: er is nu namelijk een plantaardig alternatief voor boter, dat qua smaak net zo lekker is als roomboter: Flora Plant! Flora Plant is een 100% plantaardige boter, gemaakt van plantaardige oliën. Hierdoor is de CO2 uitstoot van Flora Plant 50% lager dan die van normale roomboter. Én dat betekent dat je met de vervanging van 1 pakje roomboter door 1 pakje Flora Plant een autorit van 7 kilometer bespaart. Stel je voor dat we met z’n allen onze boter vervangen door Flora Plant! Dat levert een aanzienlijke verkleining van onze ecologische voetafdruk op. Kortom, de slogan van Flora Plant is niet voor niets: ‘Als boter, maar beter’.

Lavendel cupcakes met vanille botercrème

Flora Plant is net zo veelzijdig als roomboter. Je kunt er mee smeren, koken en bakken. Dat wilde ik natuurlijk even testen, dus ik ging aan de bak. Letterlijk; ik dook namelijk de keuken in om cupcakes te bakken, mét dikke toef botercrème natuurlijk. Ik koos voor een verrassende smaakcombinatie van lavendel en vanille. Mijn testpanel vond de cupcakes erg lekker. Ze gaven me zelfs een compliment over de lekkere luchtige botercrème. Ik denk dat we dus kunnen concluderen dat Flora Plant inderdaad perfect is om mee te bakken. Maar ik zou zeggen, probeer het vooral ook even zelf! Hieronder vind je het recept voor de lavendel cupcakes met botercrème.

lavendel cupcakes lavendel cupcakes

Heb je dit of een van mijn andere recepten gemaakt? Leuk! Ik ben benieuwd wat je ervan vind. Laat het me weten via een reactie hieronder of deel jouw foto van het gerecht op Instagram en tag me even @gewoonhanne. Smakelijk eten!


Lavendel cupcakes met vanille botercrème

Ingrediënten (voor 10-12 cupcakes)

Voor de cupcakes

– 125 gram Flora plant ongezouten, op kamertemperatuur
– 125 gram kristalsuiker
– 125 gram zelfrijzend bakmeel
– 2 eetlepels melk, op kamertemperatuur
– 2 eieren, op kamertemperatuur
– snufje zout
– 1 vanille peul of 1 zakje vanille suiker
– 1 eetlepel gedroogde lavendel

Voor de botercrème

– 45 gram bloem
– 240 milliliter melk
– 200 gram Flora plant ongezouten
– 200 gram poedersuiker
– 1 vanille peul of 1 zakje vanille suiker

Ter garnering: 3 passievruchten

Extra: een muffinbakblik, 10-12 muffin papiertjes, een mixer

Bereiding

Voor de cupcakes

Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Verwarm de oven voor op 170 graden.

Mix de boter en suiker met een mixer tot een zachte en luchtige massa. Voeg vervolgens 1 voor 1 de eieren toe en klop het geheel daarna nog even goed door met de mixer.

Voeg beetje voor beetje de melk en het zelfrijzend bakmeel toe. Voeg het snufje zout, het merg uit de vanille peul en de gedroogde lavendel toe. Klop niet te lang meer door wanneer je het bakmeel hebt toegevoegd, maar zorg er wel voor dat er geen klontjes meer in het beslag zitten.

Verdeel het beslag over 12 cupcake vormpjes. Doe de vormpjes niet te vol, vul ze voor 2/3. Bak de cupcakes 20 tot 25 minuten op 170 graden.

Laat de cupcakes afkoelen en maak ondertussen de botercrème.

Voor de botercrème

Doe de bloem, melk en het merg uit de vanillepeul in een pan en klop met een garde door. Zet de pan op het vuur en breng het geheel al roerend an de kook. Zet het vuur lager zodra het mengsel begint te koken. Laat de massa doorgaren tot het dikker wordt. Na ongeveer 5 minuten is het mengsel dik genoeg. Doe het in een kom of bakje en bedek het met plastic folie. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Klop in een andere kom de boter en poedersuiker luchtig met een mixer.

Voeg het afgekoelde bloem mengsel toe aan de opgeklopte boter. Klop het geheel nog eens 5 minuten goed door en laat het vervolgens een half uur in de koelkast opstijven. De botercrème is nu klaar voor gebruik.

Doe de botercrème in een spuitzak en spuit mooie toeven op de cupcakes.

Garneer de cupcakes met wat passievrucht en gedroogde lavendel.

Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Flora Plant. Lees hier mijn disclaimer over samenwerkingen. 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply