Gewoon lekker/ Gewoon lekker zoet

Pecan fudge horror cookies

Happy Halloween! Oke, eigenlijk vind ik dat de grootste onzin die er is, maar schijnbaar werkt het om als foodblogger mee te doen met dit soort toestanden. Dus ik schudde ook weer even een Halloween receptje uit mijn mouw. Geen marshmellow spookjes of spinnenweb cupcakes, nee, ik maakte échte horror cookies met meelwormen. Ja, je leest het goed mét meelworden!

Meelworm erbij?

Kijk, wij doen misschien nogal spastisch over het eten van insecten, maar voor 2 miljard mensen op de wereld is dit de gewoonste zaak van de wereld (Voedingscentrum). Toch zullen wij er misschien in de nabije toekomst wellicht ook aan moeten geloven. De wereldbevolking groeit en mede daardoor stijgt de vraag naar dierlijke eiwitten. We moeten dus wel op zoek gaan naar alternatieve eiwitbronnen. Naast zeewier, peulvruchten en soja, staan insecten op de lijst van nieuwe eiwitbronnen. Insecten bevatten veel eiwitten, maar ze bevatten daarnaast ook andere voedingsstoffen zoals vet, ijzer en vitamine B (Voedingscentrum). Een prima vleesvervanger dus! Daar komt bij dat insecten een stuk veel duurzamere eiwitbron zijn dan vlees. Insecten zetten hun voeding veel efficiënter om in vlees dan varkens, kippen of runderen. Ook zijn er veel minder water en ruimte nodig om insecten te kweken en is de uitstoot van broeikasgassen bij de kweek van insecten een stuk lager dan die van de reguliere veeteelt.

Insecten eten

Nou, waar wachten we dan nog op? Kom maar op met die insecten burgers, crunchy meelwormen toppings en krekel snacks! Tja, echt ingeburgerd is dat hele idee van insecten eten nog niet hier in Nederland. Volgens onderzoek van de Wageningen Universiteit is er nog een grote weerstand tegen het eten van insecten in Nederland. En zeg even eerlijk, wat was jouw eerste reactie toen je deze koekjes zag? Gelukkig hoeven we niet allemaal massaal op deze sprinkhanen of meelwormen te gaan knagen. Er zijn andere manieren om insecten in te zetten als alternatieve eiwitbron. Zo kunnen insecten vermalen worden en verwerkt worden in producten zoals burgers en pasta’s. Ook kunnen insecten gebruikt worden als voer voor de dieren die wij eten. (WUR)

Als het aan mij ligt mag de winkel morgen nog vol liggen met producten met insecten. Oke, zo’n gevriesdroogde meelworm was nou niet bepaald super lekker, maar als je die insecten even fijnmaalt en verwerkt in andere producten, dan zie ik alleen maar voordelen. Ja, en dat is misschien even vreemd, de eerste paar keren dat je in een sprinkhanen cake of meelwormen burger bijt, maar is het ook niet heel vreemd om een hap te nemen uit een stuk dode koe? En ik wil niet heel veel dieper ingaan op de samenstelling van de frikandel, maar wordt je daar nou echt vrolijk van? Of laten we het even hebben over mosselen. Heb je die vroeger wel eens ontleed bij de les biologie? Nou, ik kan je vertellen, dat ziet er ook echt niet smakelijk uit.

Pecan fudge horror cookies

Dat idee van inseceten eten, klinkt nu misschien nog als een nachtmerrie. Daarom besloot ik die nachtmerrie te verwerken in pecan fudge horror cookies. Heerlijke koekjes met pecannoten, fudge én meelwormen. Als je je over de eerste schrik heen gezet hebt en een hap van deze koekjes neemt, dan zul je proeven dat die meelwormen eigenlijk best goed smaken samen met de koekjes. Ze hebben een licht nootachtige smaak en dat combineert erg goed met deze koekjes.

Mocht je deze horror koekjes niet zien zitten? Vorig jaar maakte ik voor Halloween pompoen witte chocolade muffins mét spannende topping. Je vindt dat recept hier.

horror cookies horror cookies


Pecan fudge horror cookies

Ingrediënten (voor 8 tot 10 koekjes)

– 220 gram roomboter
– 150 gram suiker
– 1 zakje vanille suiker
– 1 ei
– snufje zout
– 280 gram bloem
– 1 theelepel bakpoeder
– 50 gram pecannoten, in stukjes
– 8 blokjes fudge, in stukjes
– een klein handje meelwormen

Bereiding

Mix de boter met de suiker. Voeg vervolgens het ei toe. Meng in een andere kom de bloem, het zout, het bakpoeder, de pecannoten en de fudge. Voeg dit mengsel toe aan het boter mengsel en roer alles door elkaar tot een deeg. Kneed tot slot de meelwormen door het deeg. Pak het deeg in met wat plastic folie en leg het een uurtje in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed de bakplaat met bakpapier.

Haal het deeg uit de koelkast en rol er 8 tot 10 balletjes van. Druk deze wat plat tot koekjes en leg ze op de bakplaat. Zorg voor voldoende ruimte tussen de koekjes want ze kunnen iets uitlopen.

Bak de koekjes 20 minuten op 180 graden.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply