Gewoon lekker/ Gewoon lekker zoet

Vegan chocolade fudge taart

In januari deed ik mee aan de Vegan Challenge of #veganuary of hoe je al dat plantaardig eten ook maar wilt noemen. Zowel on- als offline kreeg ik daar een hoop vragen over. Waarom deed ik mee aan deze maand? Wat is het eerste wat ik ga eten als mijn vegan maand erop zit? En wat ga ik na januari doen? Vandaag geef ik het antwoord op al die vragen én sluit ik mijn vegan challenge af met het recept van deze hemelse vegan chocolade fudge taart. 

De Vegan Challenge

De Vegan Challenge is een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme. De ‘echte’ vegan challenge wordt ieder jaar gehouden in april. Tijdens die maand daagt de Nederlandse Vereniging voor Veganisme iedereen uit een maand lang plantaardig te eten. Ik besloot niet te wachten tot april en begon op 1 januari al aan mijn eigen Vegan Challenge.

Waarom!?

Waarom!? Die vraag heb ik de afgelopen maand het meeste gehoord. En ik snap die vraag ook heel goed. Ik ben namelijk echt geen geboren vegan, zelfs geen rasechte vegetariër. Ik ben opgegroeid op een kippenboerderij met 105.000 kippen in legbatterijen. In mijn omgeving hadden veel mensen een boerderij met koeien, kippen en varkens. Ik heb 15 jaar op de boerderij gewoond en nooit heb ik ook maar een seconde gedacht dat al die dieren bij elkaar misschien een beetje zielig waren. Dat dat slecht was voor het milieu. Of heb ik enig ander bezwaar gehad tegen het houden, en eten, van dieren op die manier. De laatste paar jaar ben ik me bewuster geworden van alles wat er bij de intensieve veehouderij komt kijken. Met name vanuit milieu-oogpunt ben ik een paar jaar geleden flexitariër geworden en alle negatieve verhalen uit de bioindustrie hebben ervoor gezorgd dat ik een paar maanden geleden echt vegetariër ben geworden – en ik wil hier niet de discussie aangaan of die verhalen enkele vervelende uitzonderingen of de dagelijkse gang van zaken zijn. Ik voelde me er op dat punt even niet goed meer bij om vlees te eten. Het voelde niet goed, punt. Geen gegronde redenen, standvastige argumentatie of wat dan ook. Die heb ik (nog) niet.

Maar goed, veganistisch eten is wel echt een stap verder. Het betekent dat je geen enkele dierlijke producten meer eet. Geen melk, kaas, eieren, honing of yoghurt. Ook om deze producten te maken zijn dieren nodig. Koeien om melk te geven, kippen om eieren te leggen en bijen om honing te produceren. Veganisten schrappen deze producten daarom ook volledig van hun menu. Ik weet nog niet in hoeverre melk drinken net zo schadelijk is als vlees eten en ik ben er nog niet over uit of het eten van eieren net zo dieronvriendelijk is als het eten van een kipfiletje. Toch besloot ik een maand al deze producten te laten staan. Waarom? Vooral uit nieuwsgierigheid. Ik ben een echte foodie, ik studeer Food Innovation en ik denk 24/7 aan eten. Ik was dus vooral erg nieuwsgierig wat je als vegan allemaal wel en niet kan eten. Ik was benieuwd hoe anderen op je reageren. Hoe ik me zou voelen. Ik besloot het gewoon proefondervindelijk zelf te ervaren.

In plaats van koeienmelk maakte ik deze maand mijn eigen havermelk.

En? Hoe ging het?

Goed. Het ging goed. Thuis vond ik het geen enkel probleem om plantaardig te eten. Ik at natuurlijk al vegetarisch, dus de stap was voor mij niet enorm groot. Daarnaast maak ik thuis veel zelf. Ik kook niet zo snel uit pakjes of zakjes, dus ik weet precies wat ik in mijn eten doe en wat ik deze maand dus moest laten staan. Als je wel vaker uit pakjes kookt, dan is het boodschappen doen een iets grotere uitdaging. Dan moet je even alle pakjes checken om te kijken of er dierlijke producten in verwerkt zijn. Hoewel ik dat soort producten nauwelijks gebruik, houd ik zo nu en dan wel van een kant-en-klaar maaltijd (sorry als ik nu al jullie vooroordelen over mij om zeep help, deze foodie houdt van gemak!). Als ik na een lange dag thuis kom haal ik wel eens een stoommaaltijd bij de Appie of koop ik een maaltijdsalade. Deze maand kwam ik erachter dat het aanbod in plantaardige kant-en-klaar maaltijden op een hand te tellen is. Daar mag nog wel verandering in komen!

Maar dan…

Maar dan ga je je huis uit. Ga je naar je werk. Ga je uit eten. Ga je op bezoek bij vrienden. En dan wordt vegan eten opeens een uitdaging. In de cocon van mijn eigen studiootje was het geen probleem zuivel of eieren te laten staan, maar buiten de deur was dit een stuk lastiger. Allereerst woon ik in Tilburg. En hoewel Tilburg echt aan het veranderen is, is het geen Amsterdam. Niet elke horeca zaak heeft hier vegan opties en niet op elke straathoek is een vegan hotspot te vinden. Daarnaast werd mij meer dan eens duidelijk dat eten een sociaal ding is. Wat doe je als iemand speciaal voor jou koekjes zonder chocolade in huis gehaald heeft (want in chocolade zit melk), maar je weet dat die koekjes wel ei bevatten? Zeg je dan ‘uh sorry, lief dat je dat hebt gedaan, maar die koekjes bevatten wel ei’ of eet je dan gewoon dat koekje? Ik deed dat laatste. Daarnaast ben ik natuurlijk student Food Innovation. Ik ontwikkel nieuwe producten en concepten. De afgelopen maanden was ik op mijn stage bezig met het ontwikkelen van een nieuw product en daar zaten dierlijke ingrediënten in. Toch heb ik regelmatig even geproefd om te testen of mijn receptuur goed was. Tja, dat is mijn opleiding/werk mensen… En natuurlijk was daar vorige week de Tilburg Foodie Tour, waarbij ik met een aantal Brabantse foodies langs de leukste Tilburgse hotspots ging. Ook daar heb ik niet honderd procent plantaardig gegeten. Sorry! Of niet, want eigenlijk is er niemand waar ik me tegen hoeft te verontschuldigen!

Kijk nou! Deze chocolaatjes van Friandries kon ik toch niet laten staan!?

En nu?

En nu? Inmiddels is het 1 februari en zit mijn Vegan Challenge erop. Ik moet zeggen dat ik me wel goed voelde bij al dat plantaardig eten. Alle cliches van ‘mijn haar straalt nu zo’ of ‘mijn nagels groeien nu zo snel’ laat ik even achterwege, maar ik voelde me wel fijn bij al het plantaardig eten. Of dat door het vegan dieet komt weet ik niet. Het was natuurlijk ook januari, de maand van goede voornemens, en na een decembermaand vol chocolade, koekjes en ijs, heb ik deze maand wat bewuster gelet op wat ik at. Wel had ik het gevoel dat ik na mijn maaltijden minder ‘vol’ zat en door dat vegan dieet at ik ongemerkt ook wat meer groente.

Ik wil grotendeels plantaardig blijven eten. Thuis eet ik zo veel mogelijk plantaardig, maar ik kan niet beloven dat ik niet hier en daar een bakje kwark eet, dat vind ik gewoon te lekker. Buitenshuis kies ik waar mogelijk ook voor vegan opties, maar er zijn gewoon situaties waarin ik andere zaken, zoals sociale normen, waarden en andere toestanden, belangrijker vind dan vasthouden aan mijn plantaardige dieet. Kortom, ik word flexivegan.

Vegan chocolade fudge taart!

Nou, om te vieren dat ik flexivegan word en om te vieren dat mijn vegan maand toch wel een succes was, is het nu tijd voor taart. Vegan chocolade fudge taart om precies te zijn.

Vegan chocolade fudge taart


Vegan chocolade fudge taart

Ingrediënten (voor een taartje met doorsnede van ongeveer 18 cm)

Bodem

– 50 gram pompoenpitten
– 50 gram zonnebloempitten
– 100 gram havervlokken
– 35 gram kokosolie
– 35 gram agavesiroop
– snuf zout

Vulling

– 100 gram pure chocolade
– 300 milliliter kokosmelk
– snuf zout

Topping (optioneel): verse vijgen, boekweitkorrels, pompoenpitten

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een springvorm met bakpapier.

Meng in een kom alle ingrediënten voor de bodem. Doe dit mengsel in de springvorm en druk het met de achterkant van een lepel of je vingers goed aan. Probeer een klein opstaand randje te vormen met het mengsel. Zet de springvorm in de oven en bak de bodem 10 tot 15 minuten. Laat de bodem vervolgens goed afkoelen.

Maak ondertussen alvast de vulling. Verwarm in een pan de kokosmelk. Hak de chocolade fijn. Haal de pan van het vuur en roer de chocolade samen met het zout door de kokosmelk. Roer tot alle chocolade is opgelost en laat het mengsel vervolgens wat afkoelen zodat het wat indikt tot vladikte.

Giet het chocolademengsel in de taartbodem. Zet de taart in de koelkast om uit te harden. Dit kan enkele uren duren. Haal de vegan chocolade fudge taart, als deze volledig uitgehard is, uit de springvorm en garneer hem met verse vijgen (of ander fruit) en wat pompoenpitten en boekweitkorrels (of andere noten, zaden of pitten).

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply
  Max
  februari 2, 2019 at 10:49 pm

  hehe, goed dat je meedeed aan de vegaan challange. Ik ben all 16 vega waarvan 4 vegan of wel plant based whole food diet.
  Dieren hoeven niet voor onze lust verkracht te worden en dan te sterven en denk aan de aarde.
  Je blogpost laat zien dat plant-based eten ook zeer lekker kan zijn.

 • Leave a Reply