Gewoon lekker/ Gewoon lekker zoet

Citroen tartelettes

Zijn het geen plaaaaatjes deze citroen tartelettes? Een zoete, brosse bodem met een friszure citroencrème. Het recept komt uit het nieuwe boek ‘The Lemon Kitchen’ van Jadis Schreuder. Een boek vol heerlijke recepten met Jadis’ favoriete smaakmaker: citroen! In deze blogpost vertel ik je meer over het boek en deel ik het recept voor deze heerlijke taartjes met je. 

The Lemon Kitchen

Misschien ken je Jadis wel, zij is namelijk het stralende gezicht achter thelemonkitchen.nl. Jadis is receptontwikkelaar, foodstylist en foodfotografe. En, Jadis heeft dezelfde opleiding gedaan als ik, Food Innovation! Citroen is het favoriete ingrediënt in de keuken van Jadis. Ze gebruikt het om haar recepten een frisse touch te geven en hoopt met haar boek andere thuiskoks te inspireren ook vaker citroen in hun gerechten te gebruiken. Met dit boek komt dat wel goed, want het staat bomvol inspiratie. In het boek vind je trouwens niet alleen recepten, je vindt er ook een hoop informatie over citroenen, over de verschillende soorten en over het koken met citroen.

Als je even verder bladert kom je de recepten tegen. De recepten zijn ingedeeld naar de seizoenen, lente, zomer, herfst en winter. De recepten zijn lekker veelzijdig: vis, vlees en vega, en van zoet tot hartig. De recepten zijn niet geschreven voor luie thuiskoks, want je moet er wel even wat tijd in steken en wat ingrediënten voor in huis halen. Maar ja, echt lekker eten is wel wat tijd waard, toch? Een chef kok hoeft je echter ook niet te zijn, want Jadis beschrijft alle bereidingsstappen erg duidelijk en uitgebreid.

Op de to-make list

Ook in dit boek staan weer zo veel lekkere recepten, dat mijn to-make list weer aardig aangevuld is. De volgende recepten wil ik graag eens maken:

– Witte chocolade taart, need I say more?
– Mosselen met pepertjes en dragonmayonaise, ik eet voor 90% vegetarisch, maar voor deze pan mosselen wil ik graag eens een uitzondering maken.
– Groene gazpacho met avocado en citroen
– Truffelpasta met paddenstoelen
– Papa’s bananenschotel, ik moest dit recept even drie keer lezen. Bananen met parmaham en kaassaus!? Realy? Volgens Jadis zijn de smaak- en structuurcombinatie heerlijk, dus ik ben erg benieuwd.

Citroen tartelettes

Het eerste recept waar mijn ogen op vielen waren deze citroen tartelettes. Ik vind die mini taartjes altijd zo schattig en elegant. De taartjes zijn gemaakt met een brosse bodem, waar natuurlijk wat citroen zeste in zit, gevuld met een romige, fris zure citroencrème. Het recept voor deze heerlijke citroen tartelettes mocht ik met jullie delen, dus scroll snel naar onderen en klaar, bakken maar!

citroen tartelettes citroen tartelettes

Heb je dit of een van mijn andere recepten gemaakt? Leuk! Ik ben benieuwd wat je ervan vind. Laat het me weten via een reactie hieronder of deel jouw foto van het gerecht op Instagram en tag me even @gewoonhanne. Smakelijk eten!


Citroen tartelettes

Ingrediënten (voor 6-8 tartelettes)

Voor de bodempjes

– 120 gram bloem
– 50 gram suiker
– 20 gram amandelmeel
– 1/2 theelepel zout
– 1 biologische citroen
– 75 gram koude roomboter
– 1 ei

Voor de citroencrème

– 3 biologische citroenen
– 120 gram suiker
– 3 eieren
– 175 ongezouten roomboter, op kamertemperatuur

Ter garnering: 1 biologische citroen in dunne plakjes

Extra benodigdheden: 6-8 tartelette vormpjes, bakpapier en blindbakvulling

Bereiding

Voor de bodempjes

Doe de (gezeefde) bloem, suiker, amandelmeel, citroenzeste en het zout in een kom. Snijd de koude roomboter in kleine blokjes en voeg toe. Kneed nu alle ingrediënten met de hand door elkaar. Kluts het ei even los met een vork en voeg het beetje voor beetje toe aan het deeg. Voeg net zoveel toe als nodig is voor een samenhangend, kneedbaar deeg. Mocht het te nat zijn geworden, voeg dan wat bloem toe.

Maak van het deeg een bal, verpak deze in plasticfolie en leg een uur in de koelkast. Haal na een uur het deeg uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 180 graden. Kneed het deeg nog even met de hand. Bedek het werkblad met wat bloem, strooi ook wat bloem over je deegroller. Druk de deegbal plat en rol gelijkmatig uit tot hij een dikte van ongeveer 3 mm heeft gekregen.

Vet de tartelette- of taartvorm in en strooi er een beetje gezeefde bloem over. Verdeel het deeg gelijkmatig op de bodem en tot aan de rand. Leg de blindbakvulling op bakpapier in de vorm. Zet de tartelettes 15 minuten in de oven (blind bakken) en dan nog 5 minuten zonder de blindbakvulling, zodat ook de binnenkant iets bruiner wordt.

Voor de citroencrème

Schil twee citroenen met een zesteur (of rasp) en houd de zeste apart. Pers drie citroenen uit en houd het sap apart. Voeg de suiker, citroensap, citroenzeste en eieren samen en breng dit rustig aan de kook in een steelpannetje, tot het dikker wordt. Schenk dit mengsel daarna over de roomboter in een kom en mix dit 2 minuten, zodat je een lichte crème krijgt.

Schenk de citroencrème tot aan de rand van de tartelettebodempjes en zet minimaal een halfuur in de koelkast om te laten opstijven. Versier de citroen tartelettes met de schijfjes dun gesneden citroen.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply