Gewoon lekker/ Gewoon lekker hartig

Zelfgemaakte ravioli met salie botersaus en groene salade

Ik ga alweer watertanden als ik deze plaatjes terugzie! Zelfgemaakte ravioli, gevuld met paddenstoelen en Parmezaan, omhuld met een heerlijke botersaus met salie en kappertjes. Dat is toch alles wat je wilt? Je moet er wel eerst even je best voor doen, want alles maak je zelf; van het pastadeeg tot de ravioli vulling, maar dat is wel erg leuk om te doen.

Zelfgemaakte ravioli

Ik heb jarenlang geroepen dat zelf pasta maken te veel gedoe is. Uren in de keuken staan, heel je aanrecht onder de bloem en verzuurde armen van al dat uitrollen. Pfff ik werd al moe als ik eraan dacht, dus ik ging altijd voor de verse kant-en-klare pasta. Nou, inmiddels ben ik om! Stiekem is het namelijk best leuk om te doen en valt dat gedoe allemaal wel mee. Voor het pastadeeg heb je alleen bloem, eieren en olie nodig. En met de vulling kun je alle kanten op: pompoen, paddenstoelen, noten of kaas. Ik koos ervoor om een vegetarische vulling met shiitake paddenstoelen en Parmezaan te maken.

Flora Plant

Als je je dan helemaal hebt uitgeleefd op de perfecte zelfgemaakte ravioli, dan wil je die natuurlijk wel recht doen met een lekkere saus. Zelf vind ik het altijd zonde om de ravioli te verzuipen in een dikke tomatensaus. Ik kies daarom meestal voor een botersaus met wat kruiden. Voor deze botersaus gebruikte ik de plantaardige boter van Flora Plant. Deze boter op basis van plantaardige oliën heeft een 50% lagere ecologische voetafdruk dan gewone roomboter van koeienmelk. Maar, misschien nog wel belangrijker, hij is minstens net zo lekker en romig! Ik koos in dit gerecht voor de gezouten variant.

Dit is inmiddels alweer het vierde recept dat ik maakte in samenwerking met Flora Plant. Eerder maakte ik al: Lavendel cupcakes met vanille botercrème, Polenta met gesmoorde groenten en een Croque Madame tosti.

zelfgemaakte ravioli zelfgemaakte ravioli

Heb je dit of een van mijn andere recepten gemaakt? Leuk! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Laat het me weten via een reactie hieronder of deel jouw foto van het gerecht op Instagram en tag me even @gewoonhanne. Smakelijk eten!


Zelfgemaakte ravioli met salie botersaus

Ingrediënten (voor 2 personen)

Voor het pastadeeg

– 150-200 gram pasta bloem
– 2 eieren
– 1 eetlepel olijfolie

Voor de vulling

– 100 gram shiitake paddenstoelen
– 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
– 2 teentjes knoflook
– zwarte peper
Flora Plant gezouten om in te bakken

Voor de botersaus

– 50 gram Flora Plant gezouten
– 2 eetlepels kappertjes
– rasp van ½ citroen
– ongeveer 15 blaadjes verse salie

Voor de salade

– 1/2 komkommer
– 1 venkel
– 2 handen veldsla
– sap van ½ citroen
– 1 eetlepel olijfolie
– peper en zout

Bereiding

Begin met 150 gram pastabloem en voeg later indien nodig wat extra bloem toe. Leg de bloem in een hoopje op het aanrecht. Maak een kuiltje in het midden en giet hier de geklutste eieren en olie in. Meng het ei met de bloem door cirkeltjes te roeren met je vingertoppen. Kneed vervolgens het deeg even stevig door. Laat het deeg vervolgens een half uurtje rusten.

Maak ondertussen de vulling. Hak de paddenstoelen grof. Verhit wat Flora Plant in een pan en bak hierin de paddenstoelen samen met de knoflook kort aan op hoog vuur. Giet de paddenstoelen door een zeef om het overtollige vocht te verwijderen. Doe de paddenstoelen in een kom en meng met de geraspte Parmezaanse kaas en zwarte peper.

Pak het deeg er weer bij. Bestuif het aanrecht met bloem en rol het deeg met een deegroller zo dun mogelijk uit. Leg met een theelepel kleine hoopjes van de paddenstoelen vulling op het deeg en dek dit af met een andere plak deeg. Steek met een uitsteekvormpje of met een klein glaasje rondjes uit het deeg om mooie, ronde ravioli te maken of snijd er vierkantjes van. Druk met een vork de randjes van de ravioli goed dicht.

Laat de ravioli even liggen en maak ondertussen de salade en de botersaus. Snijd de komkommer en venkel in dunne plakjes en meng deze met de sla. Breng op smaak met olie, citroensap, peper en zout. Doe de boter in een pan. Voeg de kappertjes en salie blaadjes toe. Bak deze 5 minuten mee.

Breng een grote pan water aan de kook. Kook hierin de ravioli 2 tot 3 minuten. Wanneer de ravioli boven komen drijven zijn ze gaar. Verdeel de ravioli over twee borden. Giet hier wat botersaus overheen en garneer met de citroenrasp. Serveer met de groene salade.

 

Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Flora Plant. Lees hier mijn disclaimer over samenwerkingen. 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply