Gewoon lekker/ Gewoon lekker hartig

Borrelplank met vegetarische oven bitterballen

Waarom wachten met borrelen tot de vrijdagmiddag? Waarom altijd weer die kaassoufflés omdat je vegetarisch eet? En waarom steeds weer die saaie nootjes op je borrelplank? Het kan anders mensen! Het is tijd voor een echte dinsdagmiddagborrel mét vegetarische ovenbitterballen! Kwekkeboom Oven & Airfryer introduceert namelijk vegetarische bitterballen die je thuis kun verwarmen in de oven. Die heerlijke, goudbruine, krokante bitterballen verdienen meer dan een klodder mosterd en een satéprikkertje, daarom maakte ik een luxe borrelplank met vegetarische oven bitterballen. 

Kwekkeboom vegetarische oven bitterballen

Kwekkeboom bestaat al sinds 1900. In 1945 introduceerde het merk de ‘croquette’ in Nederland. Als ze ergens weten hoe je de beste snacks bakt, dan is het dus wel bij Kwekkeboom. Gelukkig hebben ze bij Kwekkeboom sindsdien niet stilgezeten en zijn ze aan de slag gegaan met vegetarische snacks. Goed nieuws voor alle vega’s onder ons, want dat is ze gelukt! Vandaag, op wereld vegetarisme dag (!), introduceren ze namelijk de nieuwe Kwekkeboom Oven & Airfryer VEGA Bitterballen! Geen smakeloze vulling, slappe paneerlaag of ‘leuk geprobeerd maar net niet’ bal. Nee, het is een nauwelijks van echt vlees te onderscheiden, krokante, goudbruine bitterbal geworden. Wat mij betreft is de missie geslaagd hoor! Dat vraagt om een borrel (of een cassis in mijn geval).

Borrelplank

Die vegetarische oven bitterballen kun je natuurlijk serveren met wat mosterd en prikkertjes, maar het mag allemaal wel wat feestelijker, toch? Daarom maakte ik deze luxe borrelplank met onder andere bitterbal hapjes met mierikswortel mayonaise en crostini’s met opgeklopte ricotta en gegrilde druiven. Klinkt fancy, maar het is stiekem best gemakkelijk te maken.

vegetarische oven bitterballen

vegetarische oven bitterballen

vegetarische oven bitterballen


Borrelplank met vegetarische oven bitterballen

Bitterbal hapjes met mierikswortel mayonaise

Ingrediënten (voor 12 stuks)

– 1 verpakking Kwekkeboom Oven & Airfryer VEGA Bitterballen
– 12 (zuurdesem) toastjes
– 6 eetlepels mayonaise
– 1 theelepel fijn geraspte mierikswortel (uit een potje)
– 1 doosje tuinkers

Bereiding

Bak de bitterballen 12 minuten op 220 graden in de oven of bak ze 8 minuten in de airfryer op 200 graden. Meng de mayonaise met de mierikswortel en verdeel dit mengsel over de toastjes. Leg op elk toastje wat tuinkers en leg de bitterballen hier bovenop.

Crostini’s met opgeklopte ricotta en gegrilde druiven

Ingrediënten (voor 8 stuks)

– 1 meergranen baguette
– 250 gram ricotta
– 1 eetlepel honing
– 8 trosjes rode druiven
– zwarte peper
– walnootolie (of olijfolie)

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de baguette in plakken en bestrijk deze met de olie. Leg de plakken brood op een bakplaat en bak ze 8 minuten.

Verwarm ondertussen een grillpan. Bestrijk de trosjes druiven met wat olie. Leg, wanneer de pan goed heet is, de trosjes druiven in de grillpan en grill deze kort tot ze wat verkleuren. Klop ondertussen de ricotta met een mixer of garde luchtig en romig. Roer hier de honing doorheen.

Verdeel de ricotta over de stokbroodjes. Leg op elk broodje een trosje druiven en breng het geheel op smaak met wat vers gemalen zwarte peper.

Tip

Hier nog wat ideetjes voor de verdere aanvulling van je vega borrelplank: olijven, verschillende buitenlandse kaasjes met vijgenbrood, nootjes, fruit zoals druiven, dadels of vijgen, snackgroenten (ook lekker om te dippen in de overgebleven ricotta), Kwekkeboom oven kaashapjes,  of zelfgemaakte noten- en zadencrackers.

 

Deze blogpost schreef ik in samenwerking met Kwekkeboom. Lees hier mijn disclaimer over samenwerkingen. 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply