Gemakkelijk tussendoortje/ Gewoon gemakkelijk/ Gewoon gezond/ Gezond tussendoortje

Basisrecept hummus en 3 variaties

Hummus, ‘hoe moes dat ook alweer?’ – sorry, die moest even gemaakt worden. Zelf hummus maken is ontzettend gemakkelijk. Je gooit alle ingrediënten in een blender of keukenmachine en laat die vervolgens al het werk doen. Met een goed basisrecept hummus kun je eindeloos variëren. Hier vind je mijn basisrecept een drie lekkere variaties met pesto, sriracha en olijventapenade. 

Basisrecept hummus

Mocht je het niet weten, wat ik me bijna niet kan voorstellen na de hele hummushype van de afgelopen jaren, hummus is een smeersel op basis van kikkererwten. Je kunt het eten met wat worteltjes, op een toastje, op je boterham of je kunt er lekkere wraps van maken. Inmiddels vind je hummus in elke supermarkt. Maar bereid je vast voor op enige keuzestress, want in het gemiddelde supermarktschap vind je minstens 10 verschillende smaken. Van een redelijk veilige hummus met zongedroogde tomaten tot een spannendere variant met chocolade (!?) of pittige mango. Maar zoals ik al schreef, je kunt hummus prima zelf maken. Daarom deel ik vandaag mijn basisrecept hummus met jullie en een aantal lekkere variaties.

basisrecept hummus

basisrecept hummus


Basisrecept hummus en 3 variaties

Ingrediënten basisrecept (voor 2 potjes)

– 1 blik kikkererwten
– sap van 1/2 citroen
– 2 eetlepels tahin (pasta van sesamzaad)
– 1/2 theelepel komijnpoeder
– 1 klein teentje knoflook
– zout en peper naar smaak

Bereiding

Giet de kikkererwten af, maar bewaar het vocht uit het blikje. Doe alle ingrediënten in een blender of keukenmachine en mix tot een gladde pasta. Waarschijnlijk is je hummus nu nog erg droog, maar daar komt de aquafaba, het vocht uit het potje kikkererwten, van pas. Voeg beetje bij beetje wat van dit vocht toe tot de hummus een smeuïge textuur heeft. Breng de hummus op smaak met zout en peper en voeg eventueel naar smaak wat extra komijnpoeder toe. Verdeel de hummus over twee potjes en voeg een van de onderstaande variaties toe.

Variatietips

Sriracha hummus: voeg 1 theelepel sriracha toe aan de hummus, meer mag ook, maar dat is natuurlijk op eigen risico…
Pesto hummus: voeg 1 eetlepel pesto toe aan de hummus.
Olijven hummus: voeg 1 eetlepel olijven tapenade toe aan de hummus.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Truusje - De Sandwichformule
    oktober 1, 2019 at 8:25 am

    Welk formaat blik kikkererwten heb je gebruikt?

  • Leave a Reply