Gemakkelijk diner/ Gewoon gemakkelijk

Gepaneerde geitenkaas met broccoli en aardappelschijfjes

De keuze aan vegaburgers in de supermarkt is eindeloos. Vegetarische kipstukjes waar geen kip aan te pas komt, Pulled Oats gemaakt van haver en burgers in alle soorten in maten. Mijn guilty pleasure is de kaasschnitzel. In feite is dat gewoon een gepaneerde plak kaas. Niet de meest gezonde vleesvervanger, maar wel een hele lekkere! Geïnspireerd door die schnitzels maakte ik gepaneerde geitenkaas, een goede aanvulling op je vegetarische AGV’tje. 

AGGV’tje

Dat we minder vlees moeten eten, dat weten we inmiddels wel. Maar vlees een is een gewoonte, die diep in de Nederlandse eetcultuur zit. Een typische Hollandse maaltijd bestaat uit een AVG’tje – een maaltijd van aardappels, vlees en groente. Tja, zie mensen daar maar eens vanaf te krijgen! Ik stel voor dat we dat AVG’tje een paar keer per week vervangen door een AGGV’tje – een maaltijd van aardappels, groente en geen vlees. Tip 1 om dat te doen, is om je aandacht eens te richten op de groente. Vaak gaan mensen uit van welk vlees ze die avond willen eten en passen zij daar de rest van de maaltijd op aan. Ik zou zeggen, ‘keer het eens om’. Kies een lekkere groente en stem daar je maaltijd op af. Mocht je dat nu lastig vinden, dan kun je altijd nog kiezen om het traditionele AGV’tje aan te houden, maar het vlees in te ruilen door een vleesvervanger. Tip 2 is dus: ga op zoek naar een aantal lekkere vleesvervangers en wissel die lekker af. Ik weet dat veel doorgewinterde vega’s en vegans vleesvervangers niet nodig vinden, omdat zij liever kiezen voor natuurlijke of onbewerkte plantaardige eiwitbronnen zoals noten en peulvruchten, maar ik denk dat die vleesvervangers wel super gemakkelijk zijn voor mensen die langzaam aan wat minder vlees willen gaan eten. Het is een gemakkelijke eerste stap.

Gepaneerde geitenkaas

In mijn zoektocht naar de perfecte vleesvervanger heb ik al een hoop producten geprobeerd. Qua voedingswaarde zijn de Pulled Oats van Gold&Green mijn favoriet. Deze zitten namelijk boordevol eiwitten, vezels en ijzer en ze zijn gemaakt met slechts 5 ingrediënten. Qua smaak zijn de kaasschnitzels van de AH mijn all-time favorite. Iets minder gezond en voedzaam, maar wel erg lekker. Maar wat de AH kan, dat kan ik ook! Ten minste, dat dacht ik. Dus ik ging aan de slag met mijn eigen kaas schnitzel. Omdat ik gek ben op geitenkaas, waagde ik een poging om geitenkaas schnitzel te maken. Een echte schnitzel wilde het niet worden, maar het was wel een lekkere plak gepaneerde geitenkaas. Ik vind het een goede aanvulling op een vegetarisch AGV’tje, dus bij deze mijn recept.

geitenkaas burgers geitenkaas burgers


Gepaneerde geitenkaas met broccoli en aardappelschijfjes

Ingrediënten (voor 2 personen)

– 1 plak verse geitenkaas
– 4 eetlepels quinoa vlokken (of havervlokken)
– 1 zakje aardappel schijfjes
– 1 broccoli
– een paar takjes verse tijm (of 1 theelepel gedroogde tijm uit een potje)

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Breng een pan water aan de kook en verhit wat olie in een koekenpan. Snijd de roosjes van de stronk broccoli af (tip, je kunt de stronk van de broccoli ook eten, schil hem en snijd hem in stukjes, vervolgens kun je hem gewoon meekoken).

Doe de aardappel schijfjes in de koekenpan en breng ze op smaak met wat peper en zout. Voeg de takjes tijm toe en bak de aardappeltjes in 15 tot 20 minuten goudbruin.

Snijd de plak geitenkaas doormidden zodat je twee plakken hebt. Strooi de quinoa vlokken op een bord en breng deze op smaak met wat zout en peper. Druk de plakken geitenkaas aan beide zijden in de quinoa vlokken zodat ze gepaneerd worden. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en leg hierop de gepaneerde geitenkaas. Besprenkel met wat olie en zet ze vervolgens in de oven. Bak de gepaneerde geitenkaas goudbruin in 10 minuten.

Kook ondertussen de broccoli in 4 tot 5 minuten beetgaar.

Serveer de gepaneerde geitenkaas op een bakpapiertje met de broccoli en gebakken aardappelschijfjes.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply