Gemakkelijk ontbijt/ Gewoon gemakkelijk/ Gewoon gezond/ Gezond ontbijt

Basisrecept overnight oats

Overnight oats zijn hét ontbijt voor snoozers, ochtendhaters en met-het-verkeerde-been-uit-bed-stappers. Het kost je in de ochtend namelijk helemaal geen tijd om dit ontbijt te maken. Het mooie van overnight oats is dat je het de avond van tevoren alvast in de koelkast zet, zodat je de volgende ochtend direct kunt aanvallen, of het mee kunt nemen om onderweg op te eten. Ik heb al een hoop overnight oats recepten gedeeld op mijn blog, maar ik vond het tijd om mijn basisrecept overnight oats ook eens met jullie te delen zodat je daar lekker zelf mee kunt gaan variëren. 

Basisrecept overnight oats

In de basis heb je niet veel nodig voor overnight oats: havermout, chiazaad en een melksoort naar keuze. De havermout moge duidelijk zijn, dat is de basis van je pap. Het chiazaad voeg je toe voor de binding. Wanneer chiazaadjes in aanraking komen met vocht gaan ze gelleren, waardoor je pap wat dikker wordt. En daarvoor is natuurlijk ook vocht nodig. Nu kun je overnight oats met water maken, maar ik vind dat echt niet lekker. Daarom raad ik je aan op zoek te gaan naar een melksoort die jij lekker vindt. Dat kan gewone koeienmelk zijn, maar probeer ook eens een lekkere plantaardige melk, zoals havermelk, kokosmelk of amandelmelk. Eigenlijk is dat alles wat je nodig hebt voor dit gemakkelijke ontbijt. Maar het is wel zo leuk om er nog wat lekkere smaken aan toe te voegen. En daar kun je gelukkig eindeloos mee variëren.

Variatietips

Met dit basisrecept overnight oats kun je alle kanten op: zoet of juist hartig, gezond of wat minder gezond, fruit en zelfs groente. Op mijn blog vind je een hoop recepten. Kijk bijvoorbeeld eens bij een van de onderstaande recepten of ga lekker zelf aan de slag.

basisrecept overnight oats

basisrecept overnight oats


Basisrecept overnight oats

Ingrediënten (voor 1 portie)

– 40 gram havermout
– 1 theelepel chiazaad of lijnzaad
– 150 milliliter melk naar keuze (mijn favoriet is havermelk)

Bereiding

Doe alle ingrediënten in een potje of bakje en roer even goed door elkaar. Zet het potje of bakje een nacht in de koelkast en garneer het de volgende ochtend met fruit of groente (of chocolade) naar keuze.

Tip: je kunt dit recept ook verdubbelen om meteen voor twee dagen je ontbijt klaar te zetten.

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Reni
  januari 7, 2020 at 5:57 pm

  Hoi hoi, mag ik vragen wat je er allemaal in hebt op deze foto, ik zie blauwe bessen, passievrucht, en vijgen klopt dat?

  • Reply
   Hanne
   maart 25, 2020 at 9:45 am

   Jep, klopt! Ik heb er vijgen, blauwe bessen en passievrucht in gedaan. Maar je kunt eigenlijk elke soort fruit toevoegen die je lekker vindt.

 • Reply
  Matthias
  maart 12, 2021 at 6:44 am

  Hallo!
  Hoe kan je u dikte leren bepalen? Hoeveel chiazaad voor welke dikte?

  Mvg
  Matthias Borry

 • Leave a Reply