Gewoon gezond/ Gezond diner/ Gezonde lunch

Paddenstoelen pasteitjes met filodeeg

Ken je ze nog, die bladerdeegbakjes gevuld met champignon ragout. Misschien moet ik die ook maar op mijn lijstje met guilty pleasures zetten, want oh wat zijn die lekker. Ik gaf mijn eigen draai aan die pasteitjes met deze plantaardige paddenstoelen pasteitjes met filodeeg. 

Filodeeg

Filodeeg is een alternatief voor bladerdeeg. Het zijn flinterdunne vellen deeg. Zoals je misschien wel weet bestaat bladerdeeg uit allemaal fijne laagjes deeg waar boter tussen zit. Bij filodeeg zijn de laagjes niet aan elkaar geplakt met boter, maar heb je een dun vel waar je allerlei leuke recepten mee kunt maken. Filodeeg kun je gewoon kant-en-klaar in de supermarkt kopen. Je vind het in de vriezer. Werken met filodeeg is niet moeilijk, maar je moet wel een beetje snel werken. Omdat het deeg zo dun is, droogt het snel uit. Laat het filodeeg dat je over hebt dus ook niet gewoon op het aanrecht liggen, maar pak het meteen weer in en leg het terug in de vriezer.

Paddenstoelen pasteitjes met filodeeg

Deze filodeeg pasteitjes kun je met allerlei soorten ragout maken: kip, rund, vis. Ik koos voor een paddenstoelen ragout, aangezien ik nog steeds bezig ben met mijn januari vegan challenge. De room verging ik dus ook voor een plantaardige room op basis van haver. Mocht je dit nu allemaal niet zo zien zitten, dan kun je zelfs gewoon een blik kant-en-klare ragout uit de supermarkt gebruiken. Verdeel de ragout over twee ovenschaaltjes en dek ze af met een ‘prop’ filodeeg.

Paddenstoelen pasteitjes met filodeeg

Paddenstoelen pasteitjes met filodeeg


Paddenstoelen pasteitjes met filodeeg

Ingredi├źnten (voor 2 personen)

– 250 gram gemengde paddenstoelen (of champignons)
– 1 ui
– 1 teen knoflook
– een snufje zout en peper
– 1/2 theelepel tijm
– olijfolie om in te bakken
– 100 milliliter haverroom (zelfgekocht of zelfgemaakt)
– 2 vellen filodeeg

Extra: 2 ovenschaaltjes

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snijd de paddenstoelen in grove stukken. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Verhit wat olijfolie in een pan. Bak hierin de ui en knoflook enkele minuten. Voeg de paddenstoelen toe en bak deze enkele minuten mee. Breng op smaak met zout, peper en tijm. Voeg de haverroom toe en roer deze goed door. Verdeel het mengsel over twee bakjes.

Bestrijk de twee vellen filodeeg met wat olie. Vorm er een soort prop van en leg deze bovenop de ovenschaaltjes. Zet de pasteitjes in de oven en bak ze 10 minuten op 180 graden.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply