Gewoon gezond/ Gezond diner

Pastinaakrisotto met geitenkaas en vegetarische speckjes

Pastinaak is een echte wintergroente en ik ben er dol op! Zolang ze nog te koop zijn geniet ik er nog even van. Afgelopen week maakte ik een risotto van pastinaak, geitenkaas en vegetarische speckjes. Zo lekker, ik denk dat het zelfs mijn beste risotto recept ooit was, dus dat moet ik even delen met jullie. 

Pastinaken zijn een soort wortels. Ze zijn wat dikker dan gewone wortels en ze zijn wit van kleur. De smaak is iets zoeter, erg lekker. Pastinaken zijn een echte wintergroente, dus ik zou zeggen, sla er snel nog een paar in nu het nog kan. En maak dan meteen even deze heerlijke pastinaakrisotto want hij is echt te lekker! Naast pastinaak deed ik geitenkaas, tijm en wat vegetarische speckjes van Vivera in de risotto. Ultiem comfort food als je het mij vraagt.

pastinaakrisotto-1

Ik riep altijd dat spekjes dé reden zijn dat ik nooit vegetariër zou kunnen worden. Dat had ik dus niet moeten zeggen, want Vivera heeft nu plantaardige speckjes ontwikkeld. De speckjes hebben echt de rokerige smaak die je gewend bent van uitgebakken spek. Qua structuur waren ze iets zachter, maar nog steeds prima. Wat ik erg fijn vind, is dat deze plantaardige speckjes niet van die viezige vetrandjes hebben,die snijd ik altijd een voor een weg van mijn spekjes. Hoe lekker de speckjes van Vivera ook waren, vegetariër word ik niet, maar ik ga ze zeker vaker kopen.

Oh ja, en had ik al verteld dat deze speckjes een stuk gezonder zijn? Ze bevatten veel minder calorieën en verzadigde vetten dan gewone spekjes. Als je het dan niet doet voor de varkentjes, doe het dan voor je hart en bloedvaten.


Pastinaakrisotto met geitenkaas en vegetarische speckjes

Ingrediënten (voor 2 personen):
– 150 gram risottorijst
– 400 gram pastinaak (ongeveer, wat meer of minder is geen probleem)
– 1 ui
– 1 teentje knoflook
– 2 takjes tijm
– 100 gram speckjes van Vivera
– 4 schijfjes zachte geitenkaas
– 1/2 liter groentebouillon
– Olie om in te bakken
– Zout en peper
– Ter garnering (optioneel): wat extra tijm en honing

Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
2. Snijd 1 pastinaak in 6 parten en leg deze op een bakplaat met bakpapier. Bestrijk de parten met wat olie en breng ze op smaak met peper en zout. Rooster de pastinaakpartjes 20 minuten in de oven op 200 graden. (Deze stap is optioneel, je kunt deze ook overslaan en alle pastinaken in de risotto verwerken)
3. Snipper de ui, snijd de knoflook fijn en snijd de overige pastinaken in kleine blokjes.
4. Verhit wat olie in een hapjespan en fruit hierin de ui op een laag vuurtje. Voeg na 3 minuutjes de knoflook toe en bak deze nog zo’n 3 minuten mee.
5. Voeg de risottorijst en pastinaakblokjes toe aan de ui en knoflook. Ris de blaadjes van de takjes tijm en voeg deze ook toe. Bak alles op een middelhoog vuur tot de risotto korrels glazig beginnen te worden.
6. Voeg wat groentebouillon toe aan de risotto. Zorg ervoor dat alle ingrediënten bedekt zijn met een laagje vocht. Roer zo nu en dan door de risotto en voeg telkens wanneer het vocht verdampt is wat extra bouillon toe. Blijf dit doen tot de rijst gaar is, afhankelijk van de soort risotto rijst die je hebt duurt dit 20-30 minuten. (Als je bouillon op een gegeven moment op is kun je gewoon water toevoegen, liever geen bouillon, dan wordt je risotto te zout.)
7. Verhit ondertussen in een ander pannetje wat olie. Bak hierin de Vivera speckjes. Bak de speckjes enkele minuten tot ze lichtjes bruin kleuren.
8. Kruimel de schijfjes geitenkaas over de risotto en roer deze samen met de speckjes door de pastinaakrisotto.
9. Verdeel de risotto over twee borden en leg de geroosterde pastinaakparten erop. Garneer eventueel nog met wat blaadjes tijm en wat honing.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Hey bake my day
    januari 26, 2017 at 7:06 pm

    Klinkt lekker! 🙂

  • Leave a Reply