Gewoon gezond/ Gezond diner

Romige avocadostamppot met doperwtjes, spinazie en gebakken feta

Ik moet iets opbiechten, stiekem kijk ik graag elke zondag met mijn bordje op schoot naar Carlo’s tv-café. Nee, echt hoogstaande tv is dat niet, maar ik vind het heerlijk. Afgelopen week zag ik dat de stampioenschappen weer begonnen zijn. De wedstrijd voor het beste stamprecept. Natuurlijk moest ik even een poging wagen, daarom bedacht ik deze romige avocadostamppot met doperwtjes, spinazie en gebakken feta.

Op mijn blog zie je niet vaak oer-Hollandse recepten voorbij komen zoals stamppot. Toch houd ik ook van een heerlijke stamppot, maar dan wel op mijn manier. Zo vind ik een rucola stamppotje met zalm of een Mexicaanse stamppot met mais, paprika en chorizo erg lekker. Voor de stampioenschappen combineerde ik de Hollandse klassieker met avocado.

Stamp hoort lekker romig te zijn. Een scheutje room of een klont boter, eigenlijk hoort dat er gewoon bij toch? Ik vond een manier om een heerlijk, romig stamppotje te maken zónder room of boter, maar met avocado. In tegenstelling tot room of boter zitten avocado’s bomvol goede, onverzadigde vetten. Dit avocadostamppotje is dus niet alleen super lekker, maar ook nog eens hartstikke verantwoord.

romige avocadostamppot 2.jpg

Nu we toch op de gezonde toer waren besloot ik de rookworst of spekjes ook maar weg te laten en deze te vervangen door kaas. Feta om precies te zijn. Deze hulde ik in een jasje van paneermeel met peper en knoflook. Even bakken en je hebt een heerlijke vleesvervanger.


Romige avocadostamppot met doperwtjes, spinazie en gebakken feta

Ingrediënten (voor 2 personen):
– 400 gram kruimige aardappelen
– 250 gram diepvries doperwtjes
– 2 flinke handen verse spinazie
– 1 avocado
– 1/2 kopje melk
– Peper en zout

Voor de gebakken feta:
– 150 gram feta
– Bloem
– 1 ei
– Paneermeel
– Zwarte peper
– Knoflookpoeder
– Olie om in te bakken

Bereiding:
1. Schil de aardappelen en kook deze ongeveer 20 minuten tot je er met een vork goed in kunt prikken.
2. Kook ondertussen ook de doperwtjes beetgaar.
3. Ga nu verder met de voorbereidingen voor de feta. Snijd de feta in twee stukken van ongeveer 75 gram.
4. Rol de feta door wat bloem. Dit zorgt ervoor dat het paneerlaagje goed hecht aan de feta. Kluts het eitje in een kommetje en wentel hier de bebloemde feta door. Strooi wat paneermeel op een bordje en breng dit op smaak met wat zwarte peper en knoflookpoeder. Wentel de feta door het paneermeel en zorg ervoor dat alle zijkanten bedekt zijn met een dun laagje.
5. Verhit wat olie in een koekenpan en bak hierin de feta. Zo’n 2 à 3 minuutjes aan beide zijden is voldoende. Eventueel kun je ook alle zijkanten van de feta nog even kort bakken, zodat je fetablokjes aan alle kanten krokant gebakken zijn.
6. Giet de aardappelen af en giet hier een half kopje warme melk bij. Stamp de aardappelen tot een puree. Voeg vervolgens de avocado toe en stamp deze mee tot er een romige puree ontstaat.
7. Roer de verse spinazie en gekookte doperwtjes door de stamp en breng hem op smaak met wat peper, zout en eventueel wat knoflookpoeder.
8. Verdeel de stamp over twee borden. Snijd de twee blokken feta in dunne reepjes en leg deze op de stamp.

You Might Also Like

No Comments

 • Reply
  Truusje
  februari 1, 2017 at 5:57 pm

  Wat een leuk recept heb je bedacht!

 • Reply
  Pinspiratie: Stamppotjes – Miss Havermout
  februari 19, 2017 at 9:03 am

  […] schaamteloze zelfpromotie op nummer 1: mijn romige avocadostamppot met spinazie, doperwtjes en gebakken feta. Vervang de boter of room die je normaal gesproken in je […]

 • Reply
  Recept: Sesam kip gehaktballetjes uit de airfryer – Miss Havermout
  april 27, 2018 at 3:35 pm

  […] was natuurlijk al fan van de Lidl na mijn jaar gratis boodschappen (dat ik won met dit stamppot recept bij Carlo’s tv café), maar vandaag merkte ik op dat ze opeens heel veel nieuwe producten […]

 • Leave a Reply