Gewoon gezond/ Gezond diner

Crispy tofu

Tofu is volgens mij zo’n gevalletje ‘you either love it or hate it’. Het is een beetje sponzig en misschien ook wel een tikkeltje muf en saai, maar je moet er iets lekkers van maken. Een biefstukje bak je ook niet zonder zout, peper en flinke klont roomboter. Dus die tofu moet je ook wat liefde geven. Beetje soja saus, beetje rijstazijn en een flinke laag panko, dat is het geheim. 

Het belangrijkste geheim voor lekkere, smaakvolle tofu is het droogdeppen. Tofu zit altijd in een verpakking met heel veel vocht. De tofu zelf zuigt zich daardoor vol met vocht. Als je dat vocht in de tofu laat zitten, zal hij de smaken van de marinade niet goed opnemen. Denk aan een volle spons, daar kan ook geen druppel water meer bij, je moet hem eerst uitwringen. Dat moet bij tofu ook. Snijd de tofu dus in plakken en dep die plakken goed droog met keukenpapier. Je mag best een beetje hard drukken. Vervolgens dompel je de tofu onder in een lekkere marinade en geef je hem even de tijd om alle smaken op te zuigen. Zo heb maak je tofu die niet muf en saai is. En met zo’n krokant jasje eromheen wordt tofu eten opeens een stuk minder ‘geitenwollensokken-achtig’.

P3104147.jpg


Crispy tofu

Ingrediënten voor de crispy tofu (voor 2 personen):
– 200 gram tofu
– 1 eetlepel soja saus
– 1 eetlepel rijstazijn
– 1 theelepel honing
– 1 ei
– panko
– zwarte sesam (witte kan ook)
– olie om in te bakken
– ter garnering: bosui

Bereiding:
Snijd de tofu in plakken en dep deze goed droog. Meng de soja saus, rijstazijn en honing in een bakje en leg hier de plakken tofu in. Schud het bakje zodat alle tofu plakken bedekt zijn met marinade. Laat de tofu een uurtje marineren (langer mag ook).

Kluts een eitje en strooi een laagje panko en sesamzaad op een bord. Haal de plakken tofu uit het bakje en dep ze nogmaals goed droog. Wentel de plakken door het ei en vervolgens door de panko.

Verhit wat olie in een koekenpan en bak de plakken tofu hierin kort aan beide zijden. Je kunt de tofu ook in de airfryer maken, hierdoor worden ze super knapperig. Leg de gepaneerde plakken in het mandje van de airfryer en bak ze 8 tot 10 minuten op 180 graden.

Serveer de tofu met wat rijst en groente. Ik koos voor zilvervliesrijst, sperzieboontjes, sojaboontjes en ringetjes bosui.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply