Gemakkelijk diner/ Gewoon gemakkelijk/ Gewoon gezond/ Gezond diner

Zuurkoolstamppot met gegrilde ananas

Nu het nog winter is, geniet ik nog even van winterse stoofpotjes, lekkere maaltijdsoepen en stamppotten. Zuurkoolstamppot is een van mijn favorieten. En die maak ik, net als mama, met ananas. Die combinatie van de zure zuurkool met zoete ananas vind ik heerlijk! Ik gaf mama’s recept nog een extra ‘Gewoon Hanne’ touch door de ananas te grillen. 

Heel Holland Stampt

Op culinair gebied is de Hollandse keuken niet echt heel verfijnd. De Fransen hebben hun delicate macarons en eclairs, de Belgen hebben hun hemelse bonbons en de Engelsen hebben hun high tea’s met allerlei fancy sandwiches. En wij? Wij hebben stroopwafels, kroketten en stamppotten. Niet dat ik klaag hoor, want ik ben gek op stroopwafels, kroketten en al helemaal op stamppotten. Van een oer Hollandse boerenkoolstamppot met (vegetarische) rookworst tot een spannendere variant met zoete aardappel, rucola en feta.

Zuurkoolstamppot met gegrilde ananas en vegetarische spekjes

Mijn moeder maakte thuis vaak zuurkoolstamppot. Om het zure van de zuurkool wat te verbloemen deed ze daar altijd een blikje ananasstukjes in. Ik vond dat heerlijk. Vooral met de zoute, hard uitgebakken spekjes die we daar altijd bij kregen. Ik heb mama’s stamppotje een eigen draai gegeven. De spekjes verving ik door vegetarische spekjes (die van Vivera zijn echt een aanrader!) en in plaats van ananasstukjes voegde ik ananasringen toe die ik eerst even grilde in een grillpan. Het resultaat was heerlijk! Misschien nog wel lekkerder dan die van mama, maar laat haar dat maar niet horen. Ook zin in een stamppotje vanavond? Probeer het eens! Voor dit recept heb je maar 5 ingrediënten nodig.

zuurkoolstamppot

Heb je dit of een van mijn andere recepten gemaakt? Leuk! Ik ben benieuwd wat je ervan vind. Laat het me weten via een reactie hieronder of deel jouw foto van het gerecht op Instagram en tag me even @gewoonhanne. Smakelijk eten!

Zuurkoolstamppot met gegrilde ananas

By Hanne Serves: 2
Prep Time: 30 minuten

Dit recept is mijn eigen draai aan mama's zuurkoolstamppot. Net als mijn moeder doe ik ananas in mijn zuurkoolstamppot, maar in plaats van deze in stukjes door de stamp te roeren, grilde ik de schijven ananas eerst even. Dat maakt je Hollandse stamppotje net iets bijzonderder.

Ingredients

  • - 500 gram kruimige aardappelen
  • - 400 gram zuurkool
  • - 6 ananas ringen
  • - 100 gram vegetarische spekjes
  • - een scheutje melk en/of klontje roomboter
  • - optioneel: piccalilly

Instructions

1

Schil de aardappelen en snijd grote aardappelen eventueel in grove stukken. Kook de aardappelen in 20 tot 30 minuten gaar.

2

Voeg de laatste paar minuten van de kooktijd van de aardappelen de zuurkool toe.

3

Bak de vegetarische spekjes krokant in een koekenpan met een beetje boter of olie.

4

Verwarm een grillpan. Grill hierin de schijven ananas kort aan beide zijden.

5

Giet de aardappelen en zuurkool af. Stamp ze vervolgens fijn met een stamper (heet dat ding zo?). Voeg een scheutje melk of klontje boter toe om de stamppot wat smeuïger te maken. Breng vervolgens op smaak met wat zout en peper (voeg niet te veel zout toe, de vegetarische spekjes zijn ook al redelijk zout)

6

Serveer de stamppot met de spekjes, gegrilde ananas en eventueel wat piccalilly.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply