Gewoon gezond/ Gezond diner

Chili sin carne

Een heerlijke Mexicaanse chili vind ik ultiem comfort food. Vooral wanneer je het serveert in een fijn kommetje en lekker op eet met een lepel. Mijn all time favorite chili con carne heb ik inmiddels vervangen door chili sin carne. Juist, een chili zónder vlees. Ik maakte mijn chili sin carne extra lekker met wat avocado, gegrilde baby mais, galapegno pepers en zoet zure ui. 

Chili sin carne

Chili sin carne, oftewel, een chili zónder vlees. Deze chili is wat mij betreft het bewijs dat vegetarisch koken helemaal niet ingewikkeld, duur of saai hoeft te zijn. Je pleurt wat bonen, groenten, tomatensaus en kruiden in een pan en een kwartiertje later heb je een heerlijk vegetarisch gerecht. Mocht je het vlees echt missen, dan kun je bijvoorbeeld wat vegetarisch gehakt toevoegen aan je chili, maar echt nodig vind ik dat niet. In deze chili zitten kidneybonen en die bevatten van nature ook een fijne portie eiwitten.

Top it

Op drukke dagen maak ik vaak deze chili sin carne. Hij is super gemakkelijk te maken en je hebt er maar een paar ingrediënten voor nodig. Maar als ik iets meer tijd heb, dan maak ik graag een echte Mexicaanse fiësta van mijn kommetje chili. Dan voeg ik allerlei lekkere toppings toe. Dit keer koos ik voor koriander, galapegno peper, gegrilde baby mais, avocado en zoet zure rode ui. Die geven je kom niet alleen een kleurexplosie, maar het zorgt er ook voor dat je elke hap net weer even iets anders proeft. Dat vind ik zelf altijd erg leuk. Naast deze toppings zou je ook kunnen kiezen voor wat crème fraîche, nacho chips of peterselie. Maak er vooral lekker je eigen Mexicaanse fiësta van.

Chili sin carne

Heb je dit of een van mijn andere recepten gemaakt? Leuk! Ik ben benieuwd wat je ervan vind. Laat het me weten via een reactie hieronder of deel jouw foto van het gerecht op Instagram en tag me even @gewoonhanne. Smakelijk eten!

Chili sin carne

By Hanne Serves: 2
Prep Time: 30 minuten

Deze chili sin carne is een echte Mexicaanse Fiësta in je kom. Het basisrecept is super simpel, maar met wat extra toppings maak je het feestje compleet.

Ingredients

 • VOOR DE CHILI
 • 1 ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 zak Mexicaanse (of Italiaanse) roerbak groente
 • 1 blik tomatenblokjes
 • 1 blikje tomatenpuree
 • 1 theelepel (gerookt) paprikapoeder
 • 1/2 theelepel komijn poeder
 • 1/2 theelepel chili vlokken
 • 1 blik kidneybonen
 • 200 milliliter water
 • olie om in te bakken
 • TOPPING (OPTIONEEL)
 • 1 blikje baby maiskolfjes
 • koriander
 • galapegno peper plakjes (uit pot)
 • 1/2 avocado
 • zoetzure rode ui*

Instructions

1

Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Verhit wat olie in een pan en fruit hierin de ui en knoflook.

2

Voeg de tomatenpuree, het paprikapoeder, komijn poeder en de chili vlokken toe. Bak dit 2 minuten mee.

3

Voeg vervolgens de roerbak groente toe en bak deze 5 minuten mee.

4

Doe dan de tomatenblokjes en 200 milliliter water in de pan. Gaar de chili 10 minuten onder af en toe doorroeren.

5

Giet de kidneybonen af en doe deze bij de chili. Verwarm het geheel nog 5 minuten.

6

Grill of bak ondertussen vast de baby maiskolfjes en snijd de avocado in plakjes.

7

Verdeel de chili over twee kommen en garneer met wat verse koriander, plakjes avocado, gegrilde baby mais, plakjes galapegno peper en zoetzure rode ui. Of andere toppings die je lekker vindt.

Notes

* De zoetzure rode ui maak je als volgt: Snijd de rode ui doormidden en vervolgens in plakjes. Doe de ui in een potje. Verwarm 100 milliliter water met 100 milliliter azijn. Voeg vervolgens 50 gram suiker en eventueel wat gekneusde roze peper korrels toe. Verhit tot de suiker opgelost is. Giet de vloeistof over de plakjes ui zodat alle plakjes onder water staan. Laat de smaken even intrekken terwijl je de rest van het gerecht maakt. Nog lekkerder is om deze zoetzure ui een dagje van tevoren te maken en te bewaren in de koelkast.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply