Gewoon gezond/ Gezond ontbijt

Grutten granola van havergrutten

Je kent vast de uitdrukking ‘goeie grutten’ wel, maar grutten, wat zijn dat nu eigenlijk? Grutten zijn gebroken graankorrels. Zo heb je bijvoorbeeld boekweit grutten of havergrutten. Met die laatste maakte ik een heerlijke granola.┬á

Havergrutten granola

Havergrutten dus, je vind ze misschien niet in elke winkel, maar het is zeker de moeite waard om er eens naar op zoek te gaan. Bij de Ekoplaza vind je ze in ieder geval van het merk Meesters van De Halm (en daar loop ik momenteel stage, maar dat heeft verder niks met deze granola te maken). Havergrutten hebben een iets langere kooktijd dan havermout, maar ze hebben veel meer ‘bite’. Je kunt ze bijvoorbeeld gebruiken om een nasi of risotto van te maken. Maar ze zijn ook erg lekker door de granola. Met wat havergrutten door je granola mengsel krijg je een veel meer crunchy resultaat. Jamm!

Havergrutten granola

Ik eet de grutten granola graag met een schaaltje kwark of yoghurt. Op de foto combineerde ik de granola met Huttenkwark. Je weet wel, die kwark gemengd met cottage cheese van Danone. Je moet ervan houden, want je hebt dus wel klontjes in je kwark, maar ik vind het heerlijk.


Grutten granola met havergrutten

Ingredi├źnten

– 75 gram havergrutten
– 75 gram havermout
– 50 gram noten, grof gehakt (ik gebruikte cashewnoten)
– 20 gram pompoenpitten
– 1 eetlepel honing
– 2 eetlepels kokosolie

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Meng de grutten, havermout, noten en pompoenpitten in een kom. Doe de kokosolie en honing in een bakje en smelt deze in de magnetron. Voeg de gesmolten olie en honing toe aan het granola mengsel en roer alles goed door elkaar.

Verdeel de granola over de bakplaat en zet deze in de oven. Bak de granola 5 minuten. Haal de bakplaat dan uit de oven en hussel de granola door elkaar. Bak de granola vervolgens nog eens 5 tot 10 minuten tot hij mooi goud bruin is.

Laat de granola goed afkoelen en bewaar hem dan in een afgesloten pot.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply