Gewoon gezond/ Gezond ontbijt/ Gezond tussendoortje

Speculoos koffie kwarktaart

Nog een paar dagen en dan is het Internationale Dag van de Koffie. Zoals elke dag waarop eten centraal staat moet ook deze dag gevierd worden met een passend recept. Daarom maakte ik een speculoos koffie kwarktaart. Niet moeilijk om te maken, maar hij moet wel een tijdje opstijven. Daarom deel ik nu alvast het recept, zodat je op 1 oktober verzekerd bent van een goede koffie traktatie. 

Speculoos koffie kwarktaart

Op 1 oktober staat dat drankje dat ons ’s ochtends allemaal even een energieboost geeft in de spotlight. Nu zeg ik wel ‘ons’, maar ik lust eigenlijk helemaal geen koffie. Niet zwart in ieder geval. Een goede cappuccino of latte macchiato vind ik wel lekker. Als ik het echt heel zwaar heb in de ochtend gooi ik wel eens een kopje zwarte koffie achterover. Met m’n neus dichtgeknepen en met een vies gezicht, want ik kan maar niet wennen aan die bitter smaak.

Deze koffie kwarktaart is helemaal niet bitter. De koffiesmaak komt van de Optimel Griekse stijl yoghurt koffie. Die smaakt een beetje mokka achtig, alles behalve bitter. Mag jouw taartje wel wat meer pit hebben, dan voeg je wat koffiepoeder toe aan het yoghurt mengsel. De bodem bestaat uit speculoos koekjes. Deze koffie kwarktaart is dus eigenlijk jouw kop koffie met koekje in één.

Speculoos koffie kwarktaart


Speculoos koffie kwarktaart

Ingrediënten

125 gram speculoos koekjes (ik gebruikte deze van De Smaakspecialist)
40 gram roomboter, gesmolten
500 gram Griekse stijl yoghurt koffie van Optimel
10 gram maizena
250 gram vanille kwark van Optimel
5 gram maizena

Topping: extra speculoos koekjes en mokka boontjes

Bereiding

Verwarm de oven voor op 150 graden en bekleed een bakvorm met bakpapier.

Maal de koekjes fijn met een keukenmachine of doe ze in een zakje en sla er met een zware pan op. Voeg de gesmolten roomboter toe aan de koekjes. Doe dit koekjesmengsel in de bakvorm. Druk de kruimels met de achterkant van een lepel aan.

Maak vervolgens de vulling. Meng de koffie yoghurt met 10 gram maizena. Roer dit met een garde goed door zodat er geen klontjes in de yoghurt zitten. Giet de koffie laag in de bakvorm op de koekjes bodem.

Maak nu de vanille laag. Meng de vanille kwark met 5 gram maizena. Roer ook dit goed door. Giet de vanille laag op de koffie laag en zet de bakvorm in de oven. Bak de kwarktaart 60 minuten op 150 graden. Zet vervolgens de oven uit en laat de taart nog een uur in de oven staan. Haal hem na een uur uit de oven en laat hem op het aanrecht volledig afkoelen. Je kunt de taart dan eten of je kunt hem nog een nachtje in de koelkast zetten zodat hij nog wat steviger is en gemakkelijker te snijden is.

Garneer de taart met wat verkruimelde koekjes en mokka boontjes.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply