Gewoon gezond/ Gezond diner

Linzensalade met halloumi van Kim

Vandaag deel ik geen eigen recept met jullie, deze heerlijke linzensalade met halloumi is namelijk gemaakt door Kim van Green Gypsy spices. Ik ben erg benieuwd naar dit recept, want ik heb zelf nog nooit met haloumi gekookt! 

Linzensalade met halloumi

Hi havermout lovers en iedereen die van lekker eten houdt!

Ik voel me vereert om een gastblog te mogen schrijven voor jullie. Allereerst omdat ik durf te wedden dat de foto’s (en de recepten) op Miss Havermout iedereen doen watertanden. Dat kan niet anders. Ik vind dat Hanne leuke out-of-the-box recepten bedenkt én dat het lijkt of ze precies voor mij gemaakt zijn: kleurrijk, veel groenten en geen zware vlees maaltijden met alleen maar koolhydraten, maar creatieve recepten die om groenten en smaak draaien, waar soms vlees bij komt kijken, maar soms ook niet.

Bovendien vind ik samenwerken het leuke van bloggen. Eten doe je ook liever niet alleen, waarom dan bloggen wel? Juist leuk als mensen dezelfde passie hebben en je die kunt delen!

Ras el hanout van Green Gypsy Spices

Green gypsy spices

Dat bloggen doe ik voor Green Gypsy, de blog die hoort bij mijn webshop voor kruidenmixen.

Wij hebben altijd met de familie een kruidenfabriek gehad, die bij mijn opa was begonnen. Je kunt het echt voor je zien als een oude fabriek uit de film, zo één met pallets vol jute zakken met specerijen en een geur die nooit meer uit je kleding ging. We leverden veel aan de industrie en grote bedrijven, maar we misten iets.

Prijs werd belangrijker dan kwaliteit in de voedingsindustrie, waardoor veel zout toegevoegd moest worden. Bovendien eisten consumenten altijd dezelfde kleur en smaak, maar omdat kruiden natuurproducten zijn, moesten er e-nummers aan toegevoegd worden, zoals kleurstoffen en anti-klontermiddel. We beseften dat dit niet ons ideaal was, dus verkochten we de fabriek en startten we Green Gypsy, waar we alleen maar aan 100% natuurlijke producten gingen verkopen, zonder e-stoffen of teveel zout.

Wij vinden namelijk dat het pure eten de enige ‘juiste’ manier van eten is. En fingers crossed dat in de toekomst nóg meer mensen dat met ons eens zijn en zich bewust worden van wat ze in hun mond stoppen.

Linzensalade

Ik heb speciaal voor Miss Havermout een recept voor een linzensalade met halloumi gemaakt, met kipspiesjes en venkel. Precies zoals alle andere recepten hier: spelen met smaken en groenten en daar de rest omheen verzinnen.

Linzensalade met halloumi


Linzensalade met halloumi

Ingrediënten (voor 2 personen)

Voor de linzensalade met halloumi

– ½ venkel
– 1 pakje Halloumi
– ½ courgette
– 1 ½ mok gedroogde linzen (liefst zwarte omdat deze mooi stevig blijven, anders gebruik je bruine)
– 1 avocado
– 2 kipfilets
– 2 grote theelepels Ras el Hanout
– 4 satéstokjes
– 2 theelepels limoen- of citroensap

Voor de pesto dressing:

– een volle hand basilicum
– een volle hand peterselie
– 1 eetlepel limoen- of citroensap
– een klein handje pijnboompitjes
– 1 teentje knoflook
– 1 à 2 grote theelepels tomatenpurree, Harissa of ketchup
– wat olijfolie

Bereiding

Kipspiesjes

Het is het lekkerste als je eerst de kipspiesjes even marineert. Hoe langer je de kip laat marineren, hoe lekkerder die wordt. Desnoods maak je het de avond ervoor al klaar.

Marinade

Doe een flinke scheut olie in een kom. Voeg hier de Ras el Hanout en 2 theelepels limoen- of citroensap aan toe.

Snijd de kipfilet in blokjes en marineer de kip zo lang mogelijk.

Pesto dressing

Rooster de pijnboompitten even in een droge koekenpan en laat ze even afkoelen.

Mix dan alle ingrediënten in een blender of mixer, samen met een scheutje olijfolie, totdat jij vindt dat je dressing de juiste dikte heeft.

Linzensalade met halloumi

Kook de linzen in water met eventueel een scheutje zout. Je kunt ook prima linzen uit blik nemen. Let er alleen wel op als je linzen gaat koken, dat je ze niet te lang kookt en het dus een prutje wordt.

Snijd de halloumi in dunne plakken en bak deze in een droge pan. De plakjes moeten licht bruin worden.

Snijd de venkel eerst door de helft en dan in super dunne plakjes. Venkel heeft een sterke smaak, maar als je de venkel fijn snijdt is de smaak niet te overheersend, maar geeft het juist extra pit aan de salade. Snijd de courgette in hele dunne reepjes of gebruik een spiraalsnijder om er ‘pasta’ van te maken. Snijd de avocado in blokjes.

Doe de linzen, de venkel, courgette en avocado in een saladekom en meng het met de pesto dressing. Breng alles op smaak met zout en peper en leg de Halloumi erop.

Rijg de kipfilet aan satéstokjes en bak deze in een koekenpan met een scheut olijfolie.

Over de Ras el Hanout kruiden

Ras el Hanout is speciaal voor iedereen die in paniek raakt bij het zien van een lange lijst ingrediënten. Deze, van oorsprong Marokkaanse, kruidenmix geeft je gerecht een kruidige smaak, zonder het gelijk pittig te maken. Laat je niet gek maken: je hoeft deze mix zeker niet alleen maar in Marokkaanse gerechten te gebruiken. Strooi bijvoorbeeld wat door je stamppot voor een extra dimensie, kluts wat door je eitje of  breng er je quiche mee op smaak voor dat wow effect.

Winning team: Paprika, zout, komijn, geelwortel, gember, peper, knoflook, chili, nootmuskaat, selderij en peterselie.

 

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply