Gewoon gezond/ Gezond tussendoortje

Kokos-havermout ijsjes met pure chocolade

Ice ice baby! IJsjes zijn mijn favoriete snack. Zomer of winter, het maakt mij niet uit. Van een vers schepijsje, romige softijsje of grote Magnum wordt ik altijd blij. Zelf maak ik ook vaak ijsjes. Lekker simpel met zo’n pak Danoontjes en een paar stokjes, net zoals vroeger. Deze kokos-havermoutijsjes zijn iets meer werk, maar ze zijn dan ook wel dubbel zo lekker. 

De hoofdingrediënten van deze ijsjes zijn kokosmelk en havermout. Ik werd namelijk uitgedaagd door Fairtrade Original om aan de slag te gaan met hun kokosmelk. Een heuse Kookoschallenge. Eerlijk gezegd reikte mijn repetoire met kokosmelk niet heel veel verder dan een kokoscurry, tot ik op een avond weer aan mijn Danootjes ijsje zat te likken. IJs! Dat is het! Met die kokosmelk kun je vast ook een heerlijk ijsje maken. Nou en of dat kan!

P5201908.jpg

Het maken van deze ijsjes kan op twee manieren. De ‘snelle manier’ en de ‘kost-iets-meer-tijd-maar-dan-heb-je-wel-wat-manier’. Voor de snelle manier gooi je de kokosmelk, dadels en havermout in een blender en mix je alles tot een gladde massa, die je vervolgens in ijsvormpjes giet. Paar uurtjes in de vriezer en klaar is kees. De’kost-iets-meer-tijd-maar-dan-heb-je-wel-wat-manier’ is iets ingewikkelder. Hiervoor vries je de kokosmelk eerst in een ijsblokjesvorm in. Deze bevroren kokosmelk blokjes blend je vervolgens met de andere ingrediënten tot een romige massa. Het kokosijs dat je dan hebt kun je meteen opeten (ook heerlijk), maar je kunt het ook in de ijsvormpjes doen en dan invriezen. Het voordeel van de ‘kost-iets-meer-tijd-maar-dan-heb-je-wel-wat-manier’ is dat je ijsjes minder grote ijskristallen krijgen en wat romiger zijn. Je hebt er een goede blender voor nodig en het kost wat meer tijd, maar dan heb je wel wat… Aan jou de keus.


Kokos-havermout ijsjes met pure chocolade

Ingrediënten (voor ongeveer 4 ijsjes)
– 1 blik kokosmelk
– 75 gram havermout
– 4 (medjoul) dadels
– scheutje vanille aroma
– 50 gram pure chocolade
– 1 flinke eetlepel kokosolie
– snufje grof zeezout
– 1 flinke eetlepel havervlokken

Bereiding (snelle manier)
Bak de havermout kort in een pan zonder olie tot deze lichtjes bruin kleurt, net zoals je ook noten zou roosteren. Doe de kokosmelk samen met de dadels, de geroosterde havermout en de vanille in een blender en mix alles tot een gladde massa. Giet het mengsel in ijs vormpjes en laat deze enkele uren in de vriezer bevriezen.

Snijd de pure chocolade in stukken en smelt deze in de magnetron. Rooster de havervlokken op dezelfde manier als de havermout. Voeg de kokosolie, zeezout en havervlokken toe en roer alles goed door elkaar.

Bedek de ijsjes met een laagje chocolade en leg ze vervolgens even terug in de vriezer zodat de chocolade laag hard kan worden.

 

Bereiding (kost-iets-meer-tijd-maar-dan-heb-je-wel-wat-manier)
Door deze methode te gebruiken krijg je iets romigere ijsjes.

Doe de kokosmelk in een ijsblokjes vorm en bevries deze in de vriezer.

Bak de havermout kort in een pan zonder olie tot deze lichtjes bruin kleurt, net zoals je ook noten zou roosteren. Doe de bevroren kokosmelk blokjes samen met de dadels, havermout en de vanille in een blender en mix alles tot een gladde massa. Giet het mengsel in ijs vormpjes en laat deze enkele uren in de vriezer bevriezen.

Snijd de pure chocolade in stukken en smelt deze in de magnetron.Rooster de havervlokken op dezelfde manier als de havermout. Voeg de kokosolie, zeezout en havervlokken toe en roer alles goed door elkaar.

Bedek de ijsjes met een laagje chocolade en leg ze vervolgens even terug in de vriezer zodat de chocolade laag hard kan worden.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    DeedyLiciousWendy
    mei 31, 2018 at 10:33 am

    Met kokos zit je altijd goed! Ziet er lekker uit 🙂

  • Leave a Reply