Gewoon gezond/ Gezond ontbijt

Quinoa aardbeien taartjes

In de tas voor de 5xLKKRDR challenge van de Ekoplaza zaten deze week: een heerlijke Kooc maaltijd (die ik natuurlijk meteen heb opgegeten), gedroogde abrikozen, quinoa, verse aardbeien en pure chocolade. Ik had meteen al een paar ideeën voor lekkere recepten met deze ingrediënten. IJsjes met aardbeien en chocolade, of ontbijttaartjes met een bodem van quinoa. Op Instagram vroeg ik jullie wat het moest worden: ijsjes of taartjes? De taartjes wonnen overduidelijk met 74% van de stemmen. Dus hier zijn ze dan: quinoa aardbeien taartjes. 

Voor de bodem van de taartjes gebruikte ik maar 3 ingrediënten: quinoa, gedroogde abrikozen en kokosolie. Het was voor mij ook een beetje een verrassing hoe dit uit de oven zou komen. Ik had namelijk nog nooit gebakken met quinoa, maar ik wist dat het mogelijk was. De quinoa geeft de taartbodempjes een lekkere bite. Wel een waarschuwing vooraf: Geef deze taartjes niet aan je oma met kunstgebit, die quinoa zaadjes gaan sowieso tussen haar gebit zitten en dan ontstaan er onsmakelijke taferelen. Ik zie m’n oma meteen voor me terwijl ze tijdens het eten haar kunstgebit uit haar mond haalt om die pitjes te verwijderen. Niet echt een aantrekkelijk gezicht – sorry oma.

P5310139.jpg

De vulling voor de taartjes bestaat uit ongezoete soja yoghurt. Je kunt hier elke yoghurt voor gebruiken die je lekker vindt. Kies bijvoorbeeld eens voor vanille soja yoghurt of voor magere kwark als niet vegan optie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Quinoa aardbeien taartjes

Ingrediënten (voor 4 taartjes)
– 100 gram gedroogde abrikozen (of ander gedroogd fruit naar keuze)
– 100 gram quinoa
– 25 gram water
– 1 filnke eetlepel kokosolie + extra om in te vetten
– 200 gram ongezoete soja yoghurt (of yoghurt naar keuze)
– 8 verse aardbeien

Extra: blender, keukenmachine of staafmixer en 4 tartelette vormpjes met een diameter van ongeveer 10 centimeter

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Pureer de gedroogde abrikozen samen met het water en de kokosolie in een blender of keukenmachine. Voeg de quinoa toe en roer deze door de puree.

Vet de tartelette vormpjes in met wat kokosolie. Verdeel het quinoa mengsel over de 4 vormpjes en druk het goed aan met je vingers. Bak de taart bodempjes 20 tot 30 minuten in de oven op 180 graden.

Laat de vormpjes een klein beetje afkoelen zodat je ze kunt vasthouden (laat ze niet helemaal koud worden, dan kunnen de bodems vast gaan plakken aan de tartelette vormpjes). Haal de taartbodempjes voorzichtig uit de vormpjes en laat ze vervolgens op een rooster volledig afkoelen.

Vul de taartbodempjes met de yoghurt en verse aardbeien. Garneer ze tot slot met wat quinoa zaadjes en eventueel een extra takje munt.

 

Deze blogpost schreef ik in samenwerking met de Ekoplaza. Lees hier mijn disclaimer over samenwerkingen. 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply