Gewoon lekker/ Gewoon lekker zoet

Mijn favoriete vegan pancakes

#veganuary of niet, ook tijdens mijn vegan maand wil ik natuurlijk elke zondag genieten van mijn Pancake Sunday ritueel. Ik heb de afgelopen weken al een hoop vegan pancake pogingen gedaan, maar ik denk dat ik nu mijn ultieme recept gevonden heb. Mooi rond, lekker dik en gemakkelijk te maken. Het recept kon ik jullie natuurlijk niet onthouden, dus hier is het, mijn favoriete recept voor vegan pancakes. 

Pancake Sunday

Pancake Sunday is mijn eigen zondagochtend ritueeltje. Ik begon er een jaar geleden mee. Ik merkte dat ik het moeilijk vond om écht rust te nemen. Als ik niet uitkijk werk ik gewoon zeven dagen per week door. Daarom nam ik me voor dat zondag mijn vrije dag moest worden. Dat lukt echt niet altijd, soms zijn er gewoon klusjes die gedaan moeten worden, maar, sindsdien begin ik wel elke zondag met mijn Pancake Sunday ritueel. Dat betekent dat ik – as usual – rond een uur of zeven wakker wordt. Dan ga ik uit bed en bak ik een stapeltje pannenkoeken. Daarmee kruip ik snel weer in bed om met een serie of boek te genieten van mijn pancakes. Ik vind het zo’n heerlijk ontspannen begin van mijn zondag.

Vegan pancakes

Nu ik deze maand mee doe met #veganuary moest ik mijn standaard pancake recept even vervangen door een vegan variant. Het duurde even voordat ik het perfecte recept gevonden had. Er zijn meerdere pancake fails voorbij gekomen. Pancakes die ik onmogelijk gedraaid kreeg, pancakes die ronduit smerig smaakten en pancakes die als een baksteen op je maag lagen. Maar, zoals met alles in het leven, de aanhouder wint, dus na al die pancake fails had ik eindelijk het perfecte recept te pakken. Eigenlijk is het recept heel simpel. De basis bestaan uit havermeel, havermelk en nog een paar andere ingrediënten. Verder kun je er allerlei smaken aan geven. Voeg bijvoorbeeld wat blauwe bessen toe aan je beslag. Of breng het op smaak met wat kaneel of cacaopoeder. Natuurlijk maak je die prachtige pancake stack vervolgens af met een berg vers fruit, chocolade of lekkere klodder pindakaas. Ik kijk al uit naar een hoop heerlijke Pancake Sundays.

vegan pancakes

Heb je dit of een van mijn andere recepten gemaakt? Leuk! Ik ben benieuwd wat je ervan vind. Laat het me weten via een reactie hieronder of deel jouw foto van het gerecht op Instagram en tag me even @gewoonhanne. Smakelijk eten!

Vegan pancakes

By Hanne Serves: 2
Prep Time: 20 minuten

#veganuary of niet, ook tijdens mijn vegan maand wil ik natuurlijk elke zondag genieten van mijn Pancake Sunday ritueel. Ik heb de afgelopen weken al een hoop vegan pancake pogingen gedaan, maar ik denk dat ik nu mijn ultieme recept gevonden heb. Mooi rond, lekker dik en gemakkelijk te maken. Het recept kon ik jullie natuurlijk niet onthouden, dus hier is het. 

Ingredients

 • 150 gram havermeel*
 • 1 zakje vanille suiker
 • 1 theelepel baking soda
 • snufje zout
 • 250 milliliter havermelk
 • 2 eetlepels kokosolie, gesmolten
 • 1 eetlepel (appelcider) azijn
 • Olie om in te bakken
 • Ter garnering (optioneel): vers fruit naar keuze, chocolade, pindakaas en alle andere toppings die jij lekker vindt

Instructions

1

Meng in een beslagkom het havermeel, de vanille suiker, baking soda en het zout.

2

Meng in een andere kom de havermelk, gesmolten kokosolie en azijn.

3

Voeg de natte ingrediënten toe aan het meel mengsel en roer goed door.

4

Verhit wat olie in een pan en bak hierin de pannenkoekjes. Ik bak altijd pannenkoekjes van 1 flinke eetlepel beslag, zo kun je ongeveer 12 pancakes maken met deze hoeveelheid beslag.

5

Stapel de pancakes op en garneer ze met alle toppings waar jij zin in hebt.

Notes

* Dit kun je kopen in de supermarkt of zelf maken door havermout fijn te malen in een blender of keukenmachine.

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  silke
  oktober 25, 2020 at 9:21 pm

  Hoi,

  Ik heb dit recept ondertussen al enkele keren geprobeerd maar nooit lijkt het te lukken..
  De pancakes stijgen niet op..

  Enig idee waaraan dit kan liggen?

  Mvg,
  Silke

  • Reply
   Hanne
   januari 26, 2021 at 8:40 am

   Gebruikte je elke keer baking soda? Geen bakpoeder. De combinatie van baking soda en azijn zou toch voor enige luchtigheid moeten zorgen. Al blijven het natuurlijk pannenkoeken zonder ei, dus echt heel erg opstijgen doen ze niet.

  Leave a Reply