Gewoon lekker/ Gewoon lekker hartig/ Kerst

Comfort food xmas: Paddenstoelen jackfruit stoofpotje met cheesy polenta

Dit gerecht is voor mij zo’n beetje de definitie van comfort food. Warme, romige, cheesy polenta met een super smaakvol paddenstoelen jackfruit stoofpotje. Ik zie mezelf al helemaal in m’n kersttrui, met kerstsokken aan voor de open haard kruipen met zo’n bordje op schoot. Die kersttrui heb ik, de sokken ook, dat bordje komt ook goed, nu die open haard nog…

Comfort food

‘Comfort food’, wat is dat eigenlijk? Ik denk dat dat heel persoonlijk is, maar voor mij betekent het dit: warm, romig, papperig, smaakvol en het liefste geserveerd in een kom met lepel. Dat is comfort food voor mij. Natuurlijk kun je met kerst helemaal uitpakken en in je mooiste outfit aanschuiven aan een fancy zesgangen diner, maar ik eet liever een bordje comfort food in mijn kersttrui samen met de mensen waar ik van houd. Dit paddenstoelen jackfruit stoofpotje met cheesy polenta is precies dat.

Paddenstoelen jackfruit stoofpotje met cheesy polenta

Dit vegetarische stoofpotje is gemaakt met paddenstoelen en jackfruit. Die combinatie geeft je een enigszins vergelijkbare structuur als pulled pork. De paddenstoelen en jackfruit stoven een uurtje in een smaakvolle saus van tomaten, rode wijn en allerlei lekkere kruiden en specerijen. Dat stoofpotje is heerlijk om wat brood in te dippen, om te serveren met lekkere, krokante frietjes, of, mijn persoonlijke favoriet, om te serveren samen met een cheesy polenta. Polenta is een soort pap gemaakt van mais gries. Als je hier wat kaas en boter aan toevoegt krijg je een heerlijke, warme, romige pap. Ultiem comfort food!

paddenstoelen jackfruit stoofpotje

Wil je niks missen van de Gewoon Hanne Adventskalender? Volg me dan op Instagram, daar plaats ik elke dag een update met het recept van die dag. Heb jij een van de recepten uit de adventskalender gemaakt, laat het me dan weten en deel jouw creatie op Instagram met #gewoonhanneadventskalender en tag mij @gewoonhanne.nl in jouw foto.

Paddenstoelen jackfruit stoofpotje met cheesy polenta

By Hanne Serves: 4
Cooking Time: 1 uur en 20 minuten

Dit gerecht is voor mij zo'n beetje de definitie van comfort food. Warme, romige, cheesy polenta met een super smaakvol paddenstoelen jackfruit stoofpotje.

Ingredients

 • CHEESY POLENTA
 • 150 gram polenta
 • 30 gram roomboter
 • 30 gram Parmezaanse kaas
 • Peper (en eventueel een beetje zout)
 • PADDENSTOELEN JACKFRUIT STOOFPOTJE
 • 2 blikken jackfruit
 • 250 gram gemengde paddenstoelen
 • 1 ui
 • 4 teentjes knoflook
 • Olie om in te bakken
 • 2 eetlepels tomatenpuree
 • 100 milliliter rode wijn
 • 1 blik gepelde tomaten
 • 4 takjes tijm
 • 2 takjes rozemarijn
 • 2 laurierblaadjes
 • Zout en peper, naar smaak

Instructions

1

STOOFPOTJE

2

Snijd de ui in halve ringen en snijd de knoflook fijn. Verhit wat olie in een pan en fruit hierin de ui en knoflook. Voeg wanneer de ui lichtjes bruin begint te kleuren de tomatenpuree toe en bak deze 4 minuten mee om hem te ontzuren.

3

Snijd de paddenstoelen in parten en snijd de hardere kernen van de jackfruit af. ‘Pull’ met je vingers draadjes van het jackfruit vruchtvlees. Doe de paddenstoelen samen met de jackfruit reepjes in de pan en bak deze enkele minuten mee. Voeg de rode wijn toe en laat het geheel 5 minuten zachtjes pruttelen.

4

Voeg de gepelde tomaten toe. Vul het lege blik van de tomaten met water en giet dit in de pan. Doe de takjes tijm, rozemarijn en laurier erbij en laat het geheel een uurtje rustig pruttelen onder af en toe roeren. Breng tot slot eventueel op smaak met wat zout en peper.

5

POLENTA

6

Breng 750 milliliter water aan de kook. Voeg de polenta toe en laat het geheel 10 minuten garen. Roer regelmatig even door. Als de pap te dik wordt kun je wat extra water toevoegen. Voeg wanneer de polenta gaar is de boter en parmezaanse kaas toe. Breng op smaak met wat vers gemalen peper.

7

Serveer de polenta met een flinke lepel van het stoofpotje en garneer het geheel met wat extra tijm en eventueel wat olijfolie van goede kwaliteit of een klontje boter.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply