Kerst

Alcoholvrije glühwein

Is glühwein zonder alcohol voor jou hetzelfde als Kerst zonder ballen? Dan zou ik dit recept even overslaan. Ik maakte namelijk een alcoholvrije glühwein. Zelf drink ik helemaal geen alcohol en eindig ik altijd met een cassis of spa rood. Ik klaag niet hoor, want ik vind cassis heerlijk, maar als ik dan een pan heerlijk dampende glühwein op het vuur zie staan en de kruidige geuren me al tegemoet komen, dan mis ik toch iets. Daarom maakte ik deze alcoholvrije variant. 

Dry January?

Mijn hele leven is een aaneensluiting van Dry January, Dry February, Dry March…, ik denk dat je het punt wel snapt. Ik drink namelijk helemaal geen alcohol. Nooit gedaan, geen behoefte aan en ook geen plannen om dat te veranderen. Ik heb daar geen overigens helemaal zwaarwegende morele redenen voor, ik vind het gewoon niet lekker en drink liever cassis. Toch is dat soms jammer. Als er bij een diner een compleet wijn arrangement bedacht is, dan voelt die ervaring toch anders met een cassis. Zo ook in de winter als de pannen met glühwein tevoorschijn komen. Ik vind dat er altijd zo gezellig uitzien en het ruikt zo heerlijk. Toch verandert die gedachte snel als ik een slok neem. Echt, ik vind het niet te drinken. Ten minste, tot ik deze alcoholvrije variant ontdekte.

Alcoholvrije glühwein

Deze alcoholvrije glühwein maakte ik op basis van druiven- en cranberrysap. Net als echte een glühwein verwarmde ik het sap bracht ik het op smaak met allerlei specerijen: kruidnagel, kaneel, kardemom en steranijs. Daarnaast voegde ik wat schijfjes sinaasappel toe. Het resultaat was een heerlijke, warme en kruidige drank. Dus, voor iedereen die moet rijden, iedereen die nog geen 18 jaar is en voor iedereen die niet tot Januari wacht om wat te minderen met alcohol, heb ik hier het recept voor een kruidige alcoholvrije glühwein.

alcoholvrije gluhwein Alcoholvrije gluhwein

Wil je niks missen van de Gewoon Hanne Adventskalender? Volg me dan op Instagram, daar plaats ik elke dag een update met het recept van die dag. Heb jij een van de recepten uit de adventskalender gemaakt, laat het me dan weten en deel jouw creatie op Instagram met #gewoonhanneadventskalender en tag mij @gewoonhanne.nl in jouw foto.

Alcoholvrije glühwein

By Hanne Serves: 4
Prep Time: 20

Deze alcoholvrije glühwein maakte ik op basis van druiven- en cranberrysap. Net als echte een glühwein verwarmde ik het sap bracht ik het op smaak met allerlei specerijen: kaneel, kardemom en steranijs. Daarnaast voegde ik wat schijfjes sinaasappel toe. Het resultaat was een heerlijke, warme en kruidige drank.

Ingredients

 • 500 milliliter druivensap
 • 250 milliliter cranberrysap
 • 250 milliliter water
 • 5 kruidnagels
 • 3 steranijs
 • 3 kardemom peulen
 • 2 kaneelstokjes
 • 2 schijfjes sinaasappel

Instructions

1

Doe het druivensap, cranberrysap en water in een pan. Voeg hier de kruidnagels, steranijs, kardemom peulen, kaneelstokjes en schijfjes sinaasappel in.

2

Breng het geheel aan de kook. Draai vervolgens het vuur omlaag en laat het sap rustig pruttelen. Laat de smaken een kwartier intrekken.

3

Schenk de glühwein in vier glazen en garneer deze eventueel met wat sinaasappel, kaneelstokjes en steranijs.

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Frans
  december 11, 2023 at 10:01 am

  Vraagje, moet je het zeven of kun je de ingrediënten erin laten zitten??

  • Reply
   Hanne
   december 23, 2023 at 9:35 am

   Je kunt de ingrediënten eruit zeven om het gemakkelijk te kunnen drinken, maar het is ook wel leuk om wat van de ingrediënten in het glas te zien wanneer je het serveert. Dus dat is een beetje afhankelijk van je eigen voorkeur. Houd er wel rekening mee dat de smaken alleen maar intenser wordt als de ingrediënten langer trekken, vooral de kaneel en steranijs kunnen dan erg veel smaak afgeven.

  Leave a Reply