Kerst

Vegan kerstmenu: Tomaten tartaar

Steak tartaar is een klassiek voorgerecht waarbij het water je misschien wel in de mond loopt. Of niet, misschien krijg je er, net als ik, wel de rillingen van. Ik ben niet zo’n fan van rauw vlees, laat staan dat ze daar dan ook nog zo’n rauwe eidooier op leggen. Ieeewww, niet aan mij besteed. Maar ik moet toegeven, het ziet er wel altijd prachtig uit. Daarom liet ik me inspireren door dit klassieke voorgerecht en maakte ik een plantaardige tomaten tartaar. 

Tomaten tartaar

Een vegan kerstmenu, ‘Ja maar, help, wat serveer ik dan als voorgerecht!?’. Bij het bepalen van een menu denken veel mensen vanuit het vlees. Ze gaan na welk vlees ze willen eten en bedenken daar vervolgens de rest, zoals de groenten bij. Maar dat kun je ook omdraaien. Ga eerst eens na met welke groenten je aan de slag wilt. Bedenk eens wat voor bereidingen je daarop kunt loslaten en stel zo je gerecht samen. Dat deed ik met dit voorgerecht ook. Ik maakte een tomaten tartaar. Oftewel, fijngesneden tomatenblokjes in een marinade van olie, balsamico en tabasco aangevuld met wat fijn gesnipperde ui, augurkjes en kappertjes. Doe het geheel in een rond uitsteekvormpje en tadaaa, daar staat je feestelijke voorgerecht.

Lekker met…

Vind je die tomaten tartaar nu iets te karig als voorgerechtje, dan kun je er bijvoorbeeld wat brood bij serveren. Of, nog lekkerder, toast van stokbrood met wat olie en knoflook. Rooster de plakjes stokbrood even mooi goudbruin in de oven en serveer ze in een mandje bij het voorgerecht. Zo kunnen je gasten de broodjes zelf beleggen met wat van de tomaten tartaar. Mocht jij trouwens wel fan zijn van het rauwe eitje bovenop de steak tartaar, dan kun je op deze tomaten tartaar uiteraard ook een eigeel leggen. Het gerecht is dan natuurlijk niet meer veganistisch. Dus als je veganisten op bezoek krijgt, leg dat eitje dan niet op hun bordje.

tomaten tartaar

Wil je niks missen van de Gewoon Hanne Adventskalender? Volg me dan op Instagram, daar plaats ik elke dag een update met het recept van die dag. Heb jij een van de recepten uit de adventskalender gemaakt, laat het me dan weten en deel jouw creatie op Instagram met #gewoonhanneadventskalender en tag mij @gewoonhanne.nl in jouw foto.

Vegan tomaten tartaar

By Hanne Serves: 2
Prep Time: 20

Steak tartaar is een klassiek voorgerecht waarbij het water je misschien wel in de mond loopt. Of niet, misschien krijg je er, net als ik, wel de rillingen van. Ik ben niet zo'n fan van rauw vlees, laat staan dat ze daar dan ook nog zo'n rauwe eidooier op leggen. Ieeewww, niet aan mij besteed. Maar ik moet toegeven, het ziet er wel altijd prachtig uit. Daarom liet ik me inspireren door dit klassieke voorgerecht en maakte ik een plantaardige tomaten tartaar. 

Ingredients

  • 500 gram roma tomaten
  • 1 sjalot
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 6 cornichons (kleine augurkjes)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel tabasco
  • 1 theelepel balsamico azijn
  • Peper naar smaak
  • Ter garnering (optioneel): olijfolie, balsamico azijn en waterkers of basilicum

Instructions

1

Halveer de tomaten en lepel de natte pitjes eruit. Strooi een beetje zout over de tomaten en laat ze omgekeerd uitlekken.

2

Snipper de sjalot en snijd de cornichons fijn. Snijd de tomaten in blokjes. Doe de blokjes in een zeef en strooi hier wat zout overheen om het vocht te onttrekken. Laat dit 10 minuten staan.

3

Snijd ondertussen de cornichons en kappertjes fijn.

4

Meng de tomatenblokjes met de cornichons, kappertjes, sjalot, olijfolie, tabasco en peper.

5

Zet een ronde steker op een bord en doe hier de helft van het tomatenmengsel in. Garneer met wat olijfolie, balsamico azijn en waterkers of basilicum.

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Anja
    juni 30, 2022 at 1:02 pm

    Zou ik dit ook al even vantevoren kunnen maken? Of wordt het dan toch wat waterig?

    • Reply
      Hanne
      juli 10, 2022 at 4:03 pm

      Hallo Anja, ik ben bang dat het dan wat waterig wordt. Je zou eventueel het tomatenmengsel alvast kunnen maken en dit voordat je het op de bordjes gaat leggen even afgieten door een zeef om het overtollige water weg te halen.

    Leave a Reply