Kerst

Vegan kerstmenu: Plantaardige paddenstoelen paté met knoflook toast

Paté, ik vind het lekker en vies tegelijkertijd. Laten we eerlijk zijn, het smaakt heerlijk, maar bij elke hap vraag ik me af wat ik nu eigenlijk aan het eten ben. Er zullen echt geen slachtafval of andere lugubere zaken in verwerkt zijn, maar als ik die textuurloze, roze massa op een toastje zie liggen gaat de gedachte toch altijd even door mij hoofd. Even, want daarna is het gewoon hap, slik, weg en vind ik het eigenlijk heel lekker. Maar goed, paté past niet echt in een vegan kerstmenu, dus ik besloot een plantaardige paté te maken. Dat werd een plantaardige paddenstoelen paté. 

Plantaardige paddenstoelen paté

Zeg nou zelf, deze vegan paddenstoelen paté lijkt toch net echt! Hij is gemaakt op basis van walnoten en paddenstoelen. Voeg daar wat lekkere smaakmakers aan toe, gooi het geheel in de blender en daar is je plantaardige paté. Het bruine, jelly laagje bovenop maakt het natuurlijk helemaal af. De gelei maakte ik niet met gelatine, maar met agaragar, een plantaardig geleermiddel gemaakt van zeewier.

Variatietips

Je kunt eindeloos los gaan op allemaal variaties voor deze paté. Mix hem bijvoorbeeld een keertje wat minder fijn voor een grovere paté. Of voeg allemaal extra ingrediënten toe voor een paté met stukjes, bijvoorbeeld gedroogde cranberries, gehakte noten en zaden of gedroogde kruiden. Mocht je de paddenstoelen gelei bovenop de paté nu niet zo zien zitten of mocht je geen agaragar kunnen vinden, dan kun je de paté ook aftoppen met cranberry compote of jam.

vegan paddenstoelen pate

Wil je niks missen van de Gewoon Hanne Adventskalender? Volg me dan op Instagram, daar plaats ik elke dag een update met het recept van die dag. Heb jij een van de recepten uit de adventskalender gemaakt, laat het me dan weten en deel jouw creatie op Instagram met #gewoonhanneadventskalender en tag mij @gewoonhanne.nl in jouw foto.

Plantaardige paddenstoelen paté met knoflook toast

By Hanne Serves: 4
Prep Time: 20

Deze plantaardige paddenstoelen paté is een heerlijk voorgerecht. De vegan paté is gemaakt op basis van walnoten en paddenstoelen. Serveer hem met wat toastjes, olijven en augurkjes.

Ingredients

 • VOOR DE PATE
 • 2 eetlepels plantaardige margarine of olie
 • 3 teentjes knoflook
 • 2 sjalotten
 • 18 gram gedroogde porcini paddenstoelen
 • 250 gram kastanje champignons
 • 100 gram walnoten
 • 1 eetlepel verse tijm blaadjes
 • 1 theelepel soja saus
 • Scheutje plantaardige melk
 • VOOR DE GELEI TOPPING
 • 200 milliter weekvocht van de porcini paddenstoelen
 • 1 eetlepel soja saus
 • Mespuntje agaragar
 • VOOR DE KNOFLOOK TOAST
 • 1 afbak stokbrood
 • 2 teentjes knoflook
 • 3 eetlepels olijfolie
 • Peper en zout

Instructions

1

Week de gedroogde procini paddenstoelen in 200 milliliter warm water.

2

Snijd de champignons in parten. Snipper de sjalotten en snijd de knoflook fijn. Verhit de olie in een pan en voeg hier de ui en tijm aan toe. Fruit de uien tot ze glazig zien en voeg dan de champignons en knoflook toe. Giet de porcini paddenstoelen af, bewaar het vocht, en snijd ze in fijne stukjes. Voeg deze toe aan de pan. Bak het geheel 8 tot 10 minuten.

3

Doe de champignons samen met de noten, een scheutje plantaardige melk en soja saus in een blender of keukenmachine en mix het geheel tot een smeuïge pasta. Doe de paté in een potje.

4

Meng het vocht van de paddenstoelen met wat sojasaus. Doe dit mengsel in een pannetje en voeg de agaragar toe. Breng het geheel aan de kook en laat het twee minuten doorkoken. Laat de gelei iets afkoelen en giet hem vervolgens over de paté heen. Zet het potje in de koelkast zodat de gelei kan opstijven.

5

Maak vervolgens de knoflook toast. Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd het stokbrood in plakken. Snijd de knoflook fijn en meng deze met de olie. Bestrijk de stokbroodjes met de knoflookolie en breng op smaak met wat peper en zout. Bak de stokbroodjes 5 minuten op 180 graden.

6

Tip: serveer de paté en stokbroodjes met wat cornichons (fancy woord voor kleine augurkjes)

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply