Kerst

Vis gratin met verse friet

Vis gratin, dat klinkt nogal ingewikkeld voor een easy kerstmenu, maar ben niet bang, deze vis gratin is echt easy peasy. Je maakt hem de dag van tevoren en schuift hem tijdens je kerstdiner gewoon de oven in. Succes gegarandeerd!

Een kerst hoofdgerecht maken vind ik altijd een ding. Vaak zie je op kersttafels een homp beenhaam, hele kalkoen of stuk varkenshaas liggen. Nu kan ik echt wel een beetje koken, maar vlees braden, dat is zegmaar niet echt mijn ding. Daarom omzeil ik dat altijd het liefste. Deze vis gratin is dan de perfecte uitkomst. Jij vult de potjes en de oven doet de rest van het werk. Scheelt weer een hoop kerststress toch?

En bij die vispotjes serveer ik lekkere dikke frieten. En die mag je van mij best met je handen eten. Ik houd niet zo van al dat formele gedoe aan tafel. Kerst moet gezellig zijn, samen met familie of vrienden. 363 dagen per jaar eet je gewoon je bordje leeg samen, dus waarom zou dat met kerst opeens allemaal volgens de regeltjes moeten? Natuurlijk mag het he, die frietjes met mes en vork eten, doe vooral waar jij zin in hebt. Het is tenslotte ’the most wonderfull time of the year’.

PB150365.jpg


Vis gratin met verse friet

Ingrediƫnten (voor 4 personen)

Voor de vispotjes:
– 2 zalm filets
– 100 gram Noordzee garnalen
– 1 kleine prei
– 200 gram doperwtjes
– 2 eieren
– 300 milliliter kookroom
– een handje verse groene kruiden zoals peterselie, basilicum, bieslook en dille (of gedroogde kruiden)
– peper en zout
– geraspte kaas

Voor de verse friet:
– 1 kilo kruimige aardappelen
– 2 eetlepels olijfolie
– zeezout

Bereiding

De dag van tevoren:
Snijd de zalm filets in grove stukken en snijd de prei in fijne ringetjes. Verdeel de zalm, garnalen, prei en doperwtjes over vier ovenvaste schaaltjes.

Snijd de verse kruiden fijn en meng deze met de eieren, kookroom, peper en zout. Giet het eimengsel over de vier schaaltjes. Dek de schaaltjes af met vershoudfolie en bewaar ze in de koelkast.

Was vervolgens de aardappels en snijd ze in parten (je kunt ze ook schillen, maar ik vind zelf frietjes met schil nog lekkerder). Spoel de frietjes onder stromend water af en droog ze daarna goed af met een theedoek. Doe de frieten in een afgesloten bak in de koelkast.

De dag zelf:
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Strooi een laagje geraspte kaas over de bovenkant van de schaaltjes met vis gratin en zet ze vervolgens 20 minuten in de oven.

Verdeel vervolgens de olijfolie en het zout goed over de frietjes en bak ze. Dit kun je doen in de oven of airfryer:

OVEN: Verspreid de frieten over een bakplaat en verdeel hier de olie en het zout over. Zet de friet in de oven en bak ze ongeveer 30 minuten op 200 graden. Schep de friet op de helft van de baktijd even om.

AIRFRYER: Doe de friet in een bak en meng ze met de olie en het zout. Doe de frieten in de airfryer en bak ze 25 minuten op 180 graden.

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply