Kerst

Vegan kerstmenu: Geroosterde knolselderij met hazelnoten en waterkers olie

En dan is het tijd voor het hoofdgerecht. Messen in de aanslag, servetje op schoot, kom maar door met die kalkoen! Nouuuu, nee! Dat gaan we deze Kerst dus even niet doen. Geen spektakelstuk bestaande uit een hele kalkoen of wel ander gevuld beest dan ook. Nee, deze kerst ga ik voor een veggie spektakel en zet ik een hele geroosterde knolselderij op tafel. 

Vegetarisch specktakelstuk

Zonde dat we bij Kerst spektakel stukken altijd meteen aan vlees denken. Oke, ik vind dat je op zijn tijd echt wel een stukje goed gehouden vlees mag eten en misschien is Kerst bij uitstek zo’n moment om met de hele familie te genieten van een goed stuk vlees. Toch vind ik het wel een uitdaging om dat eens niet te doen. Om eens niet voor de standaard Kerst kalkoen of gekonfijte konijnenbout te kiezen. Daarom wil ik je uitdagen om dit jaar te gaan voor een vegetarisch specktakelstuk te gaan. Er zijn veel groenten die je dezelfde bereidingswijzen als vlees mee kunt geven. Ook groente kun je roosteren, konfijten, marineren en grillen. Geef je groenten deze Kerst dus eens net zoveel liefde als je normaal in die Kerst kalkoen zou stoppen. Om je daarbij een handje te helpen heb ik hier een lekker voorbeeld: een geroosterde knolselderij.

Geroosterde knolselderij

Knolselderij is niet de meest populaire groente. Ergens begrijp ik dat wel, want van zijn looks moet hij het niet hebben. Toch mag knolselderij niet ontbreken in een goede erwtensoep, maar er is nog zo veel meer dat je met deze groente kunt doen. Je kunt een hele knolselderij roosteren in de oven. Daardoor wordt de hij enorm zacht en blijft de mooie, zachte smaak goed behouden. Zo’n geroosterde knolselderij kun je in zijn geheel op een mooi bord op de kersttafel zetten. Net zoals bij een stuk vlees, kun je er aan tafel plakken van snijden. Je kunt de knolselderij vervolgens serveren met een zachte aardappelpuree of frietjes.

geroosterde knolselderij geroosterde knolselderij

Wil je niks missen van de Gewoon Hanne Adventskalender? Volg me dan op Instagram, daar plaats ik elke dag een update met het recept van die dag. Heb jij een van de recepten uit de adventskalender gemaakt, laat het me dan weten en deel jouw creatie op Instagram met #gewoonhanneadventskalender en tag mij @gewoonhanne.nl in jouw foto.

Geroosterde knolselderij met hazelnoten en waterkers olie

By Hanne Serves: 4
Prep Time: 2 uur en 30 minuten

En dan is het tijd voor het hoofdgerecht. Messen in de aanslag, servetje op schoot, kom maar door met die kalkoen! Nouuuu, nee! Dat gaan we deze Kerst dus even niet doen. Geen spektakelstuk bestaande uit een hele kalkoen of wel ander gevuld beest dan ook. Nee, deze kerst ga ik voor een veggie spektakel en zet ik een hele geroosterde knolselderij op tafel. 

Ingredients

 • VOOR DE KNOLSELDERIJ
 • 1 knolselderij
 • Olijfolie
 • Peper en zout naar smaak
 • 10 blaadjes salie
 • 2 takjes rozemarijn
 • VOOR DE HAZELNOTEN CRUMBLE
 • 50 gram hazelnoten
 • 50 gram boekweit korrels
 • VOOR DE WATERKERS OLIE
 • 50 gram waterkers
 • Een handje peterselie
 • 1 teentje knoflook
 • 100 milliliter olie (walnoot olie is hier erg lekker voor)

Instructions

1

Verwarm de oven voor op 180 graden. Was de knolselderij en borstel hem goed schoon met een borsteltje. Leg een dubbele laag aluminiumfolie op een bakplaat en zet de knolselderij in het midden. Wrijf de knolselderij in met wat olie en breng op smaak met peper en zout. Verdeel de blaadjes salie en takjes rozemarijn over de knolselderij en pak hem vervolgens helemaal in met de folie. Zet de selderij in de oven en rooster hem 1 uur.

2

Haal de selderij na een uur uit de oven en pak hem uit. Besprenkel hem opnieuw met de olie en pak hem weer in. Zet de bakplaat nogmaals 45 minuten in de oven.

3

Haal de bakplaat uit de oven en maak het aluminiumfolie open. Bedruip de knolselderij met de olie en zet hem terug in de oven zonder hem opnieuw in te pakken. Herhaal dit nog een aantal keer de komende 15 minuten.

4

Hak de hazelnoten fijn. Rooster de hazelnoten en boekweit korrels in een droge koekenpan. Breng op smaak met wat peper en zout.

5

Doe de olie in een blender samen met de waterkers, knoflook en peterselie. Mix alle ingrediënten fijn. Je kunt in plaats van een blender ook een staafmixer gebruiken.

6

Serveer de hele knolselderij op een mooi bord. Snijd hem aan tafel in plakken. Leg de plakken op de borden en garneer met de hazelnoten crumble.

7

Serveersuggestie: Serveer deze knolselderij met een romige aardappelpuree en wat waterkers.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply