Gewoon lekker/ Gewoon lekker zoet/ Kerst

Stoofpeertjes met chai karamelsiroop

Kerst zonder stoofpeertjes is als Pasen zonder eieren, het is het gewoon allemaal nét niet. Daarom mocht er in mijn Adventskalender ook geen stoofpeertjesrecept ontbreken. Stoofpeertjes met rode wijn kennen we allemaal, maar aangezien ik zelf niet drink en geen zin had om een halve fles rode wijn open te hebben staan, gaf ik die klassieke stoofpeertjes mijn eigen draai. Ik maakte stoofpeertjes gepocheerd in chai thee. Daarbij maakte ik een heerlijke chai karamelsiroop. Zeg nou zelf, deze stoofpeertjes met chai karamelsiroop wil je toch gewoon als kerstontbijt?

Stoofpeertjes met chai karamelsiroop

Mijn oma had vroeger een kelder. Zo’n echte, oude, donkere, koude kelder. Je kon er net niet helemaal rechtop in staan en het rook er altijd stoffig en muf. In die kelder stonden rijen aan potten met ingemaakte groenten en fruit. Er stond ook altijd een voorraadje stoofpeertjes. Als we bij oma aten werden we regelmatig die kelder in gestuurd om even een pot peertjes te halen. Die aten we dan bij de aardappelpuree en groenten. Wat oma’s geheime recept was, heb ik nooit gevraagd, en helaas is mijn oma vorig jaar overleden, dus die kans heb ik niet meer. Gelukkig staat het internet vol met stoofpeertjes recepten, dus daar ben ik even in gedoken. Ik kwam er al snel achter dat stoofpeertjes vaak gemaakt worden met wijn of een lading suiker. Nou had ik aan beiden niet zo’n behoefte, dus ik bedacht mijn eigen recept: stoofpeertjes gepocheerd in chai thee.

Kerst ontbijt

Eigenlijk vind ik het kerstontbijt nog veel leuker dan dat hele kerstdiner. Lekker uitslapen en vervolgens in je pyjama met kerstsokken aan een lekker ontbijt voor het hele gezin klaarmaken. Deze stoofpeertjes met chai karamelsiroop zijn perfect voor het kerstontbijt. Ik serveer ze met de Optimel seizoensspecial Griekse stijl yoghurt speculaas. Het kookvocht van de peertjes kookte ik samen met wat bruine suiker in tot een stroperige siroop die je heerlijk over de peertjes heen kunt gieten.

stoofpeertjes met chai karamelsiroop

Wil je niks missen van de Gewoon Hanne Adventskalender? Volg me dan op Instagram, daar plaats ik elke dag een update met het recept van die dag. Heb jij een van de recepten uit de adventskalender gemaakt, laat het me dan weten en deel jouw creatie op Instagram met #gewoonhanneadventskalender en tag mij @gewoonhanne.nl in jouw foto.

Stoofpeertjes met chai karamelsiroop

By Hanne Serves: 2
Prep Time: 30 minuten

Dit is een alternatief op de klassieke stoofpeertjes. Deze peertjes zijn niet gestoofd in rode wijn, maar in chai thee. Dat geeft de peertjes een heerlijke warme smaak. Samen met wet Griekse yoghurt en de heerlijke chai karamelsiroop vormen ze een lekker kerst ontbijt of nagerecht na het kerstdiner.

Ingredients

 • 400 gram Griekse stijl yoghurt speculaas
 • 4 stoofpeertjes
 • 2 zakjes chai thee
 • 2 steranijs sterren
 • 1 kaneelstokje
 • 3 eetlepels bruine suiker
 • 4 blaadjes munt

Instructions

1

Breng 1 liter water aan de kook.

2

Schil ondertussen de peertjes en doe deze samen met de zakjes chai thee, steranijs en het kaneelstokje in de pan.

3

Laat de peertjes 15 tot 20 minuten garen.

4

Maak ondertussen de karamelsaus. Giet 100 milliliter van het kookvocht van de peertjes in een pan en doe hier 3 eetlepels bruine suiker bij. Verwarm dit enkele minuten tot de vloeistof stroperiger wordt.

5

Serveer de stoofpeertjes met de kwark en schenk hier de siroop overheen. Steek in elk peertje een blaadje munt.

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Reni
  december 15, 2019 at 9:09 am

  Waar koop ik Chai thee ik ken dat helemaal niet.

  • Reply
   Hanne
   december 24, 2019 at 2:56 pm

   Hi Reni,

   dat is een soort thee. Je kunt het gewoon kopen in de supermarkt.

  Leave a Reply