Gewoon lekker/ Gewoon lekker zoet

Citroen vlierbloesem cupcakes

Mocht het je nog niet opgevallen zijn… Ik heb de 9000 volgers op Instagram bereikt! Op stage had ik mijn collega’s beloofd te trakteren wanneer ik de 9000 zou aantikken, maar dat ging opeens sneller dan ik had verwacht. Maar ja, beloofd is beloofd, dus afgelopen week wandelde ik het kantoor binnen met deze citroen vlierbloesem cupcakes. Ze vielen in de smaak, dus alle reden om het recept ook even met jullie te delen. 

Botercrème struggles

Een echte ‘instagrammable’ cupcake heeft natuurlijk een flinke dot botercrème. Beetje jammer dat ik de meeste botercrèmes helemaal niet lekker vind. Vaak hebben ze een enorm vettig mondgevoel. Alsof je letterlijk een hap uit een pakje boter neemt. Nee dankje! De afgelopen maanden heb ik behoorlijk wat geëxperimenteerd met botercrème recepten en inmiddels heb ik er een aantal gevonden die ik wél lekker vind. De witte chocolade botercreme van Eefsfood vind ik zeker een aanrader. Voor deze cupcakes gebruikte ik een citroen vlierbloesem botercrème met mon chou. Deze botercrème is niet zo zwaar als botercrèmes vaak zijn en door het vleugje citroen is de creme niet mierzoet maar wat frisser.

Citroen vlierbloesem cupcakes

Goed, na wat zoeken had ik dus de perfecte botercrème gevonden. Nu de cakejes nog… In plaats van zelf wat te rommelen in de keuken besloot ik de experts te raadplegen en ging op zoek naar een geschikt basisrecept voor cake. Dat vond ik op de site van Rutgerbakt. Aan Rutgers basisrecept voegde ik wat citroenrasp, citroensap, vlierbloesem siroop en maanzaad toe. Een match made in cupcake heaven!

Citroen vlierbloesem cupcakes


Citroen vlierbloesem cupcakes

Voor de cupcakes

Ingrediënten (voor 12 stuks)

– 180  gram boter, op kamertemperatuur
– 280 gram suiker
– 1 zakje vanille-extract
– 1/2 theelepel zout
– 3 eieren, op kamertemperatuur
– 265 gram bloem
– 40 gram maïzena
– 1 zakje bakpoeder
– 1 eetlepel maanzaad
– 215 milliliter karnemelk
– 2 eetlepels vlierbloesem siroop
– 2 eetlepels citroensap
– rasp van 1 citroen

Extra: vlierbloesemsiroop en lemon curd

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Doe de boter, suiker, vanillesuiker en zout in een kom en mix dit in enkele minuten tot een romig geheel. Voeg één voor één de eieren toe en mix het mengsel goed door na ieder ei.

Meng in een andere kom de bloem, maïzena en het bakpoeder en voeg de helt daarvan toe aan het botermengsel. Klop dit er rustig door. Voeg de helft van de karnemelk toe en meng ook dit door het beslag. Herhaal dit met de andere helft van de bloem en de karnemelk.

Verdeel het cakebeslag over 12 cakevormpjes en bak de cakejes in 25 minuten goudbruin en gaar. Laat ze vervolgenes afkoelen op een rooster.

Maak met een klein lepeltje een gaatje in de cakjes. Vul deze gaatjes met een lepeltje lemon curd.

Voor de botercrème

Ingrediënten

– 250 gram poedersuiker
– 200 gram roomboter, op kamertemperatuur
– 100 gram mon chou
– sap van 1/2 citroen
– rasp van 1 citroen
– 1 1/2 eetlepel vlierbloesem siroop

Bereiding

Doe de roomboter en mon chou in een kom en mix deze met een mixer tot een romig geheel. Neem hier voldoende tijd voor (5 tot 10 minuten), door lang genoeg te kloppen wordt de roomboter lekker luchtig. Voeg vervolgens het citroensap, de citroen rasp, vlierbloesem siroop en een deel van de poedersuiker toe. Mix dit door de botercrème en voeg vervolgens beetje bij beetje de rest van de poedersuiker toe.

Doe de botercrème in een spuitzak en spuit dotjes op de cupcakes. Garneer met schijfjes citroen, wat maanzaad en een takje citroenmelisse of munt.

 

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply