Gewoon gezond/ Gezond diner

Kool wraps met havergrutten

Cabbage rolls oftewel kool wraps zijn een leuk alternatief voor tortilla wraps. Sommige koolsoorten hebben zo’n grote bladeren dat je er met gemak van alles in kunt rollen. Ik gebruikte savooiekool en vulde die met een mengsel van onder andere havergrutten, champignons en linzen. Een lekker, licht én plantaardig gerechtje. 

Kool wraps met havergrutten

Het idee voor deze kool wraps kwam ik voor het eerst tegen in de Allerhande. Daar werden de kool rolletjes volgens mij gevuld met een mengsel van gehakt en wat groente. Natuurlijk gaf ik daar mijn eigen vegetarische Miss Havermout draai aan. Het gehakt verving ik door linzen en naast wat andere ingrediënten voegde ik havergrutten aan mijn kool wraps toe.

Welke kool?

Voor deze kool wraps kun je verschillende soorten kool gebruiken. Let erop dat je een koolsoort gebruikt met grote bladeren. Voorbeelden van geschikte soorten zijn Chinese kool en savooie kool (groene kool).  De koolbladeren haal je voorzichtig van de kool af, zodat de bladeren zo veel mogelijk heel blijven. Daarna dompel je ze enkele minuten onder in een pan met heet water, zodat de koolbladeren een beetje garen. Vervolgens is het een kwestie van vullen en oprollen, net zoals wanneer je een burrito maakt.

Kool wraps met havergrutten

Kool wraps met havergrutten


Kool wraps met havergrutten

Ingrediënten (voor 2 personen)

– 1 Chinese of savooie kool
– 50 gram havergrutten
– 1 klein blikje linzen (ongeveer 125 gram)
– 1 bakje gram champignons
– 1 ui
– 1 teen knoflook
– 1 eetlepel sesamolie
– 1 eetlepel soja saus
– 1 theelepel sambal

Ter garnering (optioneel): 1 lente uitje, koriander, sesamzaad

Bereiding

Breng een pan water aan de kook en kook hierin de havergrutten in 15 tot 20 minuten beetgaar.

Snipper de ui, snijd de knoflook fijn en snijd de champignons in kleine blokjes. Verhit wat sesamolie in de pan en fruit hierin de ui en knoflook enkele minuten. Voeg vervolgens de champignons toe en bak deze even mee. Breng de vulling op smaak met soja saus en sambal.

Giet de havergrutten af en voeg ze samen met de linzen toe aan het mengsel voor de vulling. Roer alles goed door elkaar en verwarm het even zodat ook de linzen goed warm worden.

Breng een grote pan water aan de kook en haal de bladeren van de krop kool. Dompel de kool bladeren in het water, laat ze in enkele minuten beetgaar worden. Schud het water van de koolbladeren. Vul de bladeren met een paar lepels vulling en rol ze op.

Serveer de koolrolletjes met wat lente ui, sesamzaad en koriander. Dip de koolrolletjes in wat sojasaus.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply