Gewoon gezond/ Gezond diner

Parmezaan Polenta met geroosterde wintergroenten

Dat is van pap houd hoeft ik jullie niet te vertellen. Havermoutpap is natuurlijk mijn all time favorite, maar voor een bordje rijstepap mag je me ook wakker maken hoor. Vandaag geen havermout- rijste- of griesmeelpap maar polenta met geroosterde wintergroenten. Echt winter comfort food. 

Polenta wordt gemaakt van mais die erg fijn vermalen wordt tot maismeel. Met polenta kun je eenvoudig een pap maken, maar je kunt er ook taarten van bakken of frietjes van maken. Ik houd het voor nu gewoon bij de pap. Die lekker warme pap serveerde ik met wintergroenten zoals bietjes en pastinaak. Mocht je niet van die groenten houden, dan kun je ook kiezen voor wortels, bloemkool of paprika.

Polenta met wintergroenten 1

Het maken van zo’n polenta pap is niet moeilijk, maar er zijn wel een paar dingetjes om rekening mee te houden. Voeg de polenta niet in een keer toe aan je pan met water. Dan krijg je namelijk een pap vol klonten. Geloof me, ik heb het geprobeerd, maar die klonten krijg je er met geen mogelijkheid meer uit. Voeg de polenta dus geleidelijk toe terwijl je blijft roeren. Verder moet je de pap maken net voordat je hem serveert. Polenta heeft anders de neiging verder op te stijven en dan heb je een groot blok polenta in plaats van pap.


Parmezaan Polenta met geroosterde wintergroenten

Ingrediënten (voor 2 personen)
– 100 gram polenta
– 1 bouillon blokje
– 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
– 3 ongekookte bietjes
– 4 kleine pastinaken
– 1 el olijfolie
– 1 theelepel Italiaanse of Provencaalse kruiden
– zout en peper

Bereiding
Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 175 graden.

Was de bietjes en pastinaken goed, dan kun je ze gewoon met schil eten (je kunt ze natuurlijk ook schillen als je dat lekkerder vindt). Snijd de bietjes in partjes en de pastinaken in de lengte in vieren. Leg ze op de bakplaat en besprenkel ze met de olijfolie. Breng de groenten op smaak met Italiaanse kruiden, peper en zout. Bak de groenten 45 minuten in de oven tot za helemaal zacht zijn.

Begin de laatste paar minuten van de baktijd van de groenten met de polenta pap. Breng een halve liter water aan de kook en doe hier een bouillon blokje in. Voeg lepel voor lepen de polenta toe terwijl je blijft roeren. Laat de pap als alle polenta is toegevoegd enkele minuten doorkoken. Blijf door roeren om te voorkomen dat de polenta aanbakt. Voeg eventueel wat extra water toe als de pap te dik wordt.

Meng de Parmezaanse kaas door de polenta. Verdeel de pap over twee borden en leg de geroosterde groenten erop.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply