Gewoon lekker/ Gewoon lekker zoet

Vegan red velvet taart met bietjes

Ik hoeft jullie vast niet te vertellen dat het morgen Valentijnsdag is. Sommige mensen kijken er weken naar uit en plannen romantische diners, anderen vinden het maar ‘commerciële onzin’. Tja, je kunt ervan vinden wat je wilt, maar aangezien liefde door de maag gaat, vind ik Valentijnsdag elk jaar weer een goed excuus om iets lekkers te bakken. Dus duik de keuken in en bak deze vegan red velvet taart voor de liefde van je leven, je aardige buurvrouw of eet hem gewoon helemaal zelf op terwijl je voor de tiende keer Bridget Jones kijkt. 

Een bietje liefde

Red velvet taart is zo’n echte Amerikaanse klassieker. Ik heb nooit helemaal begrepen wat de red velvet taart nu zo uniek maakt, want de meeste recepten die ik tegenkom op internet zijn eigenlijk gewoon vanille taarten met rode kleurstof. Nu snap ik wel dat al die prachtig gekleurde rode taarten het goed doen op dagen zoals Valentijnsdag, maar ik vroeg me af of het ook niet anders kon… Zou je zo’n mooie red velvet taart ook niet op een natuurlijke manier kunnen kleuren? Nou mensen, dat kan! Met een bietje liefde maak jij een natuurlijke red velvet. Door gepureerde bieten aan het beslag toe te voegen krijgt je taart een natuurlijke, rode kleur. En die bietjes, ja die proef je natuurlijk wel een beetje. Gecombineerd met de frisse smaak van frambozen en een klein zuurtje van balsamico azijn is het gewoon een heerlijk taartje! Oh, en had ik al verteld dat hij vegan is? Nou, bij deze!

Vegan red velvet taart met bietjes

Vegan red velvet taart met bietjes

Mocht je nog beslag over hebben, dan kun je nog een paar schattige mini cupcakes maken.


Vegan red velvet taart met bietjes

Ingrediënten (voor 1 klein taartje, doorsnede 12 cm)

Voor de cake

– 165 gram bieten puree (2 verse bieten)
– 35 gram olie
– 150 gram suiker
– 150 gram bloem
– snufje zout
– 1 eetlepel cacao
– 1 theelepel bakpoeder
– 135 gram havermelk (zelfgekocht of zelfgemaakt)
– 1 eetlepel balsamico azijn

Voor de frambozen balsamico spread

– 125 gram (diepvries) frambozen
– 1,5 theelepel chiazaad
– 1 eetlepel balsamico azijn

Voor de vegan buttercream

– 100 gram plantaardige margarine
– 125 gram poedersuiker
– 1 zakje vanillesuiker
– 3 eetlepels havermelk

Ter garnering (0ptioneel): frambozen, takjes munt en rozenblaadjes

Bereiding

Vegan red velvet cake

Schil de bietjes en kook ze beetgaar. Giet de bietjes af en bewaar het kookvocht. Doe de bietjes in een blender of keukenmachine samen met een klein scheutje van het kookvocht. Blend de bietjes tot een gladde puree. Voor dit recept heb je 165 gram bieten puree nodig.

Verwarm de oven voor op 170 graden en bekleed een kleine springvorm van 12 centimeter met bakpapier.

Meng in een grote kom alle droge ingrediënten. Meng in een andere kom de bietenpuree met de havermelk, olie en balsamico azijn. Doe dit mengsel bij de droge ingrediënten en mix alles tot een glad beslag.

Vul de springvorm voor 2/3 met het beslag en bak de cake 20 minuten. Haal de cake uit de springvorm en laat hem op een rooster afkoelen. Bak vervolgens nog 2 van deze mini cakes. Als je meerdere kleine springvormen hebt kun je dit natuurlijk ook allemaal tegelijk doen.

Vegan buttercream

Terwijl de cakes in de oven staan, kun je vast de vegan buttercream maken. Mix met een mixer de boter samen met de poedersuiker en vanillesuiker tot deze wit van kleur wordt en lekker zacht en romig van textuur is. Voeg vervolgens lepel voor lepel de havermelk toe en mix nog even goed door. Doe de buttercream in een spuitzak.

Frambozen balsamico spread

Doe de frambozen met een klein scheutje water in een pan. Verwarm de frambozen en prak ze vervolgens met een vork tot puree. Haal de pan van het vuur en voeg de chia zaadjes en balsamico azijn toe. Roer goed door en laat het geheel 5 minuten staan zodat de chia zaadjes het vocht op kunnen nemen.

Tijd om de cake in elkaar te zetten. Spuit dotjes botercreme langs de randen van de drie cake lagen. Vul het midden van de ring botercreme met een lepel frambozen spread en spuit hier nog wat dotjes botercreme op. Stapel de drie cake lagen op elkaar en garneer de bovenste met wat verse frambozen, takjes munt en rozenblaadjes.

Beslag over?

Van dit beslag kun je ook schattige vegan red velvet cupcakes maken. Houd hiervoor een baktijd van 10 minuten in de oven aan.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply