Gewoon lekker/ Gewoon lekker hartig

Vegetarische dumplings met pulled oats

Een krokant korstje, zacht gestoomd deeg en een heerlijke vulling, dat kan maar een ding zijn: dumplings! Misschien ken je ze wel van de all you can eat sushi zaak of van een vakantie in Azië, maar je kunt deze lekkere snack ook zelf maken. Het duurt eventjes voordat je de perfecte dumpling vouw techniek onder de knie hebt, maar het is een erg leuk werkje. Deze vegetarische dumplings maakte ik met een vulling van Pulled Oats. 

Vegetarische dumplings

Dumplings, ook wel gyoza genoemd, zijn kleine deeg pakketjes gevuld met een vulling van vlees, vis of groenten. Dumplings worden vaak gestoomd in een stoommandje, maar je kunt ze ook eerst kort bakken in wat olie en vervolgens stomen in een pan. Dat geeft een lekker krokant korstje. Het deeg voor de dumplings kun je zelf maken, maar je kunt ook kant-en-klare dumplingvellen kopen bij de Aziatische supermarkt. Stiekem kies ik altijd voor die optie, want het maken van dumplings is al een hele klus op zich. Ik vind dat je dan best een beetje vals mag spelen.

Pulled oats

Voor deze vegetarische dumplings gebruikte ik Pulled Oats van Gold&Green. Deze vleesvervanger wordt gemaakt op basis van haver die gewoon in Scandinavië groeit. Daarnaast worden er maar 4 andere ingrediënten aan het product toegevoegd: tuinbonen, erwten, zout en olie. Geen soja, geen tarwe, geen ellenlange ingrediëntenlijsten en geen kunstmatige toevoegingen. De Pulled Oats is daarom een gezond én duurzaam alternatief voor vlees.

vegetarische dumplings

vegetarische dumplings


Vegetarische dumplings met pulled oats

Ingrediënten (voor ongeveer 20 stuks)

Voor de dumplings

1 verpakking Pulled Oats Naturel
1 lente-uitjes
2 teentjes knoflook
2 centimeter verse gember
100 gram shiitake paddenstoelen (of gewone kastanje champignons)
1 theelepel sambal
2 eetlepels sojasaus
1 eetlepel honing (of agavesiroop voor vegan dumplings)
Dumpling vellen (deze kun je bij sommige grotere supermarkten of bij de Aziatische supermarkt vinden)
(sesam)olie om in te bakken

Ter garnering (optioneel): lente-ui en sesamzaadjes

Voor de dipsaus 

4 eetlepels sojasaus
2 theelepels honing (of agavesiroop voor een vegan dipsaus)
2 theelepels rijstazijn
1 theelepel sambal
1 theelepel sesamzaad
1/2 lente-uitje

Bereiding

Snijd de lente-uitjes in fijne ringetjes, hak de knoflook en gember fijn en snijd de shiitake in fijne blokjes. Verhit wat sesam olie in een pan. Doe hier de Pulled Oats, lente-ui, knoflook, gember, shiitake, sambal, sojasaus en honing in. Bak het geheel 10 minuten zodat de Pulled Oats een lekker knapperige bite krijgen.

Neem een dumpling vel in je hand en leg een lepeltje van de vulling in het midden. Vouw de dumpling dicht (zie het filmpje hieronder voor een uitleg over de vouw techniek van dumplings). Herhaal dit tot alle vulling op is.

Verhit wat sesamolie in een pan. Leg de dumplings in de pan en bak ze enkele minuten tot de onderkant goudbruin kleurt. Voeg dan 100 milliliter water toe en leg de deksel op de pan. Stoom de dumplings vervolgens gaar.

Meng ondertussen alle ingrediënten voor de dipsaus en serveer de dumplings met de dipsaus, wat fijngesneden lente-uitjes en sesamzaadjes.

 

Deze blogpost schreef ik in samenwerking met Gold&Green. Lees hier mijn disclaimer over samenwerkingen. 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply