Gewoon lekker/ Gewoon lekker zoet

Miss Havermout Cookies

Elke grote chef heeft zijn eigen ‘signature dish’. Hét recept waar je de chef aan kunt herkennen. Ik vind dat we die traditie uit moeten breiden naar foodbloggers. Want ook wij hebben recepten die ons karakteriseren, toch? Ik zal aftrappen met mijn one and only Miss Havermout cookies. Wie volgt?

Nu kan ik niet garanderen dat deze havermout cookies over een half jaar nog steeds mijn ‘signature dish’ zijn. Ik pas mijn recepten elke keer weer aan en maak bijna nooit twee keer exact hetzelfde. Dat is eigenlijk juist het leuke aan koken volgens mij. Je kunt lekker je gang gaan. Lekker proeven, voelen, ruiken en vooral kliederen in de keuken.

Even over de cookies. Het zijn havermoutkoekjes, maar dat hoefde ik je vast niet meer te vertellen. Toen ik begon met mijn blog bakte ik wekelijks havermout-banaankoekjes (dat waren overigens ook meteen de enige twee ingrediënten die in de koekjes zaten). Nu, twee jaar later moet ik toegeven dat die koekjes eigenlijk helemaal niet zo lekker waren. Ze waren wel een soort van gezond, dus ik vond dat ik er dan meteen 4, 5, 6…. mocht opeten. Inmiddels is mijn kijk op eten een beetje veranderd, en eigenlijk wil ik alleen nog maar dingen maken en eten die ik echt lekker vind. Daarom gooide ik een schepje suiker en handje chocolade door de koekjes. Ook voegde ik wat boter toe. Echte roomboter mensen, die mét de verzadigde vetten. De boter voeg ik overigens niet zomaar toe, nee, ik maak er beurre noisette van. Dit is boter waarbij de eiwitdeeltjes door de warmte bruin kleuren. Dit geeft een karamelachtige smaak en een te lekkere geur.

De banaan, die heb ik er maar uit gelaten, die eet ik wel bij mijn ontbijt. Gaandeweg werden zo mijn Miss Havermout Cookies geboren. Echt lekkere havermoutkoekjes, waarvan je er beter geen 4, 5, 6…. kunt eten, maar waar je gewoon lekker van moet genieten met een kopje koffie of thee.

Ik denk dat de meeste chefs de receptuur van hun ‘signature dish’ geheim houden, maar het ding van foodbloggers is nu eenmaal dat wij alles delen. Dus bij deze het recept voor mijn Miss Havermout Cookies. Laat het me vooral weten als je ze gemaakt hebt!

P5121457.jpg


Miss Havermout Cookies

Ingrediënten (voor 8 tot 10 stuks)
– 100 gram havermout of havervlokken
– 50 gram amandelmeel
– 1 ei
– 45 gram roomboter
– 50 gram suiker
– 1 zakje vanillesuiker (ik gebruik graag deze, daar zit echte vanille in)
– een flinke snuf grof zeezout
– 25 gram noten
– 25 gram pure chocolade

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Doe de boter in een pannetje en zet deze op het vuur. Verwarm de boter en roer door de pan zodat alle boter geleidelijk smelt. Na een tijdje zal de boter gaan schuimen, dit is een teken dat het water uit de boter verdampt. Op een geven moment zie je kleine bruine deeltjes in de boter ontstaan. Dit zijn de eiwitten die bruinkleuren en een heerlijke nootachtige geur afgeven. Wanneer de boter goudbruin is, haal je hem van het vuur en giet je hem in een bakje. Laat de warme beurre noisette vervolgens even afkoelen.

Weeg ondertussen vast de andere ingrediënten af. Meng de havermout, het amandelmeel, de suiker, de vanillesuiker en het zout in een grote mengkom. Snijd de chocolade en noten in grove stukken.

Kluts de eieren en voeg deze samen met de afgekoelde beurre noisette toe aan de droge ingrediënten. Roer op het einde de noten en chocolade door het deeg.

Verdeel het koekdeeg in hoopjes op de bakplaat en vorm hier ronde koekjes van (het hoeft allemaal niet te netjes hoor).

Bak de koekjes 20 tot 25 minuten in de oven op 200 graden.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply