Gewoon gezond/ Gezond ontbijt

Bananen granola

“This shit is bananas, B-A-N-A-N-A-S”. Een boek vol bananen, ik ben al verkocht bij het idee ervan! Net als havermout zijn bananen enorm veelzijdig, daarom wijdde Kim er een heel boek aan met zowel zoete als hartige recepten. Tijdens het Brabants Bloggers Breakfast vond ik het boek in mijn mega volle goodiebag en ik ga jullie nu natuurlijk even in geuren en kleuren uitleggen wat ik ervan vind. 

Een boek volledig gewijd aan de banaan klinkt misschien overdreven, maar zo gek is het eigenlijk niet. Volgens mij is het een ware trend op het moment om een kookboek te maken met 1 ingrediënt in de spotlight. Denk maar aan ‘Havermoutje’ of ‘Het Pindakaasboek’, zo’n bananenboek kan er dan ook prima bij.

Het boek
Het boek is ingedeeld in 6 hoofdstukken: brunch, zoet (11 en 4 uurtjes), dinner, dessert, snacks en speakeasy (cocktails met banaan). De recepten zien er allemaal gemakkelijk uit en je hebt er niet eindeloos veel ingrediënten voor nodig. Met name de dinner recepten vind ik erg leuk. Als foodie hoeft je mij niet meer uit te leggen hoe ik bananenpannenkoekjes bak of een mugcake maak, maar bij de dinner recepten staan echt dingen waar ik nog nooit aan heb gedacht. Banaan op je pizza of door de zuurkoolschotel. Ik kan me niet eens voorstellen of dat überhaupt lekker is en dat maakt me juist nieuwsgierig om de recepten te proberen.

BeFunky-collage (4).jpg

Links: De Elvisburger. Rechts: Monkeytails

Op de to-make list
In elk kookboek vind ik wel van die recepten waarvan ik denk ‘dit wil ik nog een keertje maken’, die recepten komen dan op de to-make list in mijn hoofd (eigenlijk zou ik er eens een echte lijst van moeten maken, want nu vergeet ik de helft binnen no time weer). Ook in het Bananenboek staan een aantal respecten die een plekje op mijn lijst verdienen:
– Bananenmelk: Aangezien ik inmiddels al melk gemaakt heb van havermout, amandelen, walnoten en cashewnoten, wil ik het recept voor bananenmelk ook heel graag een keer proberen.
– Oreo cheesecake: Tja, wat moet ik hier over zeggen? Ik zag oreo’s, gecondenseerde melk, roomkaas, vanille en banaan in de ingrediëntenlijst staan. Dat is gegarandeerd succes.
– Easy banoffee pie: Een echte banoffee pie mag natuurlijk niet ontbreken in zo’n boek en die combinatie van karamel, room en banaan vind ik goddelijk, dus deze komt op de lijst!
– Elvisburger: The King at graag tosti’s met pindakaas, banaan en bacon. Klinkt gek, maar trust me, ik heb de combi al eens geprobeerd en het is een topper! Deze Elvisburger met bacon, banaan en pindakaas krijgt dus een plekje heel hoog op mijn to-make list.
Monkeytails: Deze ken je waarschijnlijk wel. Bananen op een stokje geprikt en in de vriezer gelegd. Vervolgens gedipt in chocolade en je hebt een heerlijke soort van verantwoorde snack. Het is easy peasy, maar wel super lekker.

P6272087.jpg

Aan de slag
Of misschien moet ik nu zeggen ‘gaan met die banaan’ (sorry!). Natuurlijk heb ik ook even een recept uit het boek getest. Ik ging voor de granola, met banaan. Door de geprakte banaan die in het granola mengsel zit, krijg je echt van die lekker grote granola chuncks. Daar houd ik van! De rozijnen liet ik weg uit het recept, want daar houd ik niet zo van. Het recept van deze bananen granola mocht ik met jullie delen, je vind het onderaan de pagina.

Mijn eindconclusie? Ik vind het bananenboek een super tof boek! Mooie foto’s, duidelijke recepten die ook nog eens gemakkelijk te maken zijn. Op de site van het bananenboek kun je het boek bestellen en vind je nog veel meer ins en outs over bananen.


Bananengranola

Ingrediënten (voor een grote pot)
– 2 bananen
– 4 eetlepels ahornsiroop
– 300 gram havervlokken
– 200 gram notenmix zoals pecannoten, walnoten, amandelen, pompoenpitten
– 100 gram rozijnen
– 1 theelepel kaneel
– zeezout naar smaak

Bereiding
Verwarm de oven voor tot 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Prak of kneed de bananen fijn en doe ze in een kom. Meng de ahornsiroop erdoorheen. Hak de noten grof.

Doe alle droge ingrediënten in een kom en spatel de bananenpuree erdoorheen. Wees niet te zuinig met het grove zout. De korrels geven een heerlijke smaak aan de granola.

Verdeel de granola over de bakplaat en bak in 15-20 minuten krokant en bruin. Voor het beste resultaat kun je de granola halverwege de baktijd het beste een keer omdraaien.

 

Foto’s burger en monkeytails: Instagram Bananenboek

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply