Gewoon gezond/ Gezond tussendoortje

Chickpea cookie dough brownies

Bakken met bonen is HOT! Black bean brownies, cannelinni kwarkcakes en cookie dough van kikkererwten, het kan allemaal. Ik snap dat wel. Het Voedingscentrum adviseert wekelijks een portie peulvruchten te eten en dat wordt op deze manier natuurlijk wel erg aantrekklijk… Ik deed vrolijk mee aan de hype en maakte al eens zwarte bonen brownies en kikkererwten blondies. Die twee recepten smolt ik samen tot deze ‘smeuige chickpea cookie dough brownies’.

Dat ‘bakken met bonen’, klikt misschien gek, maar peulvruchten zijn echt een top ingrediënt in baksels. Allereerst kun je bonen gebruiken om de bloem in baksels te vervangen. Op die manier kun je dus glutenvrije snacks maken. Daarnaast bevatten peulvruchten veel vezels, dat is dan weer goed voor je darmen en stoelgang, maar daar kun je tijdens het eten van zo’n bonenbrownie beter niet te veel over nadenken. Tot slot zorgen peulvruchten in je baksel voor een heerlijke smeuïge textuur. Lekker gooey en fudgey zoals een echte brownie hoort te zijn. En ik kan je alvast verklappen dat deze chickpea cookie dough brownies ook heerlijk fudgey zijn.

Chickpea cookie dough brownies

Met zo’n bolletje Oppo ijs en wat warme chocolade saus maak je van deze chickpea cookie dough brownies een heerlijk nagerecht.

Deze cookie dough brownies zijn al een heerlijke snack op zich, maar met een bolletje ijs erop heb je meteen een lekker nagerecht. Ik gebruikte het Cookie Dough ijs van Oppo, dat is dan ook nog eens semi-gezond ijs, dus dat sluit lekker aan bij deze gezonde brownies.


Chickpea cookie dough brownies 

Ingrediënten (voor 6 brownies)

– 150 gram kikkererwten
– 1 ei
– 50 gram havermout
– 50 milliliter melk
– 1 zakje vanille suiker
– 8 dadels (ontpit)
– een snufje zout
– 1 theelepel baking soda
– 1,5 theelepel (appelcider) azijn
– 1 eetlepel cacaopoeder
– 20 gram pure chocolade, grof gehakt
– optioneel: ijs om bij de brownies te serveren, ik gebruikte Oppo cookie dough ijs.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een kleine bakvorm met bakpapier.

Doe de kikkererwten, het ei, de havermout, de melk, de vanillesuiker, de dadels en een snufje zout in de blender of keukenmachine en mix alles tot een glad beslag.

Voeg de baking soda en het azijn toe en roer dit door het beslag. Verdeel het beslag over twee bakjes. Voeg aan het ene bakje een lepel cacaopoeder toe en aan het andere bakje de stukjes pure chocolade.

Verdeel eerst het chocolade beslag over de bakvorm. Strijk het glad en voeg dan het cookie dough beslag toe. Zet de bakvorm in de oven en bak de cookie dough brownies gaar in 20 tot 30 minuten.

De brownies zijn warm erg lekker met een bolletje ijs, maar je kunt ze ook gewoon in een bakje in de koelkast bewaren en koud opeten.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply