#verspillingsvrij/ Gemakkelijk ontbijt/ Gewoon gemakkelijk

Bananabread wentelteefjes

Wentelteefjes zijn hét bewijs dat je van oud eten soms de lekkerste dingen kunt maken. Neem een oude, taaie boterham, geef hem wat liefde, een badje van ei en melk en bak hem krokant in wat roomboter en je hebt een heerlijk ontbijt. Maar ook van andere dingen kun je wentelteefjes maken. Deze truc werkt namelijk ook prima met oude croissantjes, chocoladebroodjes en met bananabread. Ja je leest het goed, bananabread wentelteefjes! Geloof me, dit wil je!

Is dit nog wel goed?

Oud brood, eieren die tegen hun houdbaarheidsdatum aan lopen, kun je dat allemaal nog wel eten dan? Even een lesjes houdbaarheidsdatum lezen. In Nederland kun je op verpakkingen een THT (ten minsten houdbaar tot) en TGT datum (ten minste te gebruiken tot) tegenkomen. De THT datum is een kwaliteitswaarborging. Tot en met die datum kan de kwaliteit van het product gegarandeerd worden. Tot die tijd blijven je koekjes bijvoorbeeld lekker bros en krokant. Na die datum kun je die koekjes waarschijnlijk nog prima eten, maar kan het zo zijn dat de kwaliteit iets minder wordt. De TGT datum kom je vaak tegen op meer bederfelijke producten zoals vlees. Na het verstrijken van de TGT datum kan de voedselveiligheid niet meer gegarandeerd worden. Deze datum moet je dus iets serieuzer nemen.

Kijken, ruiken, proeven

Zo’n houdbaarheidsdatum is natuurlijk niet heilig. Sterker nog, vroeger stonden die data helemaal niet op producten. Inmiddels zijn houdbaardata er om ons een handje te helpen en om ons te behoeden voor een voedselvergiftiging. Maar misschien zijn we die data iets te serieus gaan nemen. Veel producten kun je na het verstrijken van de THT datum nog prima eten. Hoe je daar achter komt? Simpel: kijken, ruiken en proeven. Kijk of het product er nog goed uitziet, ruik of het product niet zuur of muf ruikt en proef vervolgens even. Natuurlijk moet je met producten zoals vlees wat voorzichtiger zijn. Maar vaak kunnen je zintuigen je heel goed vertellen of je iets nog kunt eten.

Bananabread wentelteefjes

En voor sommige producten heb je extra trucjes. Bijvoorbeeld voor eieren. Die kun je vaak nog weken na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum eten. Er is een simpele truc om erachter te komen of jouw ei nog goed is. Vul een maatbeker met water en leg het ei hierin. Zakt het ei naar de bodem? Mooi! Dan is het ei nog eetbaar. Zakt het ei naar de bodem maar staat het wel rechtop of begint het van de bodem los te komen, dan is het op het randje. Gaat het ei echt in het midden van het water zweven of dobbert het zelfs aan het wateroppervlak? Dan is je ei niet meer goed.

Mocht je nu zo’n ei hebben dat op het randje is, dan is het tijd voor wentelteefjes! Zoek wat oud brood, oude croissantjes of wat plakken bananabread en maak dit heerlijke, verspillingsvrije ontbijt.

bananabread wentelteefjes

bananabread wentelteefjes


Bananabread wentelteefjes

Ingrediënten (voor 2 personen)

– 4 plakken bananabread (bijvoorbeeld van dit recept)
– 1 ei
– 75 milliliter melk
– 1 eetlepel honing
– snufje zout
– boter of olie om in te bakken
– ter garnering (optioneel): kwark, wat honing, citroenrasp en vers fruit zoals blauwe bessen of bramen

Bereiding

Kluts het ei. Voeg hier de melk, honing en zout aan toe. Dompel de plakken bananabread in het eimengsel. Verhit wat boter of olie in een koekenpan en bak hierin de bananabread wentelteefjes enkele minuten aan beide zijden.

Serveer de bananabread wentelteefjes met een lepel kwark, wat honing, citroenrasp en wat vers fruit zoals blauwe bessen of bramen.

 

Deze blogpost schreef ik in samenwerking met de stichting Samen Tegen Voedselverspilling. Lees hier mijn disclaimer over samenwerkingen. 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply