Gewoon lekker/ Gewoon lekker zoet

Salted caramel quinoa bars

Salted caramel quinoa bars. Dat is een hele mond vol, letterlijk en figuurlijk. Een bodem van quinoameel, een sticky vulling van dadels, pindakaas en gepofte quinoa en een topping van gesmolten chocoladen. Met zout natuurlijk, heel veel zout, want zout maakt alles beter – alles, behalve je gezondheid. 

Gezond!?

Om maar meteen even de vraag te beantwoorden, Nee, deze repen zijn niet per definitie gezond. Ja, ze zijn vegan, glutenvrij, gemaakt van dadels en quinoa, maar dat maakt ze niet gezond. Dadels zijn dan misschien vruchten, maar ze bevatten wel bergen suiker. Het is geen witte kristalsuiker, maar voor je lichaam maakt dit niet uit. Suiker is suiker. Oke, dadels bevatten wel een paar gezonde voedingsstoffen zoals vezels, maar toch zou ik dit tussendoortje niet per se gezond noemen. Maar, dat hoeft ook niet, want deze salted caramel quinoa bars zijn wel vet lekker! En dat is ook wat waard, toch?

Salted caramel quinoa bars

Bij het ‘Marie Kondo-en’ van mijn keukenkastjes kwam ik een zak quinoameel van Grainlabs tegen. ‘Oh ja, die had ik ook nog’. Ik had de zak ooit gekregen bij het bloggers ontbijt van Meesters van De Halm, maar sindsdien had ik hem niet meer aangeraakt. Leuke uitdaging dus om daar iets lekkers mee te maken. Ook vond ik nog wat gepofte quinoa, dadels en pindakaas en chocolade heb ik natuurlijk altijd in huis. Binnen een mum van tijd veranderden die ingrediënten in deze heerlijke, zoete repen.

salted caramel quinoa bars

salted caramel quinoa bars


Salted caramel quinoa bars

Ingrediënten (voor 12 kleine bars)

Voor de bodem

– 8 eetlepels quinoameel (ook te vervangen door havermeel)
– 3 eetlepels ahornsiroop (of honing)
– 2 eetlepels kokosolie (of roomboter)
– een snufje grof zeezout

Voor de karamel laag

– 250 gram dadels, een uurtje geweekt in een bakje water
– 2 eetlepels pindakaas
– 2 eetlepels kokosolie (of roomboter)
– 50 gram gepofte quinoa
– een snufje grof zeezout

Voor de chocolade laag

– 75 gram pure chocolade
– 1 eetlepel kokosolie
– een snufje grof zeezout

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een kleine rechthoekige ovenschaal met bakpapier.

Meng alle ingrediënten voor de bodem door elkaar en doe dit deegje in de ovenschaal. Druk de bodem goed aan met de achterkant van een lepel. Bak de bodem 8 minuten op 180 graden.

Maak ondertussen de dadel laag. Doe de geweekte dadels samen met de pindakaas, kokosolie en het zeezout in een blender of keukenmachine en mix alles tot een smeuïge pasta. Roer de gepofte quinoa er doorheen en verdeel dit mengsel over de bodem. Druk ook deze laag goed aan met de achterkant van een lepel.

Smelt de chocolade samen met de kokosolie in de magnetron of in een pannetje. Voeg het zeezout toe en giet dit mengsel over de dadel laag. Zet de schaal een uurtje in de koelkast zodat de chocolade laag op kan stijven.

Haal de salted caramel quinoa bars voorzichtig uit de ovenschaal en snijd ze in 12 stukken. Je mag natuurlijk ook grotere stukken snijden, ik vind alles prima.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Kristel
    september 25, 2019 at 12:11 pm

    Lijkt me een heerlijke ‘guilty pleasure’ :-). Ga ik zeker eens maken!

  • Leave a Reply