Gewoon lekker/ Gewoon lekker zoet

Zeezout tijm haverkoekjes

Knapperige zeezout tijm haverkoekjes. Mocht je nu helemaal in verwarring gebracht zijn door deze titel, wees gerust, dit zijn gewoon zoete koekjes met een kleine twist van grof zeezout en verse tijm. Lekker voor de zoetekauw, maar net iets spannender dan de eeuwige chocolate chip cookies. Perfect bij een groot glas kruidenthee.

Zeezout en tijm?

Waar we een paar jaar geleden nog opkeken van de welbekende chocolade reep met zeezout-karamel, zijn we inmiddels wel wat gewend als het op smaakcombinaties aankomt. De gekste smaken komen voorbij. Sommige producenten slaan de plank volledig mis als je het mij vraag, want kom op Appie, wasabi in de chocolade, WHY!? Gelukkig zijn er ook combinaties die verrassend lekker zijn.

Zelf ben ik de afgelopen tijd meer gaan experimenteren met kruiden in verschillende smaakcombinaties. Zo heb ik de combi van pure chocolade en kruiden ontdekt. Chocolade met munt kennen we natuurlijk allemaal, maar ik moet bekennen dat ik dat echt niet te eten vind. Wat ik wel een heerlijke combi vind, is pure chocolade met wat zeezout en rozemarijn of tijm. Die combinatie, min de chocolade, verwerkte ik in mijn zeezout tijm haverkoekjes.

The Gardians

Voor mijn koekjes en kop kruidenthee gebruikte ik tijm uit mijn balkon-kruidentuintje. Ik heb wel enigszins groente vingers, maar om mijn kruidentuintje aan te leggen kreeg ik een beetje hulp van The Gardians. The Gardians kweken kleine kruidenplantjes die jij thuis een plekje kunt geven in je eigen moestuin of balkon-kruidentuin. Voor dit recept gebruikte ik de ‘Tea mix’, een mix van kruiden speciaal samengesteld om lekkere kruidenthee van te zetten. In de Tea mix zitten citroenmelisse, tijm en munt.

Voor degenen onder ons die minder groene vingers hebben, heeft The Guardians de oplossing: de Waterwick. Een handig systeem waarmee je planten altijd de goede hoeveelheid water krijgen. Via het touwtje van de Waterwick slurpt de aarde vocht op, waardoor je plant nooit droog komt te staan. En dat ziet er ongeveer zo uit:

Waterwick

Kruidenthee

Met de Tea mix kun je verschillende soorten kruidenthee zetten. Hier wat inspiratie voor heerlijke herfstige kruidentheetjes:

– Gember thee met salie
– Groene thee met tijm en honing
– Groente thee citroen met citroenmelisse
– Muntthee met schijfjes (bloed)sinaasappel

Zeezout tijm haverkoekjes

Zeezout tijm haverkoekjes

Zeezout tijm haverkoekjes


Zeezout tijm haverkoekjes

Ingrediënten (voor 16 koekjes)

– 115 gram boter
– 200 gram suiker
– 4 eetlepels bloem
– 1 ei
– 170 gram havervlokken
– een paar takjes verse tijm
– een flinke snuf zeezout

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Smelt de boter en suiker in een pan. Voeg wanneer de boter goed gesmolten is de bloem en het zeezout toe. Roer deze goed door het botermengsel en haal de pan vervolgens van het vuur. Laag het mengsel 10 minuten afkoelen en voeg dan het ei toe. Voeg vervolgens de havervlokken toe en roer alles goed door elkaar. Ris de blaadjes van de takjes tijm en meng deze door het beslag.

Schep met een eetlepel wat beslag uit de kom en leg dit in een hoopje op de bakplaat. Zorg dat je genoeg ruimte overlaat tussen de koekjes want ze kunnen in de oven iets uitvloeien. Zet de bakplaat in de oven en bak de koekjes 20 minuten op 175 graden (of tot ze goudbruin zijn geworden).

 

Deze blogpost schreef ik in samenwerking met The Gardians. Lees hier mijn disclaimer over samenwerkingen. 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply