Gewoon gezond/ Gezond diner

Havergrutten sushi met tonijnsalade

Havermout, havervlokken of zelfs instant havermout. Haver kun je in alle soorten en maten vinden in de supermarkt. Heb je ook wel eens gehoord van havergrutten? Waarschijnlijk niet, maar als ik nu zeg dat dat hetzelfde is als de ‘steel cut oats’ die je in veel Amerikaanse recepten tegenkomt gaat er misschien een belletje rinkelen. Niet? Nou, dan leg ik even uit wat het precies is en wat je ermee kunt. En ik deel natuurlijk het recept voor deze havergrutten sushi met jullie!

Havergrutten

Havergrutten worden net als havermout, havervlokken en welke andere vorm van haver dan ook gemaakt van het graan ‘haver’. Tot zo ver alle open deuren… Om havermout te maken worden haverkorrels in stukjes geknipt en deze stukjes worden vervolgens tussen walsen geplet tot havermout. Wanneer je deze stukjes haverkorrels niet plet, heb je havergrutten. Dit zijn dus kleine stukjes haverkorrels. Omdat de havergrutten niet geplet zijn, is de kooktijd van havergrutten wat langer dan die van havermout. Verder hebben havergrutten wat meer bite dan havermout. Het wordt niet zozeer een pap, maar het krijgt na het koken meer de structuur van rijst of bulgur. Daardoor kun je havergrutten juist ook in allerlei hartige gerechten verwerken: risotto, paella of… havergrutten SUSHI!

Mocht je op zoek zijn naar havergrutten, je kunt ze onder andere kopen bij de Ekoplaza van het merk Meesters van De Halm. (#nospon #justfan #ikloopdaarstage)

havergrutten sushi

havergrutten sushi


Havergrutten sushi met tonijnsalade

Ingrediënten (voor 3 sushi rollen)

– 3 vellen nori
– 125 gram steel cut oats
– 1/2 eetlepel suiker
– 2 eetlepels rijstazijn
– 1 blikje tonijn
– een stuk komkommer (10 centimeter)
– 1 eetlepel mayonaise
– 1 theelepel wasabi (proef even hoe scherp de wasabi is en pas daar je hoeveelheid op aan)
– 1 avocado

Bereiding

Breng een pan water aan de kook. Kook de steel cut oats in 15 minuten gaar. Giet de oats af en doe ze vervolgens in een kom. Voeg de suiker en rijstazijn toe.

Snijd de komkommer en avocado in dikke repen. Meng de tonijn met de mayonaise en wasabi.

Leg een vel nori op een snijplank en bedek deze met een dun laagje van de gekookte steel cut oats. Laat aan de bovenkant ongeveer 2 centimeter vrij om de sushi rol dicht te plakken. Leg een rijtje komkommer en een rijtje avocado op de steel cut oats. Leg er ook een rijtje tonijnsalade langs. Rol de sushi strak op en plak hem dicht door het uiteinde van het vel nori een beetje nat te maken.

Snijd de sushi rollen in stukjes. Serveer de sushi met sojaboontjes, zeewiersalade of gember.

 

Nog meer sushi recepten? Die heb ik! Hier vind je lunchbox proof couscous sushi, hier een heerlijk recept voor crunchy sushi en hier nog eens couscous sushi met komkommersalade.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Jessica
    november 14, 2018 at 12:25 pm

    Ik had eerlijk gezegd nog nooit van havergrutten gehoord – zelfs niet van steel-cut oats! De sushi ziet er heel smakelijk uit, en lijkt me meteen ook gezonder dan de traditionele met rijst. Ik zou er nooit zelf op gekomen zijn de rijst te vervangen!

  • Leave a Reply